115 ani de tradiție - Ziua Marinei Române

Cel mai mare spectacol naval din România, cu Vârtosul, Vânjosul și avioane Typhoon

455
Cel mai important eveniment din viața marinarilor militari și civili a fost celebrat de Forțele Navale Române, ieri, în prezența a aproximativ 10.000 de persoane. Constănțenii și turiștii au venit cu mic, cu mare, pentru a marca 115 ani de tradiție, Ziua Marinei Române fiind prima dată aniversată, la Constanța, la data de 15 august 1902. 


Încă de la începuturile desfășurării acestui eveniment, marinarii au îmbinat elementele tradiționale cu demonstrații de forță, prezentând publicului cel mai mare spectacol naval din țară. La fel s-a întâmplat și acum, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis. 


Ziua a început cu intonarea Imnului Național, în timp ce pe catargul de pe faleză a fost ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre. La bordul navelor, militarii au arborat pavilionul, geacul și Marele Pavoaz. Momentul a fost urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce au răsunat din Portul Tomis. 


După ce șeful statului, alături de contraamiralul Alexandru Mîrșu, șeful Statului Major al Forțelor Navale, au adresat câteva cuvinte participanților, muzica militară și garda de onoare s-au retras de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari. 


Puțin după ora 10.00, după oficierea serviciului religios, și-a făcut apariția Zeul Neptun, venit din largul Mării Negre, în timpul unui spectacol de efecte pirotehnice. Salutul de deschidere a exercițiilor care i-au încântat pe cei prezenți a fost dat de elicopterul Puma Naval și cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care au purtat drapelele României, NATO și UE. 


Momentul de început al spectacolului a cuprins evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, iar dansul a fost urmat de salturile efectuate de scafandrii Forțelor Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide. 


Publicul prezent a mai fost impresionat, în special cei mici, de cele șase avioane de vânătoare, care au trecut pe deasupra dispozitivului de nave și au executat atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, s-au numărat și două avioane Typhoon. Această secvență a fost completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. 


Privirile publicului s-au mutat, la scurt timp, din aer către mare, unde s-a derulat exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Momentul a inclus lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia a fost marcată de o salbă de bombe reactive. Totul a fost posibil după ce un avion P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval au identificat submarinul și au lansat o geamandură reactivă hidroacustică. 


Navele Gărzii de Coastă au desfășurat, aproape de miezul zilei, un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Au fost observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care a fost anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, ce a trimis pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI au escortat ambarcațiunea suspectă în port. 


Ziua Marinei Române a luat sfârșit cu trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor, Muzica Militară a Forțelor Navale încheiând activitățile. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4035 secunde