Hingherii de mașini, scoși în afara legii

CONSTANȚA FACE EXCEPȚIE? Mașinile ar putea fi ridicate în continuare. Poliția Locală a găsit o portiță în lege

Luni, 25 Mai 2015, 19:34
3319
Șoferii constănțeni pot răsufla liniștiți. Nu se vor mai ridica mașinile parcate neregulamentar pe partea carosabilă, după ce magistrații Înaltei Curți au stabilit că această practică este ilegală. Poliția Locală Constanța nu pare însă dispusă să renunțe așa ușor.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis, ieri, că ridicarea mașinilor staționate sau oprite neregulamentar pe partea carosabilă nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Judecătorii au admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului. În sesizare, Avocatul Poporului a precizat că "hotărârile consiliilor locale având ca obiect de reglementare procedura de ridicare a autovehiculelor staționate neregulametar au fost adoptate cu de-pășirea competenței ce revine consiliilor locale".

În acest caz nu există nicio altă soluție pentru a fluidiza traficul, singurul lucru pe care îl pot face oamenii legii este să îi sancționeze pe șoferii indisciplinați. Șeful Poliției Locale Constanțe susține însă că această măsură le va îngreuna misiunea de fluidizare a traficului rutier și de disciplinare a șoferilor. "Momentan nu avem nicio soluție pentru viitor. Așteptăm regulamentul aplicabil pentru a putea lua măsuri. Pentru că unii conducători auto știu de frică nu de civilizație sau vorbă bună era o măsură radicală care degreva traficul. Erau situații când se impunea prezența noastră. Nu cred că noi, ca și Poliție Locală, am făcut abuz vreodată. Dovadă sunt hotărârile instanței de judecată, care în 99% din cazuri ne-au dat dreptate. Singurul lucru pe care îl putem face în prezent este să îi sancționăm pe șoferi. Intervine întrebarea: la autoturismele înmatriculate în Bulgaria pe cine sancționăm?", a declarat Daniel Bratu, șeful Poliției Locale Constanța.

Și totuși, se pot ridica mașini…

De asemenea, polițiștii așteaptă motivarea instanței pentru a putea vedea ce se întâmplă cu mașinile parcate pe locurile pentru handicapați. Asta deoarece hotărârea Înaltei Curți se referă strict la autoturismele parcate pe partea carosabilă, și nu la cele parcate pe trotuar, spații verzi sau locurile pentru handicapați. "În minută se precizează că nu pot fi ridicate autoturismele staționate sau oprite neregulamentar pe partea carosabilă. Urmează să vedem dacă în cazul celor parcate neregulamentar pe trotuar sau pe locurile pentru handicapați putem lua măsuri", a adăugat Daniel Bratu.

Această decizie a Înaltei Curți a adus de la sine o altă problemă: ce se întâmplă cu cei care au plătit bani grei pentru a-și recupera mașinile ridicate parcate neregulamentar. Potrivit avocatului Cristian Ion, cei aflați în această situație se pot adresa instanței de judecată. "Activitatea de ridicare a autoturismelor este o măsură complementară a sancționării conducătorilor auto. În termen de 15 zile ei pot face plângere împotriva procesului verbal de contravenție. Dacă nu a trecut mai mult de trei ani, orice șofer poate solicita pretenții în instanță și urmează să se stabilească dacă își va recupera banii sau nu", a declarat avocatul Cristian Ion.

Pagina a fost generata in 0.2423 secunde