Dispar furturile din buzunare! Hoții preferă să dea țepe pe Internet!

474
Dispar furturile din buzunare! Hoții preferă să dea țepe pe Internet! - fond1-1580945195.jpg

Articole de la același autor

Era tehnologiei aduce schimbări în modul de operare al infractorilor. Deja hoții nu mai sunt interesați să buzunărească oamenii pe stradă, să smulgă poșete sau să spargă mașini, pentru a fugi cu un rucsac uitat pe banchetă! Încet dar sigur, spun polițiștii constănțeni, aceste furturi vor dispărea! În locul lor, însă, înfloresc înșelăciunile pe internet și furturile informatice. 


Furturile de tot felul sunt într-un trend descrescător în ultimii ani în județul Constanța, a arătat comisarul șef Constantin Dancu, inspector șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, cu ocazia prezentării bilanțului activității pe anul 2019. Dacă în 2012 au fost înregistrate la nivelul Poliției peste 13.000 de furturi, de atunci numărul lor tot scade; în 2019, de exemplu, au fost sesizate polițiștilor aproximativ 5.400 de furturi. În 2019, comparativ cu 2018, furturile din buzunare au scăzut cu aproximativ 21%, furturile din locuințe au scăzut cu aproximativ 26%, furturile din societăți cu aproape 52%, iar furturile din curți, anexe și gospodării, specifice mediului rural s-au redus la jumătate. 


Scăderea este explicabilă, arată polițiștii, prin reorientarea infractorilor către alte metode de a face bani, ilegal, mai moderne: furturile informatice, din conturi bancare, înșelăciunile pe Internet etc. 


"În timp, infracțiunile se schimbă, apar altele noi. Acum sunt cele informatice. Discutam cu foștii colegi din Poliție că, în timp, infracțiunile de furt din auto s-ar putea să dispară. În schimb, ne confruntăm cu, din ce în ce mai multe, înșelăciuni pe Internet, pe site-uri de cumpărări/vânzări", a arătat comisarul șef Constantin Dancu. 


Fenomenul "înlocuirii" infracțiunilor în timp nu este o noutate. De exemplu, în anii 90, începutul anilor 2000 în toată țara și inclusiv în județul Constanța erau la modă furturile din conducte. În 2001 autoritățile calculaseră că statul fusese păgubit de aproximativ 10 milioane de dolari din cauza "benzinarilor" care se specializaseră în acest tip de furt. În prezent, însă, polițiștii nu se mai confruntă cu astfel de furturi. 


O soartă similară vor avea și furturile din buzunare și mai ales furturile din auto, consideră oamenii legii, infractorilor fiindu-le mai la îndemână să "opereze" din confort, pe Internet. 


Noii hoți din buzunare fură cu POS-ul!
O dovadă a "tehnologizării" hoților este și faptul că au început să apară hoții din buzunare cu dispozitive POS. Prezența lor a fost semnalată atât pe rețelele de socializare, cât și de cititorii "Cuget Liber". "Zilele trecute, am observat într-un mijloc de transport 100 din municipiul Constanța, un tânăr care părea să fie hoț din buzunare. Se înghesuia printre călători, era numai cu ochii pe poșetele doamnelor și pe buzunare. M-am uitat mai atent la el și am văzut că avea în buzunar un dispozitiv POS, din acela folosit în magazine, pentru citirea cardurilor. Este suficient să îl apropie de călătorii din autobuz, mai ales că toată lumea ține cardurile în portofele, acum, și gata, s-a ales cu 100 de lei!", ne-a semnalat un cititor "Cuget Liber". 


Polițiștii constănțeni atrag atenția când sunteți martori la astfel de fapte să le sesizați în cel mai scurt timp oamenilor legii, pentru a se putea interveni în timp prompt. 


Compartiment de percheziții informatice la IPJ Constanța, din 2020 


Odată cu modernizarea infractorilor, și polițiștii își schimbă tacticile și dotările, pentru a putea să le țină piept. Drept pentru care, începând de anul trecut, s-a început formarea și dotarea unui compartiment de percheziții informatice la nivelul Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Constanța. "Odată cu intrarea în competența Poliției Române a infracțiunilor de acces neautorizat la un sistem informatic și alte infracțiuni, am demarat la nivelul serviciului activitățile de înființare a Compartimentului de examinare IT. Au fost scoase la concurs posturi, a fost amenajate spațiile necesare perchezițiilor informatice, iar în 2020 sperăm să demarăm efectiv realizarea lucrărilor în acest domeniu", a afirmat comisarul șef Sinan Musledin, șeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Constanța. 


Până în prezent au fost angajați trei specialiști, din cele patru posturi scoase la concurs. Până anul trecut, perchezițiile informatice erau realizate doar de specialiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5416 secunde