Cum te comporți când hoțul a intrat peste tine în casă

8120
11
Cum te comporți când hoțul a intrat peste tine în casă - legitimaaparareromania-1359974438.jpg

Articole de la același autor

Suntem tentați să interpretăm termenul de legitimă apărare din ceea ce am văzut în filmele americane, la televizor și să considerăm că dacă suntem dotați legal cu mijloace de apărare, putem acționa asupra celorlalți așa cum considerăm de cuviință. În realitate, nu este chiar așa. Diferențele majore de legislație penală, cât și procedurile de ju-decată între sistemul românesc și cel american fac uneori să fie condamnate victimele care au reacționat într-o presupusă stare de legitimă apărare față de agresorii sau spărgătorii de locuințe.
 
"Starea de legitimă apărare în care se află o persoană la mo-mentul când aceasta acționează cu mijloace proprii împotriva unui agresor este o cauză care înlătură caracterul penal al faptei săvârșite. Dacă persoana care produce acele acțiuni împotriva agresorului nu s-ar afla în stare de legitimă apărare, atunci săvârșește o faptă penală și este pasibil de sancțiunea prevăzută de lege", explică avocatul Paul Foleanu. 


Dacă ai lovit hoțul, poți scăpa basma curată doar în anumite condiții 


"În legislația românească, starea de legitimă apărare este reglementată de art. 44 din Codul Penal. Din aceste reglementări putem identifica trei caracteristici ale acțiunilor unuia sau a mai multor făptuitori, ce pot genera starea de legitimă apărare pentru o persoană care poate reacționa față de aceștia fără să fie pedepsită de legea penală: existența unui atac material, direct, imediat și injust al făptuitorilor. Atacul trebuie să fie îndreptat împotriva celui care reacționează, al altor persoane sau al unui interes obștesc (public). Atacul trebuie să pună în pericol grav persoana, drepturile acesteia sau interesul obștesc (public). Problema care se pune în situația mai sus prezentată este ca persoana (victima) care reacțio-nează față de un atac trebuie să facă proba în instanță a celor trei elemente mai sus prezentate pentru a putea beneficia de înlăturarea caracterului penal al faptei sale față de agresor", adau-gă avocatul Paul Foleanu. 


Ești în legitimă apărare doar dacă atacul îți pune viața în pericol 


"De esența legitimei apărări este existența unei agresiuni, a unui atac care pune în pericol grav persoana sau drepturile acestuia ori un interes obștesc și care creează necesitatea unei acțiuni de apărare imediată, adică de înlăturare a atacului înainte ca acesta să vătămeze valorile amenințate. Faptul că victima a fost lovită și pe când încerca să se retragă și după ce scăpase bâta din mână este irelevant, de vreme ce pericolul nu a încetat, ea putându-se înarma din nou cu una din bâtele aflate la îndemână", explică avocatul Florin Bobeși. 


Chiar dacă ai permis de port armă, nu ai voie să-l împuști 


"În colectivitatea în care trăim și ne desfășurăm activitățile cotidiene, suntem expuși la diferite acțiuni ilicite pe care persoane certate cu legea le pot comite împotriva noastră. Reacția pe care trebuie să o avem în acele momente trebuie să nu fie una disproporționată cu atacul la care eventual am fi supuși. Dacă suntem purtători legali de arme de foc, trebuie să evităm să reacționăm mortal față de un agresor. De obicei este suficient să facem o amenințare sau un foc de avertizare și agresorul va renunța la atacul său. Înștiințarea de urgență a organelor de urmărire penală după un astfel de eveniment este obligatorie și poate evita eventualele sancțiuni legale la care putem fi supuși. Legislația din România nu ne permite să procedăm ca în filmele americane și, de aceea, este bine să adoptăm o conduită preventivă adecvată pentru a nu da posibilitatea de a ne afla în legitimă apărare", adaugă Paul Foleanu. 


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
mr.Anaconda
4 februarie 2013
Tare!!!

Deci daca-ti intra hotul in casa trebuie sa-i dai "buna ziua" si sa-l lasi sa-si faca de cap. Sa-ti violeze sotia,fica, sa-ti fure bunurile care ai muncit pentru ele. Cu asemenea legi este si normal sa-si faca de cap, pentru ca stiu ca nu ai ce sa-i faci. Daca-i dai cu facaletul la "poponet" si el nu are nimic in mana esti capabil de pirnaie. Bravo!!!

Val
4 februarie 2013
Pt. mr.Anaconda

Ai uitat ca trebuie sa-i faci si o cafea si sa-l avertizezi ca e fierbinte,altfel te da in judecata ca si-a fript botul. Practic legislatia invita criminalii la treaba,conditia e doar sa aiba un pic de tupeu. Deducem ca filmele cu justitiari sunt foarte educative si nu e exclus ca asemenea actiuni sa ramana singura optiune pentru noi,cetatenii platitori de taxe dar fara aparare reala,sigura.

ath
4 februarie 2013
Eu am bagat spaima in hoti

In ultimii 10 ani am fost vizitat de mai multe ori.Unul mi-a intrat in apartament,ziua in amiaza mare.Am dat nas in nas cu el. Ala a fugit suparat pentru ca nu a gasit decat un ceas de masa. Altul s-a descaltat si a incercat sa-mi intre in casa pe geam,tot ziua la ora 12. Asta a fost un hot cu mult bun simt. Pe altul l-am gasit in bucatarie,noaptea la ora unu.Altii m-au verificat la usa.Pe niciunul nu l-am reclamat la politie.In tot timpul asta citeam bilanturi anuale ale politiiei in care se spunea ca numarul hotilor s-a redus.La inceput am crezut ca ar fi bine sa ma inscriu in Oastea Plaiesilor finantata de Stefan cel Mare dar nevasta m-a atentionat ca este o organizatie subversiva.Asa a spus Crin Antonescu. Organizatia asta ne canta pe la Bruxelles.Ideea salvatoare mi-a venit intr-o zi calduroasa de vara.Am cumparat un plici de muste.Pliciul de muste(Universal-Plyci) este bun la toate asa cum aspirina trateaza toate bolile.Cu el te aperi de muste,tantari,gandaci de apartament sau de hoti.Revolverul cu palme (in limbajul popular se numeste plici de muste) este o arma neletala.Din ziua aia ,hotii ma ocolesc.

admirator
4 februarie 2013
offfff

mi-ai luat vorba din tasta!...... Lege facuta de hoti, pentru hoti... Dar daca ne gandim ca multi din cei ce intra fraudulos in casa nu-s hoti ci agenti provocatori pusi de anumite "organi" si a unor anumite forte politice (de stinga, normal), e firesc de ce "legiuitorul" ii protejeaza... Deci o femeie trebuie sa se lase violata si sa nu-si impuste agresorul... daca te bati cu un eventual hot, trebuie time-out cand scapa bita sau cutitul din mina... etc. Astia-s cretini? Sau isi bat joc de noi pe fata? Cine dreaci alege mamelucii astia in Parlament? Chiar ca "parlamentar" a ajuns un adejectiv (de ocara)............ ca si "doctor" (in drept, in special).

Liviu Chilian
4 februarie 2013
Rromarlanii - acesti bizdici apocaliptici

Urmaresc de doua saptamani, insailarile neverosimile ale merdialqaedanelor kustendilimance despre crimele comise de tineri Rromarlani impotriva batranilor din satele misiene si pestilenta orientala Kustendge; gnomi dezumanizati de kkpitalismul diabolic jewnglishtanezo-jewropean importat de clasa satanica politicastro-merdialqaedana rromarlaneasca; tineri ce, literal, au ajuns atat de departe in comportamentul lor sadic-disperat, atacand batrane ziua in amiaza mare, pe strada, pentru a le jefui! Am fost transant cu interlocutorii mei, exprimandu’mi parerea ca "articolele" sunt de’o LEJERTITATE iesita din comun, ca USURINTA cu care "doamnele jurnaliste" trateaza subiectul, ar trebui studiata si comentata de catre…psihiatrabiati. "Articolul" de fata este APOGEUL, demonstratia suprema a BASCALIEI cu care merdia trateaza subiectul crimei generalizate din Nebunistan! Vedem ca pardon cainii si catzele de paza ai demoNcratiei si kkpitalismului satanic, isi INVITA victimele sa’si accepte soarta neagra – sa nu va’mpinga pacatul ca nici macar sa’i gadilati pe criminalii ce va ataca in casele voastre, pe…proprietatea voastra privata(deh, kkpitalismul "sfant"), ca s’ar putea ca criminalii sa moara de ras, asta’nsemnand puscarie pentru voi, biete victime. Din "articol" mai inteleg ca in "mintea" merdialqaedanei si "justititarului", Rromarlanilor si Romanilor nu cumva sa le vina idea de a lupta impotriva CAUZEI crimei; CAUZA fiind antisocietatea kkpitalista IMPUSA de arhicriminalii occidentali. --- http://www.ziare.com/politica/politica-interna/prapastia-dintre-romania-si-ue-1216096 --- Aceasta e adresa. Am copiat "articolul", la semnatura am scris Corneliu Vadim Tudor si l’am dat spre citire catorva cunoscuti anti-patrioti, antiumani, antiperemisti, antivadimisti. Isuse Christoase! Sudalmi, injuraturi, blesteme, ostracizare everistica; bale otravite scuipate printre dinti rosi de tutun si alcool, impotriva Patriotului, Crestinului, Umanistului! Cand le’am revelat ca, in realitate, "articolul" este semnat de o catzea de paza a demoNcratiei kkpitaliste; o javra de paza a criminalilor ce’i EXTERMINA pe Romani, PERVERSII Rromarlani au amutit, fetele lor patibulare(Patzapipievitch filosofitzistul dixit) s'au innegrit de ura! Doi dintre ei, chiar s’au repezit la mine sa ma sfasie! E plina merdia tampitopoleana, in aceasta luna, de "articole" peremiste semnate de nebune si nebuni sociopati precum Joiana Eneas. Sa ne amintim de VIRULENTA demonica cu care a fost vanata Miscarea Patriotica, si orgasmul-general-fara-sfarsit al merdiei, cand Patriotismul, Credinta Crestina si Umanismul au fost inghesuite in tomberon! Din escadroanele mortii moralo-fizice ce au distrus Miscarea, fac parte si kamarazi religiosi "crestini" in frunte cu Dany Ciubotea, fostul securist-ceausist pe care l'am cunoscut in Jewnglishtan, in tineretea lui de tovaras de nadejde al calailor ce va sug sangele si azi. Nelume nebuna, rromarlanime’asta, Coane Fanica!

Yorick
4 februarie 2013
Cand "trebuie" si cand nu !

Iata ce spune dl avocat:" persoana (victima) care reacțio-nează față de un atac TRBUIE să facă proba în instanță a celor trei elemente mai sus prezentate pentru a putea beneficia de înlăturarea caracterului penal al faptei sale față de agresor", De cand s-a mai pomenit d-le avocat Paul Foleanu ca eu persoana (victima) care reacționează față de un atac, "transformat" in agresor( prin depasirea limitelor legitimei apararii)al celui care m-a atacat sa fiu obligat sa imi aduc probe in apararea mea ?! Sa faca acest lucru "parchetarul"(!) care este obligat ca impreuna cu organul de cercetare penala-politia-sa vina in instanta cu probe irefutabile ca sunt vinovat !Pana la proba contrarie EU SUNT CEL AGRESAT. - ASA CUM A CLAMAT BOUL DE ZEGREAN "MARETIA LEGILOR ESTE ACEEA CA POT FI INTERPRETATE".P.S.-Zegrean este jurist-consultul de la un CPADM ajuns peste noapte presedintele Curtii Constitutionale fara ca sa fi fost o secunda in viata lui judecator !

admirator
5 februarie 2013
pai, cum?

la noi prezumtia de nevinovatie functioneaza doar pentru politicieni, soferii ce omoara oameni, maidanezi si hoti/violatori. Cine nu e in aceste categorii, trebuie sa faca dovada ca nu a facut ce nu a facut.... si ca a fost victima unei agresiuni reale... Nu vezi? Huidu, omoara trei oameni si e judecat in libertate, condamnat dar... cu suspendare. In timp ce Cioaca e arestat preventiv, desi nu exista nici o dovada ca si-a omorit nevasta. El trebuie sa dovedeasca faptul ca nu-i vinovat.....?!!! la noi coana Justitia este doar pentru oameni, nu pentru infractiuni si probe. Iar oamenii... ca oameni... unii asa, altii altfel... Asa va fi si cu apararea asta... Parlamentarii, barosanii etc. vor fi in legitima aparare cand omoara un amarastean, restul nu. Mai ales cand cel omorat in aparare (legitima) este grangur sau beizadea... lege cu ochi!

Răspuns la: Cand "trebuie" si cand nu !
Adăugat de : Yorick, 4 februarie 2013
Iata ce spune dl avocat:" persoana (victima) care reacțio-nează față de un atac TRBUIE să facă proba în instanță a celor trei elemente mai...
cris
9 februarie 2013
re

super observatia lui Val: "Practic legislatia invita criminalii la treaba,conditia e doar sa aiba un pic de tupeu."

promusic
9 februarie 2017
cum ne aparam de hoti pana la urma ?

Daca nu avem nici un drept de a ne apara de hoti atunci ce e de facut ? Trebuie primiti si cu o cafea in momentul in care ne incalca proprietatea...Sa i salutam civilizat si sa i primim in casa cum se cuvine oferindu le tot ce avem noi mai bun...Cine stie sa raspunda...Ca vrajeala cu camerele de supraveghere sistemele de alarmare si lumini cu senzori de miscare ...nu tine...

promusic
9 februarie 2017
cum ne aparam de hoti pana la urma ?

Daca nu avem nici un drept de a ne apara de hoti atunci ce e de facut ? Trebuie primiti si cu o cafea in momentul in care ne incalca proprietatea...Sa i salutam civilizat si sa i primim in casa cum se cuvine oferindu le tot ce avem noi mai bun...Cine stie sa raspunda...Ca vrajeala cu camerele de supraveghere sistemele de alarmare si lumini cu senzori de miscare ...nu tine...

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 02 Februarie 2013
Stire din Eveniment : Hoț de fier vechi, în plasa polițiștilor
Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Hoț prins de polițiști
Pagina a fost generata in 2.199 secunde