Decizia care „aruncă în aer” Poliția Română: „Ne plângem că pleacă oamenii și se înființează o nouă structură?”

1408
Decizia care „aruncă în aer” Poliția Română: „Ne plângem că pleacă oamenii și se înființează o nouă structură?” - fondpregatire-1629129181.jpg

Articole de la același autor

La începutul lunii august, în Poliția Română a fost înființată o nouă structură, responsabilă cu pregătirea profesională a polițiștilor. Decizia a dus la nemulțumiri în rândul oamenilor din operativ, care subliniază că nu era nevoie de o nouă structură, ci de realizarea cu simț de răspundere a pregătirii, în condițiile în care până acum orele de educație fizică se făceau „din pix”, iar numărul tragerilor cu pistolul erau reduse.

În repetate rânduri, s-a spus despre polițiști că nu au aceeași autoritate în a se impune în fața răufăcătorilor, precum colegii de peste hotare. Ba mai mult, tragediile din acest an – cea de la Onești, unde doi muncitori au murit înjunghiați, după ce au fost luați ostatici sau cea de la Pitești, unde un bărbat a murit, după ce a fost pus la pământ cu brutalitate și imobilizat de un polițist – au ridicat semne de întrebare cu privire la nivelul de pregătire al polițiștilor pentru intervențiile din teren. Cât de bine mai știu să folosească pistoalele din dotare, cât de bine stăpânesc tehnicile de imobilizare sau procedurile pentru intervenție rapidă sunt doar câteva dintre aspectele asupra cărora au fost ridicate semne de întrebare.

Drept pentru care, au fost voci în rândul oamenilor legii care au susținut că este nevoie de o mai bună pregătire fizică, tactică și profesională. „De fapt, este nevoie să se facă mai multe ore de tragere, orele de pregătire fizică să aibă loc, efectiv, nu doar să fie bifate «din pix». Dar când să mai ai timp pentru toate acestea, când la posturi sunt prea puțini oameni și nu poți să îi scoți de pe străzi pentru a merge la orele de educație fizică?”, ne-a semnalat un polițist constănțean.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au mers mai departe însă și au pus bazele unei întregi direcții care să se ocupe de pregătirea profesională a polițiștilor. Astfel, prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, începând cu 2 august, a fost înființată Direcția de Pregătire Profesională, în subordinea Inspectoratului General al Poliției Române. Noua structură este compusă din două servicii: Serviciul Formare Inițială și Continuă și Serviciul Pregătire pentru Intervenție, în subordinea căruia sunt pregătirea tactică, pregătirea pentru instrucția tragerii, pregătirea fizică și de autoapărare,

pregătirea pentru conducerea auto. Concret, în prezent se fac demersurile pentru ocuparea celor 380 de noi funcții create, la nivelul fiecărui inspectorat urmând să fie între cinci – șapte funcții.

„Nu ne permitem luxul unei noi structuri!”

Deși cu toții admit faptul că este nevoie de o mai bună pregătire profesională, sunt tot mai mulți cei care susțin că nu aceasta era calea. Mai ales că noua structură nu va face altceva decât să mărească și mai mult deficitul de oameni cu experiență din operativ.

„Faza dură este că tocmai această din urmă structură a aruncat în aer toată Poliția Română, reunind nemulțumirile tuturor, de la ultimul agent până la primii chestori care mai au coloană, de la șefi de inspectorate până la ultimul tălpaș. «Noi ne plângem sus că nu avem funcții și ne pleacă oamenii, dar ministerul ne obligă să creăm structură nouă, desprinsă de la resurse umane, care să se ocupe de pregătirea profesională. Ghici de unde vor culege funcții: din judiciar și de la ordine publică!”, este mesajul pe care îl transmit polițiștii. În contextul lipsei tradiționale de transparență la nivelul MAI și a slugarnicilor de prin Poliția Română, am încercat să centralizăm o situație la nivel național privind structura nou-înființată. Din datele noastre, rezultă că în fiecare județ vor fi create minimum cinci posturi de ofițeri și un agent, la care se adaugă un șef de serviciu (pregătire de specialitate, tragere, educație fizică și autoapărare, pregătire tactică și conducere defensivă). Una peste alta, ne raportăm la cifrele minime, de șapte oameni/județ și constatăm că aproximativ 300 de polițiști la nivel național vor fi scoși «din producție» de ministrul Bode!”, a afirmat Vitalie Josanu, vicepreședinte Sindicatul „Diamantul”.

„În conjunctura actuală, nu îți permiți luxul de a distruge structurile de poliție judiciară, golindu-le de și mai mulți oameni experimentați. Cum deschizi structură de pregătire profesională, când la investigații criminale ai doar doi oameni pe județ care se ocupă de omoruri și tot ce înseamnă marea violență, ori niciunul care să se ocupe de criminalitatea informatică, lucrările (foarte numeroase) fiind împărțite frățește, sau doar doi care se ocupă de grupări infracționale, unul sau niciunul pe tâlhării, înșelăciuni, falsuri, furturi sau pe patrimoniu cultural?”, a mai punctat polițistul.

Propunerea sindicaliștilor este ca, în loc de o nouă structură, să se recurgă la soluția la îndemână: „pregătirea profesională să iasă din categoria bifelor la care recurg șefii de structuri și să fie implementată serios și responsabil, căci și până acum era prevăzută”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5541 secunde