Cine sunt Forțele pentru Operații Speciale ale armatei române

839
Cine sunt Forțele pentru Operații Speciale ale armatei române - fosintimpuluneiaplicatiinato-1362044270.jpg
La 1 martie, militarii din Forțele pentru operații speciale din Armata României sărbătoresc zece ani de la înființarea primei structuri de acest gen de armă. Aceste forțe sunt "vârful de lance" al capabilităților militare naționale, structuri de elită, modulare, flexibile, în măsură să execute toate misiunile încredințate. În cadrul procesului amplu, dinamic și rapid de transformare și restructurare a Armatei României, o etapă foarte importantă a fost și este reprezentată de crearea și modernizarea forțelor pentru operații speciale (FOS). 


Punând accentul pe calitate și nu pe cantitate, România a reușit, în ultimul deceniu, să-și construiască structuri FOS profesioniste, încadrate de militari de elită, cu aptitudini dezvoltate de luptători, dar și operaționale, tehnice și lingvistice. Acești militari sunt, în același timp, parașutiști, scafandri, alpiniști, capabili să facă față oricărei situații deosebite și să îndeplinească o varietate foarte mare de misiuni, cum ar fi: acțiune directă, recunoaștere specială, contra-terorism, căutare și salvare în luptă, culegere de informații, infiltrare din aer, protecție apropiată, etc. 


Fără a fi un substitut pentru forțele convenționale, FOS reprezintă azi o componentă specializată de intervenție discretă și rapidă a armatei, destinată  să execute cu mare precizie o gamă largă de misiuni cu caracter deosebit: cercetare specială, acțiuni directe și asistență militară în teatre de operații, intervenție antiteroristă și contra-teroristă împreună cu forțele speciale ale coalițiilor și alianțelor la care România este parte. Acest lucru presupune utilizarea unor operatori policalificați, puternici, curajoși, inteligenți, rezistenți la eforturi extreme fizice și psihice, tenace, agili, animați de spiritul perfecțiunii. 


În cei șapte ani de misiuni de luptă în Afganistan, Forțele pentru Operații Speciale și-au demonstrat aptitudinile și posibilitățile, curajul, coeziunea, spiritul de sacrificiu și de camaraderie. Acest fapt este dovedit de numeroasele medalii și certificate de apreciere, atât naționale cât și internaționale primite de membrii FOS care au luptat în Afganistan. Din păcate, o parte dintre luptătorii din Forțele pentru Operații Speciale au plătit, chiar cu sacrificiul suprem, succesul misiunilor încredințate. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2404 secunde