DIICOT: Percheziții la proxeneți și traficanți de persoane

Marţi, 15 Octombrie 2019
459
Procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Traficului de Persoane au efectuat, astăzi, 11 percheziții în București și în județele Giurgiu, Călărași, Ialomița și Arad într-o cauză vizând destructurarea unei grupări care se ocupa cu trafic de minori, trafic de persoane și proxenetism.

"Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost ridicate înscrisuri, suma de 18.000 de euro, telefoane mobile, laptopurile și tabletele utilizate de către persoanele implicate în desfășurarea activității infracționale", informează un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) transmis Agerpres.

În cursul nopții de luni spre marți, liderul grupării, un bărbat din județul Giurgiu, a fost prins în timp ce intenționa să părăsească teritoriul României. La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost aduse, în vederea audierii, 12 persoane.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, a fost constituit un grup infracțional organizat, ai cărui membri au acționat, în mod coordonat, în ceea ce privește săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism, precum și încheierea unor căsătorii de conveniență pentru cetățeni indieni doritori să se stabilească în țări ale Comunității Europene, cu precădere Germania", se arată în comunicat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că membrii grupului infracțional au racolat mai multe persoane de sex feminin de pe raza municipiului București, a județului Giurgiu, dar și din diferite zone din Moldova, prin inducere în eroare și profitând de starea vădită de vulnerabilitate, pe care ulterior le-au transportat și adăpostit în diferite apartamente închiriate de pe teritoriul Germaniei, în scopul exploatării sexuale a acestora, precum și al încheierii unor căsătorii de conveniență.

O parte dintre membrii grupării trebuiau să se apropie de persoanele vătămate și să le controleze prin dezvoltarea unor relații sentimentale cu acestea. De asemenea, victimele au fost obligate să consume diferite substanțe psihotrope, devenind astfel dependente de grup.

"Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat faptul că, membrii grupului au utilizat arme de foc și arme albe pentru intimidarea tinerelor, controlul acestora, dar și pentru a se impune în rândul altor grupări infracționale de trafic de persoane sau proxenetism", precizează DIICOT.

Potrivit sursei citate, sumele de bani obținute din desfășurarea activităților infracționale au fost cheltuite pe teritoriul Germaniei pentru închirierea locațiilor unde se practica prostituția și pentru nevoile curente ale membrilor grupării infracționale, însă o mare parte din bani au fost transferați în România fie direct, la purtător, fie prin intermediul serviciilor bancare de transfer financiar, către liderul grupării care se ocupa de gestionarea acestora.

Pagina a fost generata in 0.4091 secunde