Dezastrul din Parcul Tăbăcărie: de la iarba uscată, la monumente distruse!

1757

Articole de la același autor

Mobilier urban distrus, monumente mâzgălite cu graffitti și podețe care au nevoie urgentă de reparații. Astfel se prezintă cel mai mare parc al Constanței, Tăbăcărie, cel care ar trebui să fie oaza de verdeață dintr-un oraș unde spațiile verzi sunt o raritate!

De-a lungul anilor, Parcul Tăbăcărie a stârnit vii discuții. Pe de o parte, râvnit de cei cu interese imobiliare, neglijat de cei care ar fi trebuit să se preocupe de spațiul verde, astăzi este un amalgam de vechi și nou, având zone pe unde constănțenilor le e mai mare dragul să se plimbe, dar și părți întinse unde nesimțirea unora și neglijența de ani buni a autorităților și-au spus cuvântul.



Mergând prin parc, constatăm că, dacă aleile principale sunt relativ îngrijite, mobilierul urban înnoit, iar coșurile de gunoi prezente, nu același lucru se poate spune și despre marginea parcului dinspre lac. Pornind de la Satul de Vacanță spre mall, malul lacului se dezvăluie dezolant celor care ies la plimbare. Malul este prăbușit, iarba uscată, iar mobilierul urban montat de administrația publică locală, distrus de foarte mult timp. „Este frumos pe aleile principale, se vede o preocupare a autorităților. Au fost plantate flori, au mai fost reparate băncuțele. Dar pe aici, la marginea parcului, nu s-a făcut nimic”, ne spune domnul Vasile, pe care îl întâlnim la pescuit, în apropierea insuliței care găzduiește Lampa Japoneză. De altfel, și imaginile surprinse de echipa „Cuget Liber” surprind dezastrul: din mesele și băncuțele instalate cândva au mai rămas doar niște fiare colorate cu graffitti, coșurile de gunoi lipsesc cu desăvâșire, scările din piatră au devenit toalete publice, iar stufărișul ascunde gunoaie.



Lampa Japoneză și Amfiteatrul de vară, micile atracții din Tăbăcărie

Nici Lampa Japoneză, care încă mai stă mărturie pentru un moment din trecutul Constanței nu a scăpat de „talentul” așa zișilor artiști care mâzgălesc tot prin oraș. În 1982 a fost instalată într-un foișor, pe o mică insuliță a parcului, unde accesul se face pe un podeț; lucrată manual, din piatră, în stilul Kasuga-gata-ton-ron, apreciat de japonezi și des întâlnit în orașele vechi ale acestora, Lampa Japoneză dăruită Constanței s-a degradat de-a lungul anilor; astăzi, este tristă și mâzgălită, iar plăcuța instalată pe una dintre laturi, pentru a le face cunoscută trecătorilor istoria ei, a fost distrusă. O soartă similară au și celelalte monumente din Tăbăcărie.

La rândul lui, Amfiteatrul Mic, situat pe o insuliță în vecinătatea Țării Piticilor, a văzut zile mai bune. În ultimii ani, micuța scenă a fost refăcută – e drept, dintr-un pal vopsit negru, inestetic! –, la fel și băncuțele de lemn. Dar pare să fie ocolit destul de des de cei responsabili cu curățenia în parc, aici fiind aruncate ambalaje și alte gunoaie. De asemenea, fiind într-un colț retras, este preferat de oamenii străzii pentru a-și face culcuș, în timpul zilei sau al nopții.



Podul Îndrăgostiților, romantic dar periculos!

Accesul spre insulițele de la marginea parcului se face pe podețe și acestea, la rândul lor, au nevoie de reparații. Cel mai lung podeț, așa numitul Pod al Îndrăgostiților a fost construit între anii 1974 – 1976, este ales de tinerii din Constanța pentru a fi martor iubirii lor. Asemenea practicii răspândite la nivel mondial, tinerii îndrăgostiți își gravează numele pe lacăte pe care le agață de hobanele acestui pod, în speranța că astfel vor rămâne împreună pentru totdeauna. Prin urmare, în prezent, pe laturile podului sunt câteva zeci de lacăte.

Dincolo de atmosfera romantică, este evident că podul are nevoie de reparații serioase. „A mai fost reparat în ultimele luni, dar nu suficient. Trebuie înlocuite lemnele, care putrezesc din cauza umezelii și riști să treci cu piciorul prin ele. De asemenea, se bățăie din toate părțile, nu prezintă prea multă siguranță”, ne mărturisește Georgeta Lupu, o altă constănțeancă ieșită la plimbare prin parc.



Începe repararea podețelor din parc și din Satul de Vacanță

Toate podețele pietonale din Parcul Tăbăcărie și Satul de Vacanță urmează să fie reabilitate în perioada următoare. La sfârșitul lunii august, Primăria Constanța a lansat achiziția lucrărilor necesare, contra sumei de 375.405, 96 lei, fără TVA, iar zilele acestea urmează să fie semnat contractul, în vederea demarării reabilitării, potrivit Feliciei Ovanesian, city managerul Constanței.



Intenția autorităților este să înfrumusețeze întreg parcul, în acest sens fiind demarate mai multe demersuri. „Tot parcul va intra într-un proces de regenerare. Noi ne doream să așteptăm să luăm în administrare și lacul Tăbăcărie, dar în acestă privință mai durează. Drept pentru care, vom demara restul proiectelor, privind aleile, mobilierul urban, iluminatul public, spațiile verzi, urmând să fie refăcute și malurile, deși procedurile în această privință sunt de durată”, a precizat Felicia Ovanesian.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4113 secunde