Cum să scapi cu viață dintr-un cutremur puternic. Pompierii constănțeni dau sfaturi expirate

2138
7
Cum să scapi cu viață dintr-un cutremur puternic. Pompierii constănțeni dau sfaturi expirate - fondcutremur3-1416751782.jpg

Articole de la același autor

Avertismentele seismologilor privind iminența producerii unui cutremur puternic în următorii ani i-au determinat pe specialiștii în situații de urgență să adopte planuri și măsuri pentru diminuarea pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești. Însă, ce te faci când autoritățile constănțene spun una, iar experții internaționali susțin exact contrariul? Tu știi cum să procedezi în cazul unui seism de mare intensitate?

Un cutremur de magnitudinea 5,7 pe scara Richter a avut loc, sâmbătă seara, la ora 21,14, în zona seismică Vrancea. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 39 de kilometri și a avut o intensitate epicentrală de VI pe scara Mercalli, specialiștii catalogându-l astfel ca fiind un cutremur "puternic". Cutremurul a fost resimțit în Muntenia, Dobrogea și Moldova - inclusiv la Chișinău, în Republica Moldova.

Este esențial, în cazul unui cutremur, să știm cum să reacționăm și unde să ne adăpostim. Este important de știut faptul că un loc ales din timp îți poate salva viața. Totuși, autoritățile române au rămas fixate pe aceleași idei, pe care americanii le numesc "clasice", care nu numai că nu ne-ar ajuta în cazul unei calamități, ci ne-ar expune și mai mult pericolului.

Regulile se aplică doar la nivel național

Concret, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea ne sfătuiesc ca, în caz de cutremur, să ne ascundem sub o masă sau un birou. "Nu părăsiți clădirea pe timpul cutremurului și adăpostiți-vă sub o grindă, toc de ușă solid, birou sau masă rezistentă", spune ISU Dobrogea. Total greșit spun specialiștii americani. Acolo, suntem victime sigure, deoarece, indiferent de cât de solidă ar fi masa sau biroul, am fi striviți în situația în care bucăți din tavan s-ar prăbuși. Autoritățile române se "apără" însă, spunând că dacă așa este scris în lege, asta se promovează. "Aceste sfaturi sunt preluate dintr-un ordin comun, din 2005, cu reguli și măsuri adresate populației. În 2005, cei care l-au elaborat au avut la bază reguli pe care le-au văzut în momentul în care au observat cum s-au comportat construcțiile la cutremurele anterioare din România. Ei au făcut niște calcule și au tras concluzii, de aceea au ieșit acele măsuri pentru noi, la nivel național", precizează căpitanul Mihai Georgescu, din cadrul ISU Dobrogea.

Tocul ușii, moarte sigură

De exemplu, Crucea Roșie a SUA nu mai recomandă de peste zece ani să se stea în cadrul ușii deoarece noile tipuri de uși nu sunt încorporate în structură și pot să nu ofere protecție. Specialiștii americani spun că cea mai sigură metodă de a scăpa cu viață dintr-un cutremur este să ne ghemuim lângă un obiect rezistent și voluminos, cum ar fi o canapea, un pat, o masă sau un birou, nicidecum să ne așezăm sub aceste obiecte, pentru că ne vor zdrobi. Aceste obiecte ar asigura formarea vestitului "triunghi al vieții", un spațiu vital în care o persoană ar putea supraviețui inclusiv în situația în care întregul plafon s-ar prăbuși. "Triunghiul vieții" a fost confirmat oficial de experții internaționali după analizarea mai multor situații reale. Spre exemplu, într-o școală din Asia, în urma unui cutremur, toții elevii care s-au adăpostit sub bănci au murit striviți după căderea tavanului, singurii supraviețuitori fiind copiii care au fost surprinși lângă bănci și catedră prin formarea "triunghiului vieții"

"Triunghiul vieții vizează părerea specialiștilor care intervin post-eveniment, dar într-un mod real acest triunghi este greu de anticipat. Niciodată nu poți să stai să te gândești cam unde ar fi locul astfel încât acel planșeu care ar cădea să creeze acel unghi. Pe lângă toate acestea, trebuie luată în calcul tipologia clădirii, din punct de vedere ingineresc. Noi avem construcții realizate din beton armat, construcții solide. Asta înseamnă că este mult mai greu de anticipat dacă un perete s-ar înclina și ar asigura un unghi sau nu. Prăbușirea unei clădiri în situația unui seism prezintă mai multe tipologii. De exemplu este prăbușirea tip sandviș, în care pereții laterali cad stânga sau dreapta iar planșeul coboară, însă sunt situații în care inginerii spun că și clădirea s-ar putea rupe de undeva de la treimea inferioară înspre bază", a conchis căpitanul.

Știați că…

Hârtia nu se tasează! Specialiștii americani care au intervenit în cazul a sute de cutremure au observat faptul că cele mai "sigure" locuri sunt cele în care se găsesc multe teancuri de hârtii. Asta pentru că hârtia nu se tasează, așa că în cazul în care se prăbușesc pereții clădirii sau acoperișul se formează goluri mari în jurul teancurilor de hârtie. 

Comentează știrea

x
24 noiembrie 2014
Gresit

Specialistii americani nu recomanda tocul usii, deoarece acolo aproape toate casele sunt pe structura de lemn domnisoara sau doamna Andreea. Ar fi bine ca daca faci un articol acela sa fie util, nu sa scrii de dragul de a scrie ceva. Si chiar nu lucrez la pompieri daca la asta te gandesti.

Pamfile
24 noiembrie 2014
De la Bonbon pentru Vonta

O sa ma ascund sub teancurile de bancnote primite de la matusa Tamara. Sunt destule teancuri pentru toti!!

doru
24 noiembrie 2014
Tocul usii

Tocul usii este cel mai sigur pt. ca se gaseste exact in interiorul structurii de rezistenta a cladirii.

Dornic de viata
25 noiembrie 2014
Parere

1. "Sfaturi expirate", oare care este termenul de garantie al unui asemenea sfat doamna/domnisoara? 2. De ce credeti ca puteti sa interpretati in acest sens regulile popularizate de o institutie care previne si intervine in asemenea situatii(seism)? 3. Nu inteleg de ce este necesar sa promovam regula "triunghiului vieții" , in conditiile in care alte state s-au dezis de ea. 4. In SUA, Japonia, ca si in alte tari, toate cursurile, manualele si tehnicile de supravietuire la cutremur incep cu recomandarea deja clasica: "duck, cover and hold" (sau "drop, cover and hold on"), adica: in caz de cutremur respectati trei faze: " va ghemuiti, va acoperiti / protejati si va sustineti" (sau "va aruncati la pamant, va acoperiti / protejati si va tineti de ceva"), fiind vorba de ghemuirea sau asezarea cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme, acoperirea capului cu bratele si palmele, protectia sub o banca de clasa, masa solida sau birou, cadrul usii etc., dupa caz apucand cu mainile piciorul mesei, biroului sau bancii ( http://cutremurnetforum.sd4.eu/showthread.php?tid=1015 )

Dan
26 noiembrie 2014
oferta

Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

Munca la domiciliu
27 noiembrie 2014
Munca la domiciliu

Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Cautam oameni foarte hotarati si foarte seriosi care vor sa aiba un castig garantat, cu o munca interesanta si foarte usoara de numai 3 ore pe zi! Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator cu conexiune internet, rabdare,seriozitate. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.Veti trece mai intai prin instruire, apoi cine doreste, incepe sa lucreze. Castiguri 300 de dolari lunar! Solicitati detalii trimitand "info" la adresa de mail: [email protected]

noutate
6 martie 2015
noutate....pentru autorii articolului

www.nutremurlacutremur.ro

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Noiembrie 2014
Stire din Actual : CUTREMUR puternic în Japonia!
Pagina a fost generata in 0.3502 secunde