DNA cere închisoare cu executare pentru Sebastian Ghiță

Luni, 21 Mai 2018
189
Procurorii DNA au cerut luni, la Instanța supremă, condamnarea fostului deputat Sebastian Ghiță la închisoare cu executare, în dosarul în care acesta este judecat alături de foști șefi din poliție și parchete, scrie digi24.ro


Înalta Curte de Casație și Justiție dezbate luni ultimul termen în dosarul în care Sebastian Ghiță este judecat, printre altele, pentru dare de mită, cumpărare de influență și șantaj, ocazie cu care procurorul DNA a reiterat rechizitoriul și a solicitat pedepse cu executare pentru cei judecați în acest caz.


Anchetatorul a precizat în fața judecătorilor că dosarul este unul de referință pentru corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și lumea politică.

"Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenție efectivă. Această cauză este una de referință despre corupția și legăturile dintre sistemul judiciar și cel politic", a susținut procurorul de ședință.

Cu privire la Liviu Tudose, Viorel Dosaru și Constantin Ispas, DNA a precizat că aceștia au înțeles "să subordoneze importantele funcții de autoritate publică pe care le dețineau unor interese private din domeniul politic".

Despre Sebastian Ghiță, procurorul DNA a susținut că și-ar fi construit o rețea informativ-operativă incompatibilă cu statul de drept, adăugând că acesta s-a sustras de la judecată, așa că nu există o garanție că va executa pedeapsa.

Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În acest dosar mai sunt judecați Liviu Mihail Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru - fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, Constantin Ispas - ofițer de poliție, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obținut informații confidențiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicității fiind și Sebastian Ghiță.

Informațiile confidențiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice și juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărirea penală.

"Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiță i-a capacitat pe inculpații Tudose și Dosaru să îi furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploiești. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei", susțin procurorii.

Anchetatorii au reținut că, în schimbul acestor informații, Sebastian Ghiță i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să își mențină poziția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale, mai scrie digi24.ro


Pagina a fost generata in 0.3514 secunde