COD RUTIER 2018. Lovitură pentru șoferi. Nu vor mai putea contesta amenzile de radar ale Poliției Rutiere

678
COD RUTIER 2018. Lovitură pentru șoferi. Nu vor mai putea contesta amenzile de radar ale Poliției Rutiere - 720279krejwnluqt5xaqyp9azf4ovptf-1525328546.jpg

Articole recomandate

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis ca marja de eroare tehnică a aparatelor radar aflate în dotarea Poliției Rutiere să nu mai fie luată în calcul la stabilirea vitezei șoferului contravenient. Înregistrarea făcută de radar e singurul document valabil care nu mai poate fi astfel contestată apelând la calcule și interpretări legate de marjele de eroare în baza cărora radarele au fost omologate și calibrate. Decizia instanței este pronunțată, dar încă nu este aplicabilă pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial.


Până mai ieri, șoferii știau că pot ataca în instanță o amendă aplicată pentru depășirea limitei de viteză sau decizia polițistului rutier de a le fi suspendat permisul de conducere în baza constatării vitezei de rulare a autovehiculului cu ajutorul aparatelor radar. Aveau de partea lor un mic ajutor: acea marjă tehnică de eroare admisă de +/- 3 km/h la viteze de până la 100 km/h și de +/- 3% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h în cazul radarelor aflate pe autoturisme staționate. Dacă aparatul radar era montat pe o mașină aflată în mișcare din dotarea Poliției Rutiere "ajutorul" șoferilor era de 4 km/h la viteze de până la 100 km/h și de +/- 4% din valoarea vitezei înregistrate în cazul vitezelor de peste 100 km/h. Acum, toate aceste date tehnice sunt istorie.

Marja de eroare – care nu e "prinsă" în nici o lege rutieră și de care judecătorii țineau cont doar în funcție de percepția lor asupra cazului reclamat -, nu mai este acceptată în instanță. Înalta Curte de Casație și Justișie (ÎCCJ) a desființat această mică portiță tehnică a șoferilor grăbiți.

"În interpretarea și aplicarea dispozițiilor pct. 3.1.1 din Norma de metrologie legală NML 021-05 "Aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor (cinemometre)", aprobată prin Ordinul directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală nr. 301 din 23 noiembrie 2005, cu modificările și completările ulterioare, erorile maxime tolerate pentru măsurarea vitezei sunt cerințe metrologice aplicabile numai în procedura de atestare a unui cinemometru de către entitățile prevăzute la art. 4 din ordinul susmenționat, respectiv doar la momentul verificării și omologării aparatului. Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunțată, în ședință publică, astăzi 19 februarie 2018. După redactarea considerentelor și semnarea deciziilor, acestea se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Marja de eroare a radarelor Poliției Rutiere nu mai e luată în calcul în instanță. E decizia Instanței Supreme

Avocatul Mircea Ursuța spune că în state din Europa există marja de toleranță a aparatelor radar

Marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului, nu și la instanță

Cu alte cuvinte, marja de eroare este admisă doar în procedura de omologare a aparatului, nu și atunci când înregistrările radarului sunt folosite pentru aplicarea sancțiunilor la regimul rutier. În aceste condiții, contestarea imaginilor este imposibilă în lipsa acelei marje tehnice de erorare desființată de decizia a ÎCCJ.

"Până acum, judecătorii aplicau legea în mod diferit. Unii acceptau marja de eroare a acestor aparate radar, alții nu țineau cont de ea. Aplicarea legii avea diverse interpretări și se făcea numai în "minus" pentru că se lua în calcul prezumția de nevinovăție. Această decizie a ÎCCJ unifică practica în interesul legii la nivelul întregii țări, la nivelul tuturor instanțelor, semn că nu se va mai lua în calcul marja de eroare a aparatelor radar. Acea eroare e valabilă doar la calibrat, la omologare.

În acest context, putem spune că, deși acest lucru e imposibil, toate aparatele radar ale Poliției Rutiere sunt perfecte. Cât arată, cu atât a condus șoferul. Doar Parlamentul poate îndrepta lucrurile prevăzând direct în lege acestă marjă de toleranță ca și în alte state europene. Ar putea să introducă această problemă a marjei de eroare în lege pentru că cum nu există. Era aplicată doar pornind de la faptul că marja de eroare a fost admisă la calibrarea și omologarea aparatelor", ne-a explicat avocatul Mirce Ursuța.

Specialiștii spun că decizia e contrară cu normele europene

Decizia ÎCCJ – despre care specialiștii spun că e contrară cu normele Europene -, e pronunțată, dar încă nu produce încă efecte pentru că nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul care face referire la excluderea marjei de eroare a aparatelor radar e în stadiul de redactare.

Pentru agenții rutieri e mai simplu: mai puține contestații

În ceea ce-i privește pe agenții rutieri, nimic nu se va schimba în modul lor de acțiune. Ei vor folosi ca și până acum aceleași radare în baza cărora vor redacta procesele verbale de constatare a încălcării regimului de viteză impus de lege.

"Experiența i-a învățat pe agenții rutieri să nu sancționeze șoferi care rulează la limita vitezei. Se feresc pentru a evita orice dubiu când e vorba de câțiva kilometri pe oră care fac diferența, iar procesul verbal de contravenție putea fi astfel demontat în instanță. Acum, e mai simplu pentru că șoferul nu va avea cum să mai conteste viteza înregistrată de aparatul radar pentru că a fost eliminată marja de eroare", ne-au spus reprezentanți ai Poliției Rutiere.

sursa: www.realitatea.net



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.8689 secunde