Coșmarul părinților! "Unde pot să-mi internez copilul, să scape de droguri?"

2299
Coșmarul părinților!

Articole de la același autor

Este prima întrebare pe care o adresează specialiștilor părinții disperați, care-și văd copiii adâncindu-se tot mai mult în mrejele viciului distrugător. În județul Constanța nu există, însă, niciun centru rezidențial pentru internarea și tratarea dependenților. Pe de altă parte, specialiștii subliniază că internarea lor nu este mereu soluția salvatoare!


Stupefiantele fac tot mai multe victime în rândul tinerilor. Fie că vorbim despre adolescenți care abia înțeleg pericolele la care se expun, dar pentru care "joint"-ul este o banalitate zilnică sau despre tineri care în loc să deslușească secretele unei meserii își prăjesc creierii cu droguri din ce în ce mai puternice, numărul celor care au ca viciu consumul de substanțe interzise este considerabil. Pe ei îi întâlnim pe stradă, prin parcuri sau prin scări de bloc, aproape inconștienți. În cazurile fericite, când nu se urcă la volan…


"Viața, acasă, era un calvar!"
Familiile sunt, în aceste situații, adevăratele victime, căci se trezesc aruncate într-o lume din care nu mai găsesc ieșirea. "Ajunsesem să ne temem pentru siguranța noastră, a celorlalți copii. Ne încuiam în dormitor. Avem momente când era letargic, parcă era mort. Dar avea și momente, din ce în ce mai dese în ultima perioadă, când era agitat, nervos, când îl durea tot corpul. Urla. Efectiv urla toată noaptea. Sau scotea niște sunete parcă de animal. Viața de acasă ajunsese un calvar!", ne-a relatat Andreea F., o constănțeancă ce s-a confruntat, ani de zile, cu consumul de etnobotanice al fiului ei, un tânăr de 21 de ani.


Și în cazul acestui tânăr, precum în multe alte situații, internarea în Secția de Psihiatrie Palazu Mare a fost doar o soluție de moment. "Am chemat ambulanța de nenumărate ori. Mai ales noaptea, când aveam senzația că gata, moare. Îl duceau la Palazu Mare, îl stabilizau și cum era mai bine, dădea semnătură că nu vrea să rămână internat și se întorcea acasă. Dar nu se rezolva nimic. Am încercat totul", își amintește constănțeanca. Inclusiv internarea într-un centru privat. Pentru că, așa cum află cei care ajung să se confrunte cu fenomenul drogurilor, internarea în Secția de Neuropsihiatrie Palazu Mare este posibilă doar în situațiile de criză. Pentru detoxifiere, însă, cât și pentru terapiile de recuperare ulterioare, familiile trebuie să se îndrepte către mediul privat. Fie către centre rezidențiale, unde dependenții să fie internați pentru o perioadă de timp, fie către terapiile ambulatorii. "L-am internat și într-un centru privat, dar a fugit. Am dat banii degeaba, pentru că nu a acceptat sub nicio formă ajutorul celor de acolo", a continuat constănțeanca. 


Cum e mai bine: internare în centru sau terapia acasă? 


În general, arată specialiștii, familiile au impresia că soluția salvatoare va veni din internarea dependentului – se impune subliniat că este aceeași situație indiferent dacă cel vizat are patima drogurilor, a băuturii sau a jocurilor de noroc! – într-un centru, fie că este vorba despre un spital de stat sau o clinică privată de detoxifiere. Psihologul Mariana State, specialist constănțean care lucrează de ani buni pentru reabilitarea celor căzuți în patima viciilor, afirmă că îndepărtarea din mediu nu este întotdeauna salvarea! 


"Sunt mai multe variante de abordare, depinde de la caz la caz. Sunt cazurile când este nevoie de detoxifiere și se impune internarea, mai ales când este vorba despre manifestarea unor tulburări mentale, cu agresivitate, cu halucinații. În aceste împrejurări, se impune internarea. În general, centrele de recuperare se bazează pe o reeducare a programului dependentului. Terapia este intensivă, se lucrează în grupuri de suport, se face consiliere spirituală, ocupațională etc. Există însă niște riscuri, pentru că în perioada în care este internat, persoana dependentă este îndepărtată de stimulii din viața de zi cu zi. La întoarcerea acasă, însă, există riscul să nu facă față factorilor declanșatori și să recadă", a arătat specialistul. 


De aceea, sfatul psihologului constănțean este urmarea unui program intens și complex de terapii, dar în mediul real. "Consider că este mai bună această variantă, căci lucrăm cu persoana dependentă în mediul ei. Este mai greu, șanse să recadă sunt în fiecare zi, mai multe decât în mediul izolat. Dar, pe de altă parte, în felul acesta persoana dependentă vede exact cât de mari sunt problemele, ce schimbări trebuie să facă în mediul ei, în timp real, nu peste câteva săptămâni sau luni. În această abordare, însă, este foarte important rolul și susținerea familiei.


Pe de altă parte, dacă consumatorul va dori să consume, o va face. Nici internarea în spital, nici într-un centru privat, nu îl va opri", a subliniat psihologul Mariana State. 


Zeci de mii de lei pentru terapie
În județul Constanța nu funcționează niciun centru medical, privat sau de stat, în care să se realizeze terapii în regim de internare. Familiile interesate trebuie să apeleze la centre din țară, precum cele deschise în Dorna Arini sau Sibiu. Aici, însă, o săptămână de internare poate depăși 3.000 de lei, iar pentru ca schema terapeutică să aibă succes sunt necesare mai multe runde de internare. 


"În orice dependență, au loc recăderi. Atât dependenții, cât și apropiații trebuie să conștientizeze acest aspect, dar în același timp trebuie să înțeleagă că recăderea nu este un capăt de drum. Ci, mereu trebuie să conștientizeze cât au lucrat, ce au schimbat și ce mai este de făcut", a atras atenția psihologul Mariana State. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.361 secunde