Critici la adresa ofensivei Turciei în Siria. "Cruțați civilii!"

600
Critici la adresa ofensivei Turciei în Siria.

Articole recomandate

Uniunea Europeană, NATO, Organizația Națiunilor Unite și unele țări, precum Franța, Regatul Unit și Germania, au reacționat la ofensiva militară pe care Turcia a lansat-o, astăzi, în nordul Siriei, la numai câteva zile după retragerea trupelor americane din zonă.

Comisia Europeană

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut reținere și încetarea operațiunii militare și a avertizat că nicio finanțare europeană nu va fi acordată "pentru o zonă de securitate", informează agenția AFP, consultată de Agerpres.

"Turcia trebuie să înceteze operațiunea militară în curs. Ea nu va da rezultate. Și dacă planul Turciei este crearea unei zone de securitate, să nu aștepte finanțare de la UE", a afirmat Jean-Claude Juncker în Parlamentul European reunit în mini-sesiune plenară la Bruxelles.

"Turcia are probleme de securitate la frontiera sa cu Siria și noi trebuie să înțelegem asta. Cu toate acestea, solicit Turciei, precum și altor actori implicați în zonă să acționeze cu reținere. O incursiune va exacerba suferințele civililor, care deja sunt dincolo ce se poate descrie prin cuvinte", a spus Juncker.

NATO

"Ofensiva militară a Turciei în nordul Siriei ar trebui să fie proporționată și măsurată", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Este important să se evite acțiunile care pot să destabilizeze și mai mult regiunea, să crească tensiunile și să provoace mai multe suferințe umane", a spus Stoltenberg în timpul unei vizite oficiale la Roma. "Contez pe Turcia pentru a acționa cu reținere și sunt sigur că orice acțiune pe care o poate întreprinde în nordul Siriei este proporționată și măsurată", a adăugat el.

Organizația Națiunilor Unite

Actualul președinte al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, ambasadorul sud-african Jerry Matthews Matjila, a cerut Turciei să cruțe civilii și să dea dovadă de "reținere maximă" în operațiunile sale militare din Siria. Între timp, surse diplomatice au declarat pentru agenția EFE că joi va avea loc o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre ofensiva turcă din nord-estul Siriei. Reuniunea va avea loc ca răspuns la o solicitare din partea Franței, Regatului Unit, Germaniei, Belgiei și Poloniei, cele cinci țări ale Uniunii Europene (UE) care sunt în prezent în Consiliul de Securitate, potrivit acelorași surse.

Germania

Ministrul de externe german Heiko Maas a condamnat atacul Turciei în termenii cei mai fermi.

"Turcia permite destabilizarea în continuare a regiunii și există riscul unei resurgențe a Statului Islamic", a atenționat Maas de la Berlin. "Cerem Turciei să-și înceteze ofensiva și să-și asigure interesele de securitate într-un mod pașnic", a adăugat el.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Octombrie 2019
Stire din Eveniment : Noi locuri de parcare în KM 4-5
Pagina a fost generata in 0.9176 secunde