Vegetația se reface, păsările supraviețuiesc, dar

Cine este responsabil pentru pârjolul de la Vadu?

575
Cine este responsabil pentru pârjolul de la Vadu? - incendiu-1314997679.jpg

Articole de la același autor

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a precizat că, în urma incendiului de la Vadu, pagubele au fost nesemnificative și vegetația se va putea reface.

Cu toate acestea, pe baza observațiilor din teren, a rezultat că habitatul 1410 a fost afectat și au fost distruse pajiști sărăturate de tip mediteranean. Zonele mai joase, cu umiditate mai ridicată și cu vegetație încă verde au fost ocolite de palele de foc, iar în zonele arse, speciile de pipirig și unele asociații vegetale nu au fost distruse până la nivelul solului.
În ceea ce privește vegetația de stufăriș (circa 110 hectare), dezvoltată pe o fâșie de circa 100 de metri de-a lungul perimetrului ars, aceasta a fost afectată în cea mai mare parte, fiind protejată doar în unele zone mlăștinoase adiacente.
Nu au fost identificate cadavre de mamifere, în schimb au fost observate, în limita zonei incendiate (lângă zona de stufăriș), urme proaspete de mistreț și șacal.
Prezența resturilor carbonizate a cuiburilor de păsări care în această perioadă au fost deja părăsite și concentrarea unor artropode (îndeosebi ortoptere din genurile Acrida, Chortippus, Locusta, Mantis, Oedipoda - care reprezintă baza trofică pentru numeroase vertebrate din populații locale sau care tranzitează grindul) în locuri neafectate de foc probează importanța zonei în cuibăritul și migrația păsărilor, iar repetarea unui astfel de eveniment poate afecta semnificativ respectivele specii de păsări.
Au fost identificate cinci carapace de țestoasă de apă și cinci carapace de broască țestoasă de uscat dobrogeană, care prezentau un grad avansat de degradare și nu aveau urme de arsură în interior, fapt ce arată că erau moarte anterior incendiului.
"Lipsesc indicii evidente privind mortalitatea faunei de nevertebrate și de micro-mamifere datorate incendierii vegetației, pe de o parte datorită efectului direct al focului, iar pe de altă parte, datorită concentrării altor specii în unele zone arse", spune guvernatorul rezervației, Grigore Baboianu.

Având în vedere faptul că majo-ritatea speciilor de plante existente în zonă sunt perene, se estimează că habitatele se vor reface în totalitate în perioada următoare, când condițiile de umiditate vor facilita acest fenomen, cu un plus de vigoare datorat cenușilor formate prin incendiere.
"Pentru îmbunătățirea activității de prevenire și combatere a situațiilor de urgență de acest fel, se impune înființarea și funcționarea la nivelul Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a unui sistem de supraveghere pentru situații de urgență, prin care să se achizi-ționeze produsele (imagini satelitare și ortofotoplanuri) necesare cuantificării în timp real (cel mult cinci zile lucrătoare) și cu mare precizie (abateri de maximum câțiva metri liniari) a suprafeței afectate total și parțial, respectiv a valorii pagubelor", mai spune Baboianu.
În cele din urmă, cauza incendiului a fost clar stabilită: o țigară aprinsă aruncată la întâmplare în vegetația uscată. Următoarea întrebare la care așteptăm răspuns: cine este vinovat pentru incident?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.442 secunde