Constanța, sub teroarea flăcărilor! Bilanțul unui an cu tragedii greu de îndurat

1038
Constanța a fost marcată, în anul 2021, de tragedii inimaginabile. Pe fondul luptei cu coronavirusul, care a făcut la rândul lui numeroase victime, o serie de incendii devastatoare au lăsat în urmă moarte și suferință greu de îndurat. Alarmant este faptul că incendiile au scos în evidență, din nou, într-un mod dureros, faptul că principiul „lasă că merge și așa” face victime nevinovate.







O primă tragedie care a șocat întreaga țară s-a petrecut pe bulevardul Mamaia, în dimineața fatidică de marți, 16 februarie. O femeie a murit sub privirile neputincioase ale pompierilor, după ce a căzut de la etajul șase, fugind din calea flăcărilor uriașe care-i mistuiau locuința. E drept, nici modul în care a acționat victima nu a fost cea mai bună alegere: martorii spun că reușise să iasă din apartamentul cuprins de flăcări, dar s-a întors pentru un laptop și câteva amintiri rămase de la fiul ei, decedat cu puțin timp în urmă. Ulterior nu a mai reușit însă să se îndrepte spre ieșirea din locuință și s-a refugiat pe balcon, ajungând, de teama flăcărilor, să se agațe de pervaz. A căzut însă în gol, murind pe cimentul rece din fața blocului.

Tragedie care a scos la iveală hibe la ISU Dobrogea

Tragedia a adus în prim plan o serie de hibe din sistemul de intervenție rapidă, privind pregătirea pompierilor, aptitudinea de a interveni rapid și dacă au dotarea corespunzătoare. Printre hibe, s-a numărat și faptul că la nivelul municipiului Constanța era o singură autospecială cu autoscară funcțională, alocată la Detașamentul Palas – adică la marginea orașului -, care a plecat cu întârziere spre locul incidentului. A ajuns în fața blocului la câteva minute după ce căzuse victima. O a doua autoscară era defectă și a fost reparată ulterior incidentului.



Pe de altă parte, s-a ridicat întrebarea dacă femeia ar fi putut să fie salvată dacă s-ar fi intervenit cu o pernă pneumatică. Au fost demarate anchete, la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” au venit inspectori de la București, au fost schimbați oameni din funcție și s-au făcut analize peste analize. Concluziile: Ministerul Afacerilor Interne, prin ministrul Lucian Bode, a promis achiziționarea de perne pneumatice, căci la nivelul țării erau doar patru astfel de dispozitive, dar și a noi autospeciale. Cu toate acestea, atât comisia de anchetă, cât și surse din rândul pompierilor au susținut că perna pneumatică nu ar fi fost de folos, în Constanța blocurile sunt înghesuite și nu ar permite întinderea și umflarea corespunzătoare a pernei respective. Altfel spus, ceea ce vedem prin filme, cu persoane salvate după ce sunt prinse cu pături sau alte plase, rămân tot la nivel de „la alții se poate, la noi nu...”.

Explozie la Petromidia: coșmar și morți!

În a doua zi din iulie, Constanța și întreaga țară erau din nou șocate: o explozie la Rafinăria Petromidia din Năvodari a tulburat liniștea zilei de vineri. În mod ironic, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, se aflau pe litoral. Veniseră la malul mării pentru a trece în revistă pregătirile autorităților pentru sezonul estival. Polițiști, polițiști de frontieră, echipaje SMURD și alte forțe de intervenție erau aliniate frumos, încă de la primele ore ale dimineții, pentru a fi „inspectate”. Nici bine nu s-au încheiat declarațiile pompoase, că la 12.20 o explozie puternică și un fum greu i-au alertat pe constănțeni. Turiștii aflați pe plajă priveau alarmați spre Năvodari, spre rafinărie, în vreme ce localnicii începeau deja să-și sune rudele. Căci mulți constănțeni au soțul, un văr, un vecin sau un prieten angajat la rafinărie și știu ce înseamnă să trăiește în permanență cu teama că oricând se poate întâmpla o astfel de nenorocire. Ce a urmat a fost un coșmar: în primele ore, bilanțul a fost un mort și cinci răniți. Ulterior însă și-au pierdut viața încă doi bărbați.



Pentru gestionarea incendiului de la Petromidia, autoritățile au activat planul roșu și au intervenit peste 120 de pompieri. Intervenția militarilor a fost una eroică, fiind evident faptul că, dată fiind natura activității obiectului economic, în orice moment se putea ajunge la o catastrofă. În prezent, împrejurările în care a avut loc tragicul incident face obiectul unor ample anchete, atât la nivelul autorităților penale, cât și al specialiștilor din domeniu. De asemenea, rudele uneia dintre victime au acționat în judecată societatea.



Șapte morți în urma incendiului izbucnit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase


Seria tragediilor provocate de incendii a continuat cu incidentul devastator de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Șapte femei, bolnave de Covid 19, internate la terapia intensivă a unității sanitare, și-au pierdut viața în urma incidentului. Iliana, Georgeta, Maria, Paraschiva, Negisar, Angela şi Maria erau în stare gravă și nu au mai avut nicio șansă. Mai mult, și până în prezent, spitalul este închis, făcându-se demersuri și reparații pentru redeschidere, mai ales că aici sunt tratați bolnavii de coronavirus și HIV/SIDA.

Vineri, 1 octombrie, autoritățile erau alertate că la spitalul de la intersecția bulevardelor Ferdinand și 1 Decembrie 1918 a izbucnit focul. Traficul a fost deviat, în vreme ce salvatorii și cadrele medicale scoteau pe brațe pacienții din unitatea medicală. Rând pe rând, bolnavii erau mutați la alte spitale, în vreme ce rudele își strigau disperarea din stradă, încercând să afle informații despre apropiați.



Nu a fost primul spital din țară în care a izbucnit un incendiu puternic. Din contră, mai bine de zece cazuri au „înroșit” harta României în ultimii doi ani, evidențiind că sistemul sanitar are probleme mult mai grave decât lipsa de medicamente: pacienții sunt îngrijiți în clădiri vechi, cu utilități electrice depășite și incapabile să susțină aparatura medicală necesară pentru tratamentele actuale. După incendiu, responsabilii de la nivelul spitalului și ai autorităților locale s-au întrecut în justificări precum că „nu erau probleme” și că „totul funcționa normal”. În câteva zile a ieșit însă la iveală că de 14 ani spitalul funcționa fără autorizație de incendiu. Inclusiv reprezentanții ISU au afirmat că la controalele de la începutul lui 2021 au fost evidențiate nereguli și defecțiuni care trebuiau remediate. Politica lui „lasă că merge și așa” a fost evidentă în cazul incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța...

Ulterior incendiului, pompierii din întreaga țară au primit dispoziție să verifice, din trei în trei ore, concentrația de oxigen din terapiile intensivă din spitale. O măsură de prevenție, luată după ce au murit zeci de nevinovați, în incendiile din spitale!



Bloc de pe Nicolae Grindeanu, cuprins de flăcări în miez de noapte


Nu a fost ultimul incident care a șocat Constanța. În luna decembrie, cu doar o săptămână înainte de sărbătorile de iarnă, în miez de noapte, peste 250 de locatari ai unui bloc de pe strada Nicolae Grindeanu, printre care 70 de copii, ieșeau în stradă, cu hainele de pe ei, îngroziți că imobilul era cuprins de flăcări. Joaca unor copii a dus la o urmare de neimaginat. Doi puști de 15, respectiv 13 ani s-ar fi jucat cu chibrituri în parcarea blocului, ar fi dat foc unor recipiente, iar flăcările s-au extins la mașini și mai departe la pereții blocului. Consecința este terifiantă: 150 de apartamente afectate, 35 de apartamente distruse, 37 de mașini arse, 30 de persoane asistate medical la fața locului, opt victime transportate la spital cu diverse afecțiuni, o victimă cu arsuri intubată. În prag de sărbători, mai bine de o sută de familii au rămas fără locuințe, fiind nevoite să caute adăpost la rude, prieteni sau în locuințele puse la dispoziție de autoritățile locale. Ancheta ulterioară a scos la iveală că și în acest caz nu exista autorizație de incendiu pentru imobilul cuprins de flăcări. Un alt exemplu al principiului care ghidează românii de prea mulți ani, „lasă că merge și așa”, a distrus munca oamenilor și a fost cât pe ce să ducă la tragedii. Adolescentul de 15 ani care s-a jucat cu focul este anchetat penal, fiind arestat preventiv. Ancheta continuă, pentru a se stabili dacă există și alți vinovați. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5585 secunde