Doi piloți veterani, față-n față după ce s-au luptat direct în cel de-al Doilea Război Mondial

662
Doi piloți veterani, față-n față după ce s-au luptat direct în cel de-al Doilea Război Mondial - 28204280a02b234d93d0f0aff147976d.jpg

Articole recomandate

Muzeul Aviației din București va fi, sâmbătă, gazda, unui eveniment unic: doi piloți veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, generalul de flotilă aeriană (r) Ion Dobran și colonelul (r) american Barrie Davis, se vor întâlni pentru prima dată, față în față. Cei doi s-au angajat, pe 6 iunie 1944, într-o luptă aeriană în urma căreia pilotul american a fost nevoit să aterizeze forțat.
Ziua de 6 iunie 1944 a rămas în istorie ca reper pentru unul dintre cele mai puternice atacuri ale aviației americane îndreptate împotriva câmpurilor petroliere și a aerodromurilor românești, cu misiuni de bombardament asupra unor obiective din București și alte mari orașe.
Barrie Davis, un tânăr sublocotenent de numai 20 de ani, aviator în Grupul 325 Aviație Vânătoare, pilota un avion Mustang P-51 cu care a executat numeroase misiuni de escortare a aeronavelor de bombardament ce efectuau raiduri deasupra României. La data de 6 iunie, în timpul unei astfel de misiuni de însoțire, a fost atacat de un avion aparținând aviației militare românești, iar pilotul american, cu aparatul grav avariat, a fost nevoit să aterizeze forțat în Ucraina.
Locotenentul de aviație Ion Dobran era comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviație Vânătoare, dislocat pe aerodromul din Tecuci, și pilota un avion Messerschmitt-109. Unitatea sa era destinată frontului din Moldova (împotriva sovieticilor) și până la data de 6 iunie, ziua întâlnirii cu Barrie Davis, nu intrase în luptă împotriva americanilor. În lupta aeriană respectivă (cunoscută specialiștilor drept DOGFIGHT), locotenentul Dobran a fost, la rândul său, lovit de coechipierul lui Davis și obligat, de asemenea, să aterizeze forțat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8993 secunde