CONCURSURI FRAUDATE în Jandarmerie. Mai mulți jandarmi, printre care doi șefi de inspectorate, anchetați pentru corupție

2143
CONCURSURI FRAUDATE în Jandarmerie. Mai mulți jandarmi, printre care doi șefi de inspectorate, anchetați pentru corupție - xjandarmidna-1641219749.jpg
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a mai multor jandarmi, acuzați de fapte de corupție. Este vorba despre Petruț Daniel Rușanu, colonel la data faptelor, iar în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, Radu Gabriel Todoran, colonel în rezervă, fost șef al Direcției Resurse Umane din cadrul IGJR, colonel Valerică Guriță, adjunctul IJJ Vaslui, căpitan Viorel Călin Lefter, de la Baza de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Ionuț Stănică, căpitan în cadrul IJJ Giurgiu, plutonier adjutant Silvia Florentina Mezdrea, în cadrul IJJ Giurgiu, dar și două persoane fizice, foste cadre militare. Cu toții sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și săvârșirea infracțiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, dar și abuz în serviciu.

„În perioada martie 2021 - aprilie 2021, cele două persoane fizice, foste cadre militare, împreună cu inculpatul Rușanu Petruț-Daniel ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor. La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați. De precizat este faptul că, la vremea respectivă, inculpatul Todoran Radu-Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte.

Astfel, în contextul menționat mai sus, inculpații Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se anula ordinele prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț”, au precizat procurorii DNA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0217 secunde