Deținuții ar putea fi obligați să muncească! Dar cine-i angajează?!

536
Deținuții ar putea fi obligați să muncească! Dar cine-i angajează?! - fondmuncapenitenciar-1579212969.jpg

Articole de la același autor

Deținuții apți de muncă trebuie să muncească! Aceasta este prevederea unui proiect care vizează modificarea Legii 254/2013, privind executarea pedepselor, ce a fost depus la Senat. Inițiativa, deși lăudabilă, nu prevede și unde anume vor munci acești deținuți, având în vedere că agenții economici nu se înghesuie să folosească această forță de muncă. 


Un proiect privind modificarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate a fost depus recent de deputatul liberal Florin Roman la Senat. Modificările propuse vizează obligarea deținuților apți să muncească în perioada în care sunt încarcerați și impunerea participării la activități lucrative drept condiție pentru eliberarea condiționată. "Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a munci în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârsta, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru identificarea posibilităților de a asigura folosirea la muncă a unui număr cât mai mare de deținuți", se arată în motivarea proiectului legislativ. 


Totodată, în același proiect se impune ca deținuții să fie obligați să urmeze cursuri școlare sau profesionale, în funcție de posibilitățile regimului penitenciar. 


Doar puțin peste 130 de deținuți lucrează la Poarta Albă
Deși inițiativa este lăudabilă, având în vedere că de ani buni se spune că o anumită categorie socială alege să comită infracțiuni tocmai pentru a ajunge după gratii, în loc să meargă la muncă, problematică va fi găsirea locurilor de muncă pentru deținuți. O spun chiar oamenii din sistemul penitenciar. "În prezent sunt puțini agenți comerciali interesați să ia deținuți la muncă. Sunt anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească și nu se încumetă mulți", atrag atenția sindicaliști din rândul polițiștilor de penitenciare. De exemplu, la nivelul Penitenciarului Poarta Albă, unde sunt încarcerați, în medie, aproximativ 1.000 de deținuți, pe parcursul lui 2019 au lucrat în jur de 281 de deținuți în fiecare lună. Dintre aceștia, dintre care aproximativ 132 au ieșit în afara unității, iar munca lor a fost remunerată, iar aproximativ 147 au lucrat în incinta penitenciarului, la deservire, fără a fi remunerați. Cea mai "productivă" lună a fost august 2019, când au muncit peste 320 de deținuți, dintre care aproximativ 160 în afara unități, fiind plătiți. 


În prezent, după cum ne-au precizat reprezentanții penitenciarului, fiind început de an, încă se stabilesc detalii înainte de încheierea contractelor cu agenții economici și administrațiile locale interesate de forța de muncă din spatele gratiile. În general, persoanele private de libertate sunt angajate în construcții, în servicii de curățenie stradală, la îngrijirea de spații verzi etc. 


O posibilitate de oferire de muncă deținuților era oferită, înainte de 2008, de atelierele și fabricile deschise în incinta penitenciarelor. Acesta erau strânse sub "pălăria" companiei Multiproduct, o firmă de stat înființată în anii 1960. După Revoluție, Multiproduct a fost transformată în regie autonomă; deținuții munceau în tâmplării, ateliere de croitorie, confecții metalice deschise în cadrul unităților de detenție. De exemplu, la Poarta Albă funcționa un atelier de împletituri și unul de tâmplărie. După 2008, compania a trecut în subordinea Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și a fost închisă. Sindicaliștii din cadrul Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor au încercat, prin 2017, să aducă în atenția autorităților oportunitatea reînființării atelierelor, după calculele lor reieșind că persoanele private de libertate ar putea aduce venituri de peste 30 de milioane de euro la buget. Planurile lor nu au avut însă răsunet în rândul autorităților.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6236 secunde