Cu parul pe soții agresivi. Câți ani de pușcărie faci pentru o nevastă bătută bine

765
4
Cu parul pe soții agresivi. Câți ani de pușcărie faci pentru o nevastă bătută bine - fondstopviolenteidomestice-1432834322.jpg

Articole de la același autor

Tot mai multe femei suportă tacit agresiunile partenerilor de viață și preferă să închidă ochii decât să ceară ajutor și să se adreseze organelor abilitate. O parte din ele sunt șantajate și amenințate, în timp ce altele consideră că așa își salvează căsnicia. Deși inițial depun plângeri la poliție, ulterior se răzgândesc, iar oamenii legii rămân cu mâinile legate.

Un proiect legislativ de modificare a Codului Penal pe care senatorii se pregătesc să îl voteze îi va trimite pe bărbații care își agresează nevestele în spatele gratiilor. Inițiatoarea proiectului este Simona Voicescu, președinta Asociației "Necuvinte".

În cursul anului trecut, au fost înregistrate peste 22.000 de plângeri pentru fapte penale, iar la finalul anului au fost emise doar 365 de ordine de protecție. Modificarea Codului Penal prevede reducerea numărului de îngrijiri medicale de la 90 de zile la 30. Asta pentru că, în prezent, infracțiunea de loviri sau alte violențe fără zile de îngrijiri medicale se pedepsește cu amendă sau închisoare până la 2 ani, iar în cazul violenței domestice se aplică încă o pătrime din pedeapsă. Dacă victima are până în 90 de zile de îngrijiri medicale, pedeapsa este între 1-5 ani, la care se adaugă o pătrime, iar la peste 90 de zile intervine infracțiunea de vătămare corporală din culpă. În pri-mele două cazuri părțile se pot împăca, iar autoritățile rămân cu mâinile legate.

"După ce aceste modificări ale Codului Penal vor intra în vigoare, dacă femeia agresată depune plângere și înregistrează 31 de zile de îngrijiri medicale, Parchetul se autosesizează și trece la arestarea agresorului, indiferent că femeia își retrage plângerea sau nu. Atunci, statul consideră că viața ei este pusă în pericol și acționează în numele victimei, iar agresorul riscă până la 7 ani închisoare pentru că pedeapsa se majorează dacă este implicat un membru al familiei. Cele 90 de zile sunt absurde și deja avem probleme deoarece ni s-a transmis că vom aglomera instanțele. Am avut un caz cu o femeie care a fost înjunghiată în abdomen și, pentru că era mai plinuță, nu i-a fost atins niciun organ intern. A primit numai patru zile de îngrijiri medicale, iar femeia a renunțat la acțiune și statul nu a putut să o apere din oficiu. Dacă știi că riști ani buni de închisoare, te gândești de două ori înainte de a comite acte de violență. La 90 de zile, oamenii stăteau relaxați", a declarat Simona Voicescu, președinta Asociației "Necuvinte".

Șantaje și amenințări…

În expunerea de motive este specificat faptul că multe dintre femeile agresate nu depun plângere împotriva partenerului sau, deși depun, ulterior își retrag reclamația. Nu neapărat pentru că își doresc acest lucru, însă o mare parte din ele sunt șantajate și amenințate.

"Mi se pare un proiect foarte bun, adaptabil la cerințele zilelor noastre. Destul de multe părți vătămate și-au retras plângerile. Însă, nici organele abilitate nu au considerat că respectivii reprezintă un grad sporit de periculozitate ca să fie trași la răspundere. Trebuie ținut cont că, dacă ești în familie violent, automat ești și pe stradă", a declarat avocatul Cristian Ion.

Președinta Asociației "Necuvinte" a mai precizat că, deși victimele își retrag plângerea, asta nu înseamnă că nu se mai află în pericol, iar statul trebuie să își apere cetățenii.

"La nivel național, în anul 2014, au fost sesizate cu 32% mai multe fapte penale referitoare la violența în familie, față de anul anterior, fapt care denotă o încredere mai mare a persoanelor victimizate în instituțiile statului. Din totalul autorilor de infracțiuni în domeniul violenței în familie, 85,3% sunt bărbați, 14% femei și 0,63% minori. Dintre aceștia doar 12,6% se aflau sub influența băuturilor alcoolice la momentul comiterii faptei penale", se arată pe site-ul Asociației "Necuvinte". 

Comentează știrea

r
29 mai 2015
lu

Doar daca o bati bine?

unu'
29 mai 2015
legea

schimbati legea... incriminati bine bataia, dar la si stresul provocat de certaretele cu gura mare.... dupa o zi la munca , cand iti face una capul mare cum intri in casa , aveti voi, femeile ziarist idee cum este ? evident , NU.... ca dosr aveti gura mare... si voi :)))

justitiarul
29 mai 2015
exact

Maniacii trebuie pedepsiti dar haideti sa discutam despre oamenii care raspund atacurilor sotiilor ! Adica sotia are voie sa dea in barbat si el trebuie sa stea sa primeasca nu ? Vedeti voi si legea asta , in cazul in care o disperata care loveste barbatul de 100 de ori si primeste doar una ,dar buna inapoi , se duce duce la politie si-l reclama , militienii sar pe el ! Disperata care o cauta nu pateste nimic pentru ca vezi Doamne este mai slaba si nu trebuie s-o lovesti ! Si ce kkat sa facem fratilor ? Sa stam sa ne bata femeile nu ? Nu te crede nimeni ca si-a cautat-o !

Altul
29 mai 2015
Doar curvele si disperatele urlatoare mananca bataie !

Legea nu este buna , aparati curvele si ciocanitorile , de ce sa bati o femeie linistita care isi vede de casa si familia ei , de ce ? Doar vreun cretin , in rest foarte multe batai din astea sunt motivate , intr-un cuvant ''si-o cauta ''

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4401 secunde