Cum își înșeală taximetriștii clienții: "Ne mai uităm și la om, dar pe toți îi păcălim, chiar și cu câțiva lei"

2941
3
Cum își înșeală taximetriștii clienții:

Articole de la același autor

În goana după bani, taximetriștii din Constanța ar face orice: de la a sta "la japcă", parcați în locuri neregulamentare până la folosirea așa numitelor "maimuțe". Cazurile de înșelăciune prin această metodă sunt la ordinea zilei în municipiu. Metodele

prin care ești stors de bani, la prima vedere în mod legal, ni le povestește un taximetrist.

Taximetriștii spun că pentru a-și putea permite să trăiască decent trebuie să învețe, de la colegii mai "experimentați", cum se încalcă legea. Plata lor se face în funcție de numărul de comenzi pe care le au în decurs de o lună, iar sumele de bani sunt mici. Din această cauză, tot mai mulți taximetriști aleg să-și monteze așa numitele "maimuțe", care sunt înșelătorii pure pentru clienți. "Maimuțele" sunt dispozitive electronice care se cuplează în mod artizanal la instalația electrică a aparatului de taxat. Astfel, pentru o cursă pentru care nu se parcurg decât, să zicem, cinci kilometri, clientul poate scoate din buzunare și 20 lei - asta în cazul în care aleg să fie… rezonabili. Lucrurile nu merg bine întotdeauna pentru taximetriști. Iată când le merge "treaba" și cum acționează.

50 de bani pe apăsarea de buton

"Maimuțele" sunt aparate improvizate, care sunt acționate de șoferi și, prin impulsuri electrice, se mărește artificial suma pe care o afișează aparatul de taxat. O idee simplă, prin care clientului îi este încărcată substanțial "nota de plată".

"Ideea e foarte simplă. Faci rost de o «maimuță», care este foarte ușor de găsit, o montezi și începi să îți faci treaba. Există multe locuri în care poți pune butonul, iar clientul nu își dă seama. De exemplu, poți bune butonul, care este foarte mic, pe schimbător, iar în momentul în care schimbi viteza îl mai apeși. Mulți îl folosesc la semnalizare, însă aici e de discutat, pentru că dacă folosești semnalizarea prea des își dă clientul seama, pentru că suma este umflată prea tare. Apoi îl mai poți pune la faruri, și îl poți acționa oscilând între far și poziție. La fel, clientul nu se prinde, nu are cum. Mai nou au apărut și cele cu telecomandă, iar șoferul normal că ține telecomanda ascunsă, în buzunar de obicei, și mai apasă butonul din când în când. La un impuls, adică o apăsare de buton, iei cam 30-50 de bani", povestește taximetristul, al cărui nume nu îl vom publica din motive lesne de înțeles.

O sută de lei pentru șapte kilometri

În teorie, clienții care au fost înșelați se pot adresa mai multor instituții abilitate: poliție, protecția consumatorului. În practică, însă, în momentul în care ai făcut acest lucru, autoritățile îl vor chema pe taximetristul respectiv care, bineînțeles, va scăpa de "maimuță".

"Majoritatea știe cum stau lucrurile, așa că umflă prețurile mai subtil. Au fost și cazuri în care au abuzat. Era un coleg care, la un moment dat, avea «maimuța» pusă la pedale. Nu era obișnuit și când a luat un client, pentru că a tot folosit pedalele, a apăsat butonul în continuu și pentru o cursă de șapte kilometri i-a luat omului o sută de lei. Normal că a încercat să se scuze, că e aparatul stricat, așa că i-a cerut doar zece lei. Dar de obicei taximetriștii știu cum stau lucrurile și cui pot să ceară. Acum e o perioadă liniștită, a trecut vara, când a fost bum-ul cel mare, cu turiștii, cărora le ceream și 50 lei pentru doi kilometri. Te mai uiți și la om, dar de obicei cam toți clienții sunt păcăliți, chiar și cu câțiva lei", conchide taximetristul. 

Comentează știrea

eu
27 septembrie 2014
maimutee

De ce generalizati?sunt si oameni justi care nu se preteaza la magarii de genul,se stie cine umbla cu magarii...in fata la city mall la tomis mall la spital in fata,mai toti care stau la japca,dar cei care stau in statii 2h la coada sa astepte randul nu prea au treaba cu magariile astea.investigati inainte sa scrieti aberatii

marketglory
27 septembrie 2014
marketglory

w w w.marketglory.com/strategygame/Parmalat (copiaza link-ul in browser fara spatii) www.marketglory.com/strategygame/Parmalat MarketGlory este un simulator economic, politic, social si militar in care aveti posibilitatea de a va converti moneda virtuala in bani reali. Fiecare jucator din comunitatea MarketGlory are posibilitatea sa: munceasca, infiinteze companii, candideze la guvern, recomande referali, sa dobandeasca grade militare si sa-si construiasca propria organizatie. Drumul catre povestea de succes in Market Glory este strategia personalizata a fiecarui jucator din comunitatea Market Glory. Aici nu exista limita de timp, unii vor atinge obiectele mai repede si altii mai tarziu. Important este sa fii prezent in Market Glory si sa iti dezvolti ceea ce iti da satisfactii in acest joc. Succesul este rezultatul unei activitati care are la baza actiune si perseverenta. In orice domeniu din viata cei care nu renunta cu siguranta reusesc si isi ating toate obiectivele. Astfel un succes in Market Glory iti asigura un venit substantial si in viata reala. Banii nu aduc fericirea, ci numarul lor. 100 ron virtuali in joc sunt 1 euro. 1 euro real, care se poate scoate la un moment dat, cand ai ajuns la 20 euro. Fiecare om adus iti poate aduce zilnic intre 1 - 10 euro, daca ai rabdare si jucati amandoi. emal: [email protected] YM: stanciuadrian33

Rotlender Adrian
27 septembrie 2014
Taximetristi

Eu folosesc destul de mult taximetrele din Constanta.Din cauza problemelor de parcare evit sa-mi folosesc masina si apelez la un taxi.NICIODATA nu am fost inselat de nici un taximetrist.Tarifele sunt mai mult decat rezonabile.Cu pretul unui pachet de tigari ( cca 15 lei ) strabati Constanta "in diagonala" cum se spune.Eu personal apreciez foarte mult serviciul de taxi din Constanta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5261 secunde