Cinci ani de la moartea scafandrilor Ispas și Zarafu. Familiile își caută încă dreptatea

658
Cinci ani de la moartea scafandrilor Ispas și Zarafu. Familiile își caută încă dreptatea - scafandrucatalinispaspolitiacrim-1441825808.jpg
S-au scurs cinci ani de când scafandrii locotenent Cătălin Valeriu Ispas și Cristian Zarafu au murit în apele Mării Negre. Cei doi au dispărut în adâncuri, pe 9 septembrie 2010. Aceștia și-au găsit sfârșitul în interiorul unei nave turcești care s-a scufundat pe 1 septembrie 2010, la ora 12.50, la aproape șase mile marine de digul de larg al Portului Constanța, travers cu Cap Tuzla. Cargoul era încărcat cu 3.247 de tone de fier vechi și plecase din dana 115 a Portului Constanța Sud Agigea, cu destinația Istanbul.

Locotenentul Cătălin Valeriu Ispas activa în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea". El a absolvit Școala Militară de Subofițeri "Pavel Zaganescu" Boldești, iar în anul 2003 a fost repartizat la ISU "Dobrogea". La 01 august 2009, lt. Cătălin Valeriu Ispas a fost încadrat la Centrul de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție al ISU "Dobrogea", fiind brevetat ca scafandru autonom din 2006.

Cristian Zarafu și Cătălin Ispas lucrau în baza unor contracte de colaborare pentru SC Hunter‘s Company SRL. O navă aparținând Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a transportat patru scafandri în larg. Zarafu și Ispas s-au scufundat în jurul orei 18.00, după ce au vizionat înregistrarea făcută de colegii lor care coborâseră cu doar câteva zeci de minute înainte la epavă. Văzând că nu ies la suprafață, după jumătate de oră, unul dintre scafandrii rămași la suprafață a intrat în apă pentru a vedea ce se întâmplă. Acesta a văzut bule de aer și a considerat, cel mai probabil, că scafandrii stau la decompresie. Ispas și Zarafu nu au ieșit la suprafață și au fost alertate autoritățile. În luna decembrie trupurile celor doi scafandri au fost descoperite în sala mașini.

"Am ajuns la concluzia că speranța este ultima pierdere umană, deoarece fiecare muritor speră, până în ultima clipă, că el va fi veșnic, că o va păcăli pe doamna în negru! Din păcate, nimeni nu a reușit s-o păcălească! În fața ei mergem singuri, chiar dacă suntem înconjurați de cei dragi, pentru a da socoteala propriei noastre conștiințe, doamna în negru nefiind decât oglinda în care ne privim pentru ultima dată de pe acest tărâm. Odihnește-te în pace Catalin! Respect!... și suntem datori să nu uitam!", a scris Bogdan Covalciuc.

v v v

Anul acesta, în luna februarie, magistrații Judecătoriei Constanța au găsit și vinovatul tragediei. Completul a decis ca directorul de salvări din cadrul SC Hunter’s Company SRL, Jorj Unciuleanu, acuzat de ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de sănătate și securitate în muncă, să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere. Totodată, el trebuie să le plătească rudelor celor două victime câte 140.000 de euro daune morale. Decizia a fost atacată. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5831 secunde