Cele mai mari proteste de la Revoluția din 1989! Peste jumătate de milion de români, în stradă!

Luni, 06 Februarie 2017, 19:55
955
Constanța a ieșit, pentru a șasea zi consecutivă, în stradă. În ciuda ploii care a început să cadă odată cu lăsarea serii, aproximativ 5.000 de constănțeni s-au strâns în fața Prefecturii Constanța, pentru a porni într-un nou marș. 


În pofida faptului că premierul Sorin Grindeanu a anunțat, după ședința de la Guvern, că Ordonanța 13 va fi abrogată, oamenii nu au avut încredere că aleșii își vor respecta angajamentul. Din acest motiv, manifestanții au cerut demisia întregului Guvern și anunță că nu se vor opri până când nu se va întâmpla acest lucru. În total, la Constanța au ieșit peste 10.000 de oameni în stradă, în timp ce la nivel național, peste jumătate de milion de români au protestat. 


"Înarmați" cu vuvuzele și pancarte cu mesaje pentru guvernanți, constănțenii au urmat același traseu, asemenea zilelor precedente. Mulțimea de protestatari a fost salutată de șoferii care treceau pe lângă coloană, prin claxoane repetate, inclusiv de către șoferii RATC. La fel ca în zilele trecute, nici de această dată sediul PSD nu a fost ocolit de manifestanți. Nu au lipsit coroanele cu flori și scandările cu mesaje anti Dragnea și anti Guvern. 


Potrivit unor estimări ale jandarmilor, peste 10.000 de persoane au ieșit în stradă, la Constanța. 


Proteste în zeci de orașe din țară și din lume 
În total, peste 600.000 de oameni au ieșit în stradă, duminică, în zeci de localități din toată țara. A fost cel mai mare protest din ultima perioadă, în ciuda faptului că Ordonanța de modificare a Codului Penal a fost abrogată. Manifestanții spun că nu vor să mai fie păcăliți, că nu mai au încredere în Guvern, așa că promit să iasă în stradă până când la Palatul Victoria vor fi instalați oameni noi. 


Cei mai mulți protestatari au ieșit la București - 300.000, Cluj-Napoca - 50.000, Sibiu - 45.000, Timișoara - 40.000 și Iași - 30.000. Mii de români din diaspora au ieșit în stradă, în solidaritate cu protestele din țară. La Paris, în apropiere de Turnul Eiffel, peste 1.000 de persoane au cerut demisia guvernului Grindeanu. La manifestație au participat în semn de solidaritate și mai mulți cetățeni francezi. 


La Bruxelles, aproape 2.000 de români au protestat împotriva Guvernului. Proteste au avut loc și la Madrid sau Berlin, lângă Poarta Brandenburg, unde câteva zeci de români au cântat în cor imnul. De asemenea, s-a ieșit la Roma și în marile orașe din Italia. 


Ce spune presa internațională 
Agenția rusească Ruptly a transmis în direct uriașul val de protest din București, chiar la ora 21.00, când Piața Victoriei a fost luminată de zeci de mii de pro-testatari, anunță digi24.ro. 


Din mijlocul evenimentelor petrecute la București a transmis și agenția Associated Press. Imaginea cu luminile din Piața Victoriei i-a impresionat și pe jurnaliștii de la New York Times. Pu-blicația americană a notat că demon-stranții au rămas în stradă, în ciuda abrogării ordonanței, pentru că nu mai au încredere că guvernul nu va mai încerca ceva asemănător și în viitor. 


CNN a ales o fotografie cu Piața Victoriei luminată de demonstranți drept imaginea-cheie a celei de-a șasea zile de proteste. De asemenea, televiziunea americană a amintit că mulțimea a cântat imnul și a ținut un moment de reculegere în memoria eroilor Revoluției din 1989. Aceeași imagine, cu piața ca un furnicar de luminițe a fost folosită ca ilustrație și de jurnaliștii de la Der Spiegel. Revista germană, pe pagina sa electronică, a scris că jumătate de milion de români au fost în stradă deși guvernul a retras ordonanța 13. 


Pagina a fost generata in 0.3433 secunde