Cel mai tânăr șef de post din județul Constanța

DE NECREZUT: Polițistul care prinde hoți călare și însoțit de un pitbull

Luni, 28 Ianuarie 2013, 20:59
17696
La 27 de ani, agentul principal de poliție Robert Sîrbu este cel mai tânăr șef de post din județul Constanța. Iar șefii au numai cuvinte de laudă la adresa lui, căci de când a ajuns în satul Bărăganu, a știut să-i pună pe hoți pe fugă, împreună cu câinele și calul său, cu care merge adesea în patrulare.


"Nu este ușor să fii polițist, mai ales la țară", mărturisește agentul principal de poliție Robert Sîrbu, șeful Postului de Poliție Bărăganu. Își face însă meseria cu pasiune și în spiritul legii, iar consecințele se observă, după cum ne spun atât șefii lui, cât și autoritățile locale. "Infracționalitatea este în scădere, atât în Bărăganu, cât și în Dumbrăveni. În ambele localități, șefii de post, agentul principal Robert Sîrbu și agentul Valentin Dănilă, sunt polițiști tineri, destul de recent ieșiți de pe băncile școlii, care vor să facă treabă. Locuiesc în comunele respective, s-au mutat acolo, sunt în permanență în comunitate, îi cunosc oamenii și au încredere în ei", spune George Caraivan, șeful Secției Rurale de Poliție 9 Chirnogeni, în subordinea căreia se află cele două posturi comunale. 


A venit din Craiova


Originar din Craiova, agentul principal Robert Sîrbu a ieșit de pe băncile școlii în 2010, iar pentru că în județul Dolj nu erau posturi disponibile a cerut să fie încadrat la Inspectoratul Județean de Poliție Constanța. Așa a ajuns ca agent de proximitate în comuna Bărăganu, iar de curând a ocupat și șefia postului de poliție. Iar, la 27 de ani, se poate mândri că este cel mai tânăr șef de post din județ… E drept, condițiile de muncă nu sunt dintre cele mai ușoare. Sunt trei oameni la post și, dacă vor să aibă și rezultate, iar în localitate să fie liniște, sunt mereu pe drumuri. 


"Localnicii dormeau în coteț, să păzească porcul!"


Cel mai mult au avut de furcă din cauza furturilor de animale. Comunitate de oameni sărmani, pentru mulți dintre localnici animalul este avutul cel mai de preț. "Când am ajuns în localitate, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, oamenii fie dormeau în coteț cu porcul, fie îl băgau în casă, de teama hoților. Poate pentru cei de la oraș, un prejudiciu de câteva sute de lei nu contează dar pentru o femeie la 70 de ani, cele trei găini din ogradă sunt avutul cel mai de preț", spune polițistul. 


În ianuarie 2012 a reușit, cu ajutorul colegilor de la secția rurală de poliție, să rețină cinci membri ai unei grupări infracționale specializate în furturi de animale. "Luau animalele de la noi din localitate, le sacrificau și le duceau la intermediari din Agigea și Medgidia. Acum este liniște și avem mulțumirea aceasta", a adăugat omul legii. 


În patrulă cu Bebe, un pitbull, în toiul nopții


De mare ajutor, în aplicarea legii, îi sunt două animale: un cal și un câine. "Bebe, câinele pitbull, m-a scăpat de multe probleme. Până să se reînființeze postul comunal eram singur în comună și cu el mergeam în patrulare, în special noaptea. Nu a fost niciodată nevoie să intervină, nu a mușcat pe nimeni, dar simpla lui prezență îi pune la respect pe hoți", spune Robert Sîrbu. Pasionat de echitație, bărbatul și-a luat și un cal, iar în prezent îmbină utilul cu plăcutul și în ceea ce privește supravegherea comunei și urmărirea hoților.


"Cu mașina de poliție nu pot să intru pe câmp. De nenumărate ori s-a întâmplat să rămânem îm-potmoliți cu mașina în noroi și să-l sun pe primarul comunei, cu care avem o colaborare foarte bună, în miez de noapte, să trimită un tractor pentru a ne tracta. Dar așa, mai la picior, cu câinele, mai pe cal, pot mai bine să ajung și pe câmp, în zona conductelor de la sistemul de irigații, vizate de hoți", a adăugat polițistul. Trebuie menționat însă că hoții vin la furat cu tractoare și mașini de teren și, de cele mai multe ori, reușesc să fugă înainte să ajungă oamenii legii la ei. 


"Am găsit, odată, două mașini abandonate, cu geamurile sparte și am aflat că se bătuseră două grupări de infractori. Altădată îi găsesc pe câmp și susțin, nevinovați, că au mers să-și vadă culturile de grâu…". Chiar și așa, a "reușit" să-și facă dușmani printre infractorii din localitate și s-a încercat, la un moment dat, să i se însceneze că ar fi în cârdășie cu hoții. "Se ridicaseră semne de întrebare că de ce sunt tot timpul peste tot, și pe câmp, nu cumva am eu vreun interes?! Nu au reușit ce au încercat. Mă bucură, pe de altă parte, faptul că am reușit să scădem feno-menul infracțional și să aducem, pe cât posibil, liniștea în localitate", a încheiat polițistul. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.7885 secunde