De ce nu este folosită eliberarea pe cauțiune în România

3993
2
De ce nu este folosită eliberarea pe cauțiune în România - cautiune1368108393-1368148597.jpg
Cauțiunea este una dintre cele mai puțin utilizate căi de ieșire din arest. Cauza pentru aceasta este fie starea materială deloc prosperă a inculpaților, fie lipsa unor reguli clare de aplicare. Cert este că, prin această metodă, încă "nedescoperită"

la noi, pierdem bani importanți care ar fi putut ajunge la bugetul de stat.

Deși legea penală românească le permite inculpaților aflați în stare de arest preventiv ieșirea pe cauțiune, aceasta este cea mai nefolosită cale de părăsire a arestului. Eliberarea pe cauțiune presupune judecarea în stare de libertate a unui învinuit, acesta fiind obligat la plata unei sume de bani cu titlu de cauțiune pentru acest lucru. Nu pentru toate infracțiunile se poate acorda acest beneficiu, cele de pericol social sporit fiind, de exemplu, exceptate.

Potrivit Codului de procedură penală, eliberarea provizorie pe cauțiune se poate acorda de judecător, doar la cerere, atât în timpul urmăririi penale de la parchet, cât și în timpul judecării procesului. Cuantumul cauțiunii este de cel puțin 1.000 de lei. În momentul în care inculpatul este pus în libertate, instanța dispune și respectarea uneia sau a mai multor obligații de către acesta, cum ar fi să nu depășească o anumită limită teritorială, să anunțe orice schimbare de domiciliu, să nu intre în legătură cu anumite persoane, să nu pără-sească țara fără încuviințarea instanței etc. Liberarea sub control judiciar se poate acorda în cazul infracțiunilor săvârșite din culpă, precum și în cazul infrac-țiunilor intenționate pentru care legea prevede pedeapsa închisorii ce nu depășește 18 ani.

Suma rămâne la aprecierea judecătorului

Dacă inculpatul nu respectă aceste obligații sau dacă să-vârșește alte infracțiuni, banii sunt virați la bugetul de stat. Din nefericire, în România, eliberarea pe cauțiune se aplică foarte rar de către judecători, tocmai pentru că nu există reguli clare de aplicare. Cu alte cuvinte, elibe-rarea pe cauțiune este lăsată la aprecierea judecătorului. În unele situații, mai ales atunci când nu este vorba de infracțiuni deosebit de grave, eliberarea pe cauțiune pe timpul procesului poate fi nu doar o măsură ce respectă prezumția de nevinovăție, ci și una care ar putea aduce bani statului. 

Comentează știrea

admirator
10 mai 2013
pai de ce sa plateasca

grangurii cautiune la stat, cand pot da jumatate la judecatori? si sunt eliberati pe cuvint de pionier...

arabu
10 mai 2013
subscriu cu nr.1

Chiar as de ce sa se mai plateasca si cautiune cind se poate mituii judecatorul sau procurorul si hai sanu mai generalizam cu " starea materiala a inculpatilor " nu vedeti ce repede se judeca cazurile de accidente auto cu omor, vinovat cu suspendare si liber ca pasarea, vezi cazul HUIDU.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9899 secunde