Cum vă puteți îmbogăți în urma unui accident rutier

3361
1
Cum vă puteți îmbogăți în urma unui accident rutier - victimeaccidentrutier-1336927349.jpg

Articole de la același autor

Mii de accidente au loc, anual, în România. Victimele ori rudele persoanelor decedate ajung la mâna Justiției și trebuie să țină piept calvarului unui proces ce poate dura și câțiva ani de zile.

Așa cum suntem obișnuiți, pentru un om care nu a avut de a face cu Poliția, Parchetul ori sălile de judecată, pașii pe care trebuie să-i urmeze în cazul unui accident în care este victimă sau, și mai rău, trebuie să "pledeze" cauza unei rude decedate sunt niște necunoscute.
Orice persoană care, fără vreo vină, devine victimă a unui accident rutier trebuie să știe că poate obține despăgubiri serioase dacă urmează pașii corecți. Ce trebuie să facă?
În primul rând, trebuie să știe cine este asigurătorul RCA al autovehiculului "vinovat" de producerea accidentului, eventual să facă rost de o copie a acesteia. În cazul în care nu poate lua legă-tura cu șoferul, dacă se cunoaște măcar numărul de înmatriculare al autovehiculului, se pot cere date despre asigurare ori asigurător de la Centrul de Informare care funcționează pe lângă Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) sau se poate verifica situația asigurării în CEDAM (o bază de date ce a fost implementată de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor).
În cazul în care autovehiculul nu era asigurat, victima ori rudele ei vor trebui să avizeze dauna la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii. Această avizare trebuie însoțită de un document din care să rezulte circumstanțele în care s-a produs accidentul și vinovăția. Dat fiind faptul că ne referim în materialul de față la accidentele soldate cu vătămări corporale ori deces, Poliția nu are decât competența de a consemna producerea evenimentului și cum a avut el loc, dar cei care constată vinovăția sunt judecătorii.

Importanța certificatului medico-legal!
Trebuie să știți că este foarte important să aveți în mână un certificat medico-legal din care să rezulte zilele de îngrijiri medicale de care aveți nevoie pentru a vă însănătoși! Iar asta pentru că de acest lucru se leagă alte aspecte pe care le-a impus legiutorul în astfel de situații.
Dacă vătămarea corporală a necesitat pentru vindecare un număr mai mare de 60 de zile de îngrijiri medicale, acțiunea penală împotriva celui care a comis fapta se pune în mișcare din oficiu. Dacă numărul zilelor de îngrijiri medicale este mai mic de 60 de zile, acțiunea penală va fi pusă în mișcare numai la plângerea prealabilă a părții vătămate. Aceasta poate fi introdusă în maximum două luni de la data la care partea vătămată a cunoscut cine este făptuitorul.
Tocmai de aceea, în general, Poliția Rutieră așteaptă să vadă dacă pentru fapta respectivă trebuie să se sesizeze din oficiu ori partea vătămată depune plângere în acest sens.
Este foarte important să știți acest lucru pentru că, dacă numărul zilelor de îngrijiri medicale este sub 60 și nu depuneți plângere prealabilă, polițiștii vor înainta dosarul către procuror cu propunerea de neîncepere a ur-măririi penale. Singura posibilitate de a fi despăgubiți, în acest caz, este un proces civil.

De ce proces penal și nu civil?
Dacă însă dosarul penal merge mai departe, fie pentru că Poliția e obligată să facă acest lucru, fie la plângerea prealabilă a părții vătămate, cercetarea continuă la Parchet, iar apoi în instanță. În proces, trebuie să fie chemată și societatea de asigurări. Judecă-torul este cel care se va pronunța atât în ceea ce privește vinovăția inculpatului, cât și daunele (materiale și morale) pe care acesta, prin societatea de asigurări, va trebui să le plătească.
Dacă există un dosar penal pe rol, nu are rost să deschideți un proces civil privind daunele. Pe de o parte, pentru că va trebui să plătiți taxe de timbru, iar, în al doilea rând, pentru că procesul civil va sta pe loc până la soluționarea celui penal.

Despăgubiri de un milion de euro!
Amintim că, în luna septembrie 2011, a fost plătită una dintre cele mai mari despăgubiri RCA, de un milion de euro! Ea a fost acordată familiilor a două fetițe din orașul Ștefănești, județul Argeș, care au fost victimele unui accident rutier petrecut în 2009. Vinovată de producerea accidentului a fost soția unui om de afaceri din localitatea respectivă, care a avut o asigurare pentru răspundere civilă.
De reținut că, în România, acoperirea maximă a polițelor RCA pentru vătămări corporale și deces a fost în 2011 de 3,5 milioane de euro, iar în 2012 este de cinci milioane de euro.



Comentează știrea

Mardare
14 mai 2012
Pentru CRINA de ieri si toti agramatii PDL-isti :

asa si? Radu Mazare este intradevar infectat de 8 ani, iar viata ii este oricum limitata. Vai ce stire noua. O stie si Nicusor Constantinescu, insa totul este tinut evident sub tacere, in mare din motive politice. Oricum asemenea lucruri nu se dau public, cu una cu alta. Uitati-va la fata lui de aproape si la structura epidermei. Este primul lucru dupa care poti sa iti dai seama de starea agravata in care se afla Radu. Pielea sa este scorojita, edilul folosind machiaj si fond de ten pentru a-si cosmetiza semnele de deteriorare fizica, din ce in ce mai vizibile. De asemenea, boala ii determina o slabire continua a organismului si o pierdere in greutate accentuata. Uitati-va la picioarele sale, vor ajunge treptat piele si os. Iar asta nu e de ras. Omul trebuie sa se tina de sport si sa aiba o nutritie extrem de echilibrata. Acum cativa ani de zile, aparusera zvonuri in media ca Mazare ar fi fost in Brazilia sa-si schimbe ficatul. S-a facut o gramada de zarva mizerabila si galceava propagandista, insa nimic nu a fost clarificat. Acum insa s-a aflat ca el de fapt fusese atunci la clinica din Sao Paulo, unde i-a fost detectata maladia si unde se deplaseaza periodic pentru control. Asta ca sa nu mai vorbeasca lumea despre faptul ca ar avea afaceri ilegale si hoteluri de lux in Brazilia. De asemenea, in Madagascar exista o clinica vestita izolata de mass-media, subventionata de rusi si chinezi, pentru research-ul evolutiei si tratamentul bolii. Mazare a devenit astfel interesat de institutie, unde isi face tratamente si proceduri pentru incetinirea procesului. Asadar, sa nu mai fim rai totusi. Omul chiar se lupta cu viata. El nu merge acolo in vacante sau pentru distractie, ci pentru tratament. Iar ca primar a fost bun, chiar daca nu i-au iesit toate cele planificate si in pofida faptului ca este criticat non-stop. Fiti sinceri cu voi si uitati-va la oras si cate s-au facut in mandatul sau. Care alt primar a mai ajutat batranii ca el? Hai sa incercam sa nu mai judecam omul cu una cu doua, caci fiecare este cu necazurile sale in viata. Iar boala sa nu este motiv de gluma.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6014 secunde