Cu susul în jos! Polițiștii preferă să patruleze pe străzi, în loc să rezolve dosare penale!

1605

Articole de la același autor

Un nou val de pensionări va „lovi” Poliția în perioada următoare, dacă nu vor fi luate măsuri urgente privind salarizarea și cuantumul pensiilor. Semnalul de alarmă este tras de Vasile Zelca, liderul sindical al Biroului Constanța – Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Din cauza salarizării și a interdicțiilor impuse prin lege, polițiștii aleg să patruleze în loc să soluționeze dosare penale.

Încă de la începutul lui 2020, polițiștii ies în stradă, în proteste, aproape zilnic. Având în vedere contextul pandemic și starea de alertă impusă de autorități, protestele sunt limitate la un număr de 100 de persoane, astfel că acțiunile lor nu sunt de răsunet. Dar oamenii legii sunt în stradă, inclusiv de la Constanța sunt polițiști care merg în fiecare zi în fața Guvernului. Cu toate acestea, situația nu pare să se amelioreze.

Va urma un nou val de pensionări

„Este o lipsă de predictibilitate, iar din această cauză mulți polițiști vor ieși la pensie. Ne vom confrunta din nou cu un val masiv de pensionări, în perioada următoare”, a atras atenția liderul sindical Vasile Zelca.

„Familia ocupațională de apărare, ordine publică și securitate națională este grevată de foarte multe incompatibilități și interdicții. Dau exemplul polițiștilor care au calitate de poliție judiciară, sunt cei care instrumentează dosarele penale. Acestora, prin ultima modificare a legii de organizare și funcționare a poliției judiciare, OUG 20/2020, le-au fost impuse interdicții și incompatibilități totale, adică nu li se mai permite absolut nicio altă sursă de venit legală. Dacă institui asemenea obligații, ele trebuie echilibrate în balanța salarizării. În România nu se întâmplă acest lucru, ceea ce a dus la un dezechilibru nemaiîntâlnit până acum, marea majoritate a polițiștilor judiciariști încercând pe final de carieră să migreze către alte structuri, mai bine plătite, și care nu sunt grevate de incompatibilități și interdicții totale. Un fel de piramidă răsturnată a valorilor și condițiilor de muncă, dacă ne gândim că s-a ajuns ca funcțiile de la acces auto și pietonal să fie cele mai vânate”, a afirmat polițistul.

Tinerii nu mai pornesc „de jos” în profesie

Din același motiv, al predictibilității salariale, tinerii nu se grăbesc să îmbrace uniforma de polițist. Consecința: tot mai puțini tineri care vin din urmă. „O salarizare corectă, în care principiile stabilite prin Legea 153/2017 ar fi respectate ar duce la o predictibilitate în salarizarea polițistului și personalului contractual. Și atunci, mult mai mulți tineri ar îmbrățișa o carieră în Ministerul Afacerilor Interne, ceea ce ar duce la o concurență ridicată și implicit la creșterea calității la admiterea în școli”, a mai arătat Vasile Zelca.


Aceeași predictibilitate ar trebui să caracterizeze și evoluția în carieră, dar din cauza deficitului de personal s-a ajuns ca polițiști începători să fie repartizați la structuri „grele”, unde în trecut se ajungea după ani de experiență. „O carieră predictibilă, bine pusă la punct legislativ, asigură un serviciu polițienesc corect, ancorat în realitate și adaptat la nevoile societății. O evoluție din stradă către structuri specializate este sănătoasă și absolut necesară pentru formarea unui polițist. Una este să urmezi o carieră etapizat, care te duce prin structuri unde acumulezi experiență, îți formezi aptitudini și îți asigură condițiile unei formări profesionale bazate pe teoria învățată în școală, împletită cu experiența unor ani de muncă, alta este să fi repartizat direct la omoruri sau la altă structură specializată. Cariera trebuie să fie predictibilă pentru orice angajat al M.A.I., care trebuie să știe la început că va ajunge la o anumită structură dacă va demonstra într-o anumită perioadă de timp cunoștințe, competențe, aptitudini, rezultate, iar când va ajunge la acea structură va avea în spate ceva ani, care îi vor aduce cunoștințe, competențe, aptitudini și mai ales rezultate, experiența fiind necesară în structuri precum furturi din locuințe, marea violență, omoruri, crimă organizată”, a mai subliniat liderul sindical.

Polițistul constănțean consideră că aceste aspecte ar fi soluționate prin aplicarea legislației, atât în ceea ce privește salarizarea, pensionarea, cât și avansarea în carieră, în acest fel obținându-se un serviciu polițienesc sănătos”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7878 secunde