Doliu printre navigatori. A murit un marinar botezat de străjerele

4130
Doliu printre navigatori. A murit un marinar botezat de străjerele - decesonline-1525433210.jpg
A încetat din viață, la vârsta de 78 de ani, un fost navigator constănțean, George Mihail Ioachim. A străbătut mările și oceanele lumii la bordul navelor românești, pe vremea când țara noastră deținea una dintre cele mai importante flote.

A navigat alături de "nume grele", oameni pe care pașii i-au purtat după 89 în politică sau în mari funcții publice și, deși confruntat cu probleme sociale sau de sănătate, nu a apelat niciodată la foștii săi colegi. S-a stins discret, demn, așa cum a și trăit.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

XXX

George Mihail Ioachim a avut o poveste foarte interesantă. S-a născut în 1940, într-o familie săracă, fiind botezat de străjerelele din clasa a V-a a Liceului "Domnița Ileana" din Constanța.

Pentru cei ce nu știu, reamintim că străjerelele erau cele mai tinere membre ale Străjeriei, o organizație paramilitară a tineretului din Regatul României, creată în 1935 de Regele Carol al II-lea pentru a combate influența în creștere a Gărzii de Fier asupra tineretului din România.

Despre botezul lui Mihai Ioachim, s-a scris în presa vremii, în data de 24 octombrie 1940: "Cu o deosebită solemnitate, a fost botezat, duminică dimineață, copilul unor sărmani locuitori dintr-un cartier periferic al Constanței, nașe fiind străjerelele din clasa a V-a a liceului «Domnița Ileana» din localitate. Această frumoasă inițiativă a străjerelelor a fost patronată de doamna Maria Ștefan, directoarea liceului, și de doamnele profesoare Rodico și Raicopol. Finul străjerelelor, care a primit numele de George Mihail, este fiul locuitorilor Maria și Vasile Ioachim. Tinerele inițiatoare ale acestui frumos act au înzestrat pe micuțul lor fin cu toată lingeria necesară. Botezul a fost săvârșit de părintele Emil Grosu".

Evenimentului de la Constanța i s-a dat, la vremea respectivă, o mare importanță, iar cea mai bună dovadă este că, în pagina respectivă de ziar, articolul secundar se referă la paza marilor transatlantice "Queen Mary" și "Normandie", ancorate la New York! 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5133 secunde