Cine îi apără pe polițiști de proprii șefi? Drama familiei unui polițist mort în misiune. Soția și copilul, aruncați în stradă de bancă

1869
3
Cine îi apără pe polițiști de proprii șefi?  Drama familiei unui polițist mort în misiune. Soția și copilul, aruncați în stradă de bancă - mai-1477933378.jpg
Sistemul a mai dat o lovitură "sub centură" unor familii îndoliate, după ce doi polițiști și-au pierdut viața în urma unui accident rutier, în timp ce se deplasau spre post. Deși cei doi erau în misiune, trimiși de șefi la o acțiune, MAI a concluzionat că aceștia se aflau în timpul lor liber. "Nu aveau ordin de serviciu", spun autoritățile. Asta deși se deplasau cu mașina poliției, erau îmbrăcați în uniforme și fuseseră trimiși în misiune de proprii comandanți.

Nenorocirea s-a petrecut în data de 4 ianuarie 2015, pe Drumul Național 3B, între localitățile Stelnica și Bordușani, din județul Ialomița. Sorin Laurențiu Rădulescu și Liviu Gabriel Bălosu se deplasau cu un autoturism marca Dacia 1310, din dotarea IPJ Constanța și, la un moment dat, șoferul a pierdut controlul mașinii, a derapat și a intrat într-un autobuz. În urma impactului, cei doi polițiști și-au pierdut viața.

Deși la momentul respectiv, superiorii au precizat că Sorin Laurențiu Rădulescu și Liviu Gabriel Bălosu erau în misiune, în urma raportului s-a stabilit că cei doi se aflau în timpul liber.

Din păcate, în urma celor doi polițiști au rămas, pe lângă multă durere și disperare în sufletul familiilor, și probleme financiare uriașe. Deoarece MAI a concluzionat că erau în timpul liber, familiile polițiștilor nu au primit despăgubiri, compensații, pensie de urmaș pentru copii și nici alte ajutoare conform Statutului Polițiștilor. Așa se face că soția polițistului Rădulescu și fiul său, de doar 6 anișori, riscă să fie aruncați în stradă după ce nu au mai putut achita ratele la bancă. Banca a deschis deja procedura de executare silită a imobilului în care locuiesc.

La mijlocul lunii octombrie, femeia a fost notificată în legătură cu faptul că banca a deschis procedura de executare silită. Tănțica Rădulescu a depus contestație la dosarul înregistrat la Judecătoria Fetești, iar următoarea ședință este programată să aibă loc în data de 8 decembrie. În cazul în care nu va avea câștig de cauză, văduva va rămâne pe drumuri, alături de băiatul ei.

Despre ceea ce s-a întâmplat la începutul anului trecut, atunci când doi polițiști și-au pierdut viața la datorie, alți colegi din sistem au vorbit deschis, atrăgând atenția că din cauza turelor de permanență, agenții stau la dispoziție tot timpul, deși oficial figurează ca fiind liberi.

Cum și-au bătut joc de două familii îndoliate

Tănțica Rădulescu a rămas singură cu un băiețel de șase ani după ce soțul ei a murit. Pe lângă pierderea suferită, femeia spune că este umilită de Poliția Română. În cazul în care, un polițist își pierde viața în timp ce se află în timpul serviciului, familia acestuia are posibilitatea să se angajeze în sistem și primește despăgubiri în valoare de 20.000 de euro. În acest caz, raportul a arătat că cei doi nu erau în nicio misiune, astfel că familiile nu au primit niciun ban.

"La data de 4 ianuarie 2015, ca și în alte nenumărate zile, soțul meu a plecat din sânul familiei, pentru a-și îndeplini sarcinile de serviciu, care impuneau permanenta colaborare între posturile de poliție riverane cursului de apă pentru care avea competență Postul de Poliție Transporturi Navale Hârșova, o stare de vigilență continuă. Este de notorietate, că cel puțin în sezonul rece, asigurarea siguranței transporturilor și evenimentelor de pe cursurile de apă nu se desfășoară conform unei programări, cu atât mai mult cu cât era iarnă, zăpadă, fiindcă a nins abundent, iar infracționalitatea, cu atât mai puțin respectă vreun grafic sau dispoziție a polițiștilor", a precizat femeia.

După tragedie, șefii din poliție au declarat că cei doi agenți se aflau în misiune, mai ales că evenimentul s-a produs cu mașina din dotare. Ca în astfel de situații, familiile au primit promisiuni că vor fi ajutate și vor primi compensații și despăgubiri. Surpriză, însă. La câteva luni de la accident, IGPR anunță că potrivit propriei expertize, cei doi polițiști se aflau în timpul liber și nu li se aplică dispozițiile legale privind ajutorarea polițiștilor morți în misiune.

"Din probele administrate în cauză, comisia de cercetare constată că evenimentul din data de 04.01.2015, soldat cu decesul agenților de poliție Bălosu Liviu Gabriel și Rădulescu Laurențiu Sorin din cadrul I.G.P.R. - S.R.P.T. Constanța - Postul de Poliție Transporturi Navale Hârșova, nu îndeplinește condițiile prevăzute de art.5 lit. g) sau art. 30 alin. 1) din Legea nr. 3l9 I 2A06 a securității și sănătății în muncă, pentru încadrarea acestuia în categoria accidentelor de muncă", se arată în raportul întocmit.

Premoniții

În ziua respectivă, polițistul s-a întors din drum pentru a-și săruta copilul. Femeia își aduce aminte că în ziua precedentă tragediei au petrecut împreună și s-au distrat de minune. Mai mult, cu numai trei minute înainte de accident aceasta l-a sunat, simțind că ceva este în neregulă.

"De fiecare dată când pleca la serviciu copilul plângea. Atunci a plecat și la un moment dat s-a întors și l-a pupat pe cel mic. La un moment dat l-am sunat și erau pe drum, avea o voce ciudată. La trei minute după ce am închis telefonul s-a produs accidentul", a mai spus Tănțica Rădulescu.

Comentează știrea

blueberry
1 noiembrie 2016
da si nu

Politistul motociclist din Bucuresti care a murit din cauza gropilor pe drumurile din Romania si era si sambata deranjat si de un parlamentar foarte grabit cap nu cumva sa intarzie la intalnirea de la restaurant ,ma intreb acel politai umilit si mort in ce fel cel de misiune l~ati categorisit?Misiunea normal ca era in timpul lui liber era sambata dar era deranjat de mafiotii guvernului romanesc.Sa va fie rusine .

marioara
1 noiembrie 2016
opinie

Oportunitate extra in timpul liber! Trebuie sa ai doar minim o ora libera pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa incredere si multa seriozitate. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani, chiar din prima luna. Vrei mai multe detalii? Solicita acum informatii la adresa de email: pacurarumarioara1964@gmail com http://bit.ly/29LsSph

Propriu
1 noiembrie 2016
Gramatica

Se scrie propriii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5725 secunde