DESCOPERIRE REMARCABILĂ cu detectorul de metale! Are MII DE ANI vechime!

188
DESCOPERIRE REMARCABILĂ cu detectorul de metale! Are MII DE ANI vechime! - ddd-1579177540.jpg

Articole recomandate

Un topor ce ar putea fi din perioada eneolitică, de acum circa 6.000 ani, a fost găsit, cu ajutorul detectorului de metale, de Marius Irimia, un pietrean pasionat de descoperirea artefactelor, realatează Agerpres. El a povestit, pe pagina sa de socializare, că a făcut descoperirea pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița cu Zănești și Podoleni. Marius Irimia a explicat că este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse în cruce, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, ce ar putea fi din perioada Cucuteni.

"Chiar dacă, la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnăcop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitățile eneolitice, fie ca simbol individual - însemn al puterii șefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea - fie ca simbol al întregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase", a scris Marius Irimia.

Arheologul amator a adăugat că acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar în județului Neamț a mai fost descoperit un singur exemplar. Marius Irimia a povestit că, din zona unde a descoperit toporul, a mai adunat câteva fragmente de ceramică, ce fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole.

Toporul descoperit de pietrean a fost predat Direcției pentru Cultură a județului Neamț, urmând să fie analizat pentru a fi încadrată perioada din care provine. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4107 secunde