Cum a ajuns Tudorel Calapod din candidat în inculpat

2371
3
Cum a ajuns Tudorel Calapod din candidat în inculpat - calapod-1315862749.jpg
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod. El este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și de fals intelectual.

Prin același rechizitoriu, anchetatorii au mai decis trimiterea în judecată a lui Roberto Vincentelli, care este acuzat de dare de mită, și a concubinei acestuia, Manuela Marinescu Ștefania, precum și a persoanei juridice S.C. Ecological Center S.A. Năvodari, pentru săvârșirea infracțiunii de uz de fals în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, Tudorel Cala-pod, fost primar al orașului Năvodari în perioada 2004-2008, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu. În acest mod, el ar fi creat un avantaj nelegal S.C. Ecological Center S.A. Năvodari. Firma este reprezentată de Roberto Vincentelli și Manuela Ștefania Marinescu. În urma probelor administrate, oamenii legii au ajuns la concluzia că societatea respectivă a obținut în mod nelegal din partea Agenției Naționale pentru Protecția Mediului București acordul de mediu vizând edificarea unui depozit de deșeuri toxice și periculoase pe raza orașului Năvodari. Concret, s-a constatat că a fost emis certificatul de urbanism care atesta în mod nereal un drept de proprietate (inexistent în cauză), necesar pentru obținerea autorizației de mediu.

Pe de altă parte, din cercetări a reieșit că Tudorel Calapod nu a cerut avizul de la Autoritatea Aeronautică Română și nici Planul de Urbanism Zonal, așa încât nu s-a cunoscut adevărata dimensiu-ne a depozitului de deșeuri. Anchetatorii susțin că, astfel, a fost înfrântă voința comunității locale din Năvodari, care se opunea aces-tui proiect și care prin referendum se pronunțase expres împotriva depozitului de deșeuri periculoase.

În ceea ce-l privește pe italianul Roberto Vincentelli, procurorii susțin că, la data de 18 noiembrie 2010, a oferit un beneficiu cuantificat la echivalentul a 4.500 euro/lunar pe o perioadă nedefinită, prin interme-diul unei firme străine, primarului în funcție din Năvodari, Nicolae Matei. În acest mod, italianul intențio-na să-l determine să nu-și îndepli-nească în mod corect atribuțiunile de serviciu, adică să elibereze ilegal autorizația de construcție și să organizeze un control formal al gestiunii deșeurilor (cianuri și altele asemenea). Cazul a ajuns în atenția anchetatorilor, deoarece primarul nu s-a lăsat mituit și a informat oamenii legii despre faptul că italianul dorea să-l mituiască.

v v v

Referitor la S.C. Ecological Center S.A. Năvodari și Manuela Ștefania Marinescu (administratorul societății), anchetatorii spun că ea a folosit în fața Agenției Naționale pentru Protecția Mediului și a in-stanțelor judecătorești certificatele de urbanism nr.715/2004 și nr.719/2007 care cuprindeau mențiuni nereale. Drept urmare, pe baza acestor documente false, a obținut acordul de mediu nr.3/2008 și mai multe sentințe judecătorești favorabile, prin inducerea în eroare a magistratului.

Prin același rechizitoriu s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală și aplicarea unor amenzi față de alți patru funcționari publici ai Primăriei Năvodari.

Totodată, procurorii au mai dispus în acest dosar, neînceperea urmăririi penale față de primarul Nicolae Matei pentru infracțiuni în legătură cu serviciul pentru care a fost reclamat în cauză de către inculpații reprezentanți ai firmei menționate.

v v v

Recent, Tudorel Calapod a fost desemnat de Organizația Jude-țeană a PDL Constanța ca posibil candidat pentru funcția de primar al orașului Năvodari la alegerile de anul viitor.

Pe tot parcursul cercetărilor de la Parchet, fostul primar Tudorel Cala-pod a susținut că este nevinovat, însă procurorii sunt de altă părere. Drept urmare, rămâne ca el să-și dovedească nevinovăția în fața instanței de judecată, singura abilitată să dea o soluție concretă. Până atunci, toți cei trei inculpați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Contactat telefonic, fostul primar al orașului Năvodari, Tudorel Calapod, a spus că nu dorește să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

"Nu vreau să fac niciun comentariu. Las justiția să-și spună cuvântul", a declarat Calapod.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Constanța, care urmează să stabilească primul termen de judecată.

Comentează știrea

Ba, se scu-mpira toate
13 septembrie 2011
Traiasca PDLul al corect

Sa scapam de Mazare, sa vina unul ca Calapod (cacofonie voita) ca-i PDList cinstit.

rex
13 septembrie 2011
una din leprele pd-iste

Pentru pd-isti sa fii LEPRA este un model in viata . calapod nu face exceptie de la regula.

gelu
13 septembrie 2011
Navodari.....oras frumos

pai lu nenea Calapod ii cam place sa para BAIAT BUN dar din pacate e o lepra.....Lepre sunt cu totii cei care traiesc pe picior mare de pe urma catatenilor carora le-a promis multe minunatii.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.548 secunde