Cuibul borfașilor

29566
În Constanța, sunt câteva zone unde riști, în orice moment, să ajungi victima unei infracțiuni. Printre acestea, se remarcă Autogara Sud. Amplasatăîn imediata vecinătate a Gării Constanța, această zonă poate fi comparată, cu ușurință, cu un cuib al infractorilor.

Autogara Sud este "locul de muncă" al hoților, bișnițarilor care te îndeamnă la țigări de contrabandă și telefoane furate, dar și al cerșetorilor. Dar Poliția, unde este și ce face?

Vânzoleală și vacarm. Oameni care se grăbesc să-și facă ultimele cumpărături, înainte de a se urca în microbuzul care îi va duce acasă, în vreun sat constănțean. Alții abia au ajuns de prin părțile Moldovei și încearcă să se dezmorțească, după orele petrecute înțepeniți pe scaune. Claxoane, zgomot de motor, peste care se aud glasurile, răgușite de țigări și atâta țipat, ale tinerilor taxatori care cred că astfel își ademenesc clienții: "Medgidia, în două minute, prima care pleacă!". Localitatea variază, de-a lungul peronului, dar timbrul este același, parcă pentru a rămâne bine întipărit în mintea călătorilor. Astfel se înfățișează, zi după zi, Autogara Sud. Iar toată această forfotă oferă scena perfectă pe care se desfășoară tot soiul de personaje certate cu legea.

Țigări la 9 lei și telefoane mobile la 50 lei

Cerșetorii te întâmpină de cum ai trecut de clădirea Gării Constanța. O bătrână în haine unsuroase, așezată pe o ladă de plastic, stă cu mâna întinsă și îți urează sănătate pentru un leu. Pe partea opusă a străzii, o tânără se prezintă a fi reprezentanta unei asociații umanitare și spune că strânge bani pentru o fetiță de cinci anișori, bolnavă de tetrapareză spastică. Se fâstâcește însă când îi sunt cerute actele asociației și după câteva clipe dispare din zonă. Va reapărea, însă, a doua zi, căci a ajuns, și ea, o constantă în peisajul pestriț al autogării.

Pe peron, țigănci în fuste colorate îți întind cu încăpățânare ciorapi și pungi de semințe, iar câțiva bătrâni și-au etalat marfa - câțiva morcovi degerați, niște fructe înghețate și PET-uri cu ardei iuți. Comerțul ambulant este în floare, dar nu este nimic pe lângă bișnițarii care nu se feresc să strige în gura mare că au țigări de contrabandă de vânzare. Te costă 9 lei pachetul, dar oferta este destul de săracă, căci nu au mai reușit nici ei să se aprovizioneze, din cauza drumurilor închise. Alți indivizi dubioși abordează călătorii, oferindu-le telefoane mobile la prețuri ireale. "O nimica toată, 50 de lei! Și nu este chinezism, să știi. Uite, eu îl am pe al meu de juma de an și merge foarte bine!", încearcă unul dintre ei să agațe un client, fluturându-i în față un model touchscreen. De multe ori, cea care îi convinge într-adevăr este sărăcia.

Cel mai mare pericol îl reprezintă, însă, hoții. "Este plin de hoți pe aici. De aceea, îi sfătuim pe călători să nu-și mai lase poșetele sau sacoșele în mașini. Mulți le lasă pe scaun și coboară să fumeze o țigară, până la plecare. Între timp, însă, aștia se urcă, se dau drept vânzători de chilipiruri sau spun că își caută un prieten, iau poșeta și duși sunt! Câte cazuri nu au fost! Sau le smulg telefoanele din mână elevilor care fac naveta, în timp ce așteaptă microbuzele", ne povestește Laurențiu, unul dintre șoferii care fac, în fiecare zi, curse înspre Medgidia.

Poliția patrulează!

Fenomenul este cunoscut de polițiștii constănțeni. Comisarul șef Emilian Pârvu, șeful Poliției Municipiului Constanța, ne-a declarat: "Este o zonă de interes, pentru că este intens circulată, atât de persoane, cât și de mașini. Avem numeroase reclamații, în special în ceea ce privește furtișagurile de telefoane sau din buzunare. Tocmai de aceea, avem echipaje care patrulează, în permanență, atât în autogară, cât și în zona Gării Constanța. De asemenea, sunt echipaje mixte, cu jandarmi".

Chiar săptămâna trecută, a adăugat polițistul, echipajul care era de serviciu a prins în flagrant doi tineri care tocmai tâlhăriseră o femeie de 50 de ani. Victima se așezase pe o bancă, aștepta microbuzul de Valu lui Traian, iar unul dintre suspecți a întrebat-o dacă nu cumva microbuzul întârzie, având în vedere intemperiile. În acest timp, complicele său a smuls poșeta femeii, după care au luat-o la fugă amândoi. Au fost văzuți, însă, de echipajul de poliție, prinși după câteva sute de metri, iar în prezent sunt arestați preventiv.

Mai este, însă, cale lungă până când va fi stăpânit fenomenul infracțional din Autogara Sud, aspect de care sunt conștienți și oamenii legii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7691 secunde