DNA cere 10 ani de închisoare pentru Bogdan Olteanu

381
DNA cere 10 ani de închisoare pentru Bogdan Olteanu - bogdanolteanu-1570115798.jpg
Un procuror de la DNA a cerut, joi, magistraților de la Tribunalul București condamnarea lui Bogdan Olteanu, fost președinte al Camerei Deputaților, la o pedeapsă maximă pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, respectiv 10 ani închisoare, într-un dosar în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, informează Agerpres.


La ultimul termen al procesului, desfășurat joi la tribunal, reprezentantul DNA a declarat că la dosar există numeroase probe care dovedesc vinovăția lui Bogdan Olteanu, printre care declarațiile date de Sorin Ovidiu Vîntu, ale unor oameni de afaceri și ale fostului guvernator al Deltei Dunării Liviu Mihaiu, dar și înscrisuri bancare și interceptări telefonice și ambientale.


"Inculpatul Bogdan Olteanu a cerut și primit un milion de euro și sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu. Martorul Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârșirea faptelor, el fiind trimis în judecată pentru săvârșirea faptelor de cumpărare de influență (...)
O altă declarație este cea a lui Sorin Enache, directorul general al Realitatea Media. El spune clar că la acea vreme Sorin Ovidiu Vîntu urmărea ieșirea lui Mihaiu de la "Academia Cațavencu" și promovarea pentru postul de guvernator al Deltei Dunării. Aceste declarații sunt dublate de documente bancare ale unor autorități străine. Din interceptările făcute în cauză, reiese că Sorin Ovidiu Vîntu era interesat de numirea lui Mihaiu. Martorii cheie din dosar au fost testați cu aparatul poligraf pentru verificarea gradului de disimulare a sincerității. Rezultatul a fost ca acești martori au fost sinceri în cele declarate. Bogdan Olteanu a refuzat proba cu testarea la aparatul poligraf. Mai există un raport economic ce arată că Bogdan Olteanu a avut cheltuieli mai mari decât suma veniturilor legale", a spus procurorul.


Pe lângă condamnarea la închisoare, procurorul a solicitat confiscarea sumei de un milion de euro de la Bogdan Olteanu.


În ultimul cuvânt în fața instanței, Bogdan Olteanu a negat acuzațiile procurorilor DNA și a spus că nu a primit bani de Sorin Ovidiu Vîntu sau de la alte persoane, neexistând nicio comunicare cu privire la numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.


El a declarat că toată lumea îl susținea pe Liviu Mihaiu pentru funcția de guvernator al Deltei Dunării, iar decizia de numire a fost luată de PNL și Guvern.


Bogdan Olteanu a fost trimis în judecată de DNA în octombrie 2016, fiind acuzat că, în perioada iulie - noiembrie 2008, pe când era președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.


Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării, susțin procurorii.


Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea în sediul PNL.


De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat.


În acest context, din dispoziția lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3243 secunde