Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă, „botezat” după un celebru cercetător subacvatic

286

Articole de la același autor

Centrul 39 Scafandri a aniversat, duminică, 15 noiembrie, Ziua Scafandrilor Militari și Ziua Scafandrului Român, precum și peste jumătate de secol de activitate, timp în care au fost formați peste 3.000 de scafandri militari și civili. Prima atestare datează din 5 septembrie 1906, când Carol I decretează la Castelul Peleș adăugarea specialității de scafandrier.

Scafandrii militari au organizat vineri, 13 noiembrie, în portul militar Constanța, o ceremonie militară pentru a celebra Ziua Scafandrilor Militari și Scafandrului Român, dar și pentru a marca faptul că una dintre unitățile subordonate Centrului 39 Scafandri poartă, din acest an, numele unui fost cercetător subacvatic român și cadru militar al Marinei Militare Române.

Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” este noua denumire a structurii Forțelor Navale Române, specializate în lupta prin incursiune și împotriva dispozitivelor explozive.

Comandorul Constantin Scarlat a fost cercetător subacvatic și a inițiat scufundarea autonomă cu aparat autonom de respirat sub apă. A pus bazele primei unități de scafandri din Marina Militară Română, în anul 1967, și a unui sector de cercetare a acestui domeniu în anul 1969, mai mult decât atât, a întocmit și prima hartă a reliefului submarin și a resurselor platoului continental al Mării Negre.

Între anii 1977-1979, a fost ofițer secund pe nava de cercetări și intervenție cu scafandri de mare adâncime „Emil Racoviță”, iar după anul 1980 a lucrat ca specialist scafandru la bordul navelor românești de pescuit oceanic din Oceanul Atlantic.

„O întâmplare hazlie, care spune totul despre pasiunea sa, s-a întâmplat pe când se afla la bordul distrugătorului „Maria”. Într-una din zile s-a oferit să încerce apa și, după săritură, a înotat pe sub nava cu un pescaj de 3,5 metri, urcând pe scara de pisică, în bordul opus. În acest timp, colegii au dat alarma pentru că nu mai apărea. Ei nu aveau cum să știe că, din copilărie, era antrenat să stea sub apă aproximativ trei minute, un adevărat record”, au arătat reprezentanții Forțelor Navale.

Cercetător al adâncurilor, Constantin Scarlat a adus o importantă contribuție la explorarea interdisciplinară a platformei continentale a Mării Negre, de numele său fiind legate importante descoperiri.

La Muzeul Marinei are merite incontestabile privind amenajarea unui sector de cercetări subacvatice. A reconstituit, cu certe dovezi de istorie antică, țărmul nevăzut al Mării Negre. Tomis, Callatis, Histria sunt câteva dintre vestigiile mediului submarin. Ca lector al „Institutului de Marină Mircea cel Bătrân” din Constanța, a instruit și pregătit numeroase generații de scafandri, a inițiat în acest domeniu un număr mare de studenți. A murit pe 23 martie 2006, la Constanța, iar astăzi Divizionul 175 Nave Scafandri de Luptă îi poartă cu onoare numele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0734 secunde