CE vrea să impună obligativitatea amprentelor digitale pe cărțile de identitate

537
CE vrea să impună obligativitatea amprentelor digitale pe cărțile de identitate - buletin-1523992387.jpg

Articole recomandate

Comisia Europeană dorește să impună obligativitatea includerii datelor biometrice în cărțile de identitate naționale ale țărilor care le eliberează, cum ar fi amprentele digitale, o măsură cuprinsă într-un pachet de propuneri privind securitatea UE prezentate marți la Strasbourg, potrivit AFP și Le Soir.


Bruxelles-ul a prezentat o serie de măsuri vizând 'restrângerea și mai mult a perimetrului acțiunilor teroriștilor și infractorilor, lipsindu-i de mijloacele de care au nevoie pentru a planifica, finanța și a comite crimele'.


În țările UE care emit cărți de identitate se estimează că 80 de milioane de europeni dețin în prezent o carte de identitate ce nu poate fi citită de mașină și fără identificatori biometrici, potrivit estimărilor Comisiei, care încearcă să contracareze contrafacerea de documente 'pe care teroriștii și infractorii le pot folosi pentru a intra în UE dintr-o țară terță'.

'Unele state membre au în continuare buletine de identitate pe hârtie', cum este Grecia, subliniază un oficial de rang înalt al Comisiei. 'Suntem în conformitate doar cu regimul impus pentru pașapoarte', argumentează aceeași sursă.

Comisia insistă asupra faptului că nu este necesar să se impună stabilirea unui act de identitate în țările care nu le eliberează.

Printre celelalte măsuri, care trebuie discutate acum de către legiuitorii UE, Parlamentul și statele membre, Comisia propune, printre altele, interzicerea noilor substanțe chimice susceptibile să fie utilizate la fabricarea explozivilor artizanali și întărirea controlului asupra celor care achiziționează acest tip de produs.

La capitolul 'finanțarea terorismului ', Comisia urmărește să autorizeze 'instituțiile de aplicare a legii și birourile de recuperare a activelor (să aibă) acces direct, de la caz la caz, la informații bancare din registrele naționale centralizate, care să permită autorităților să identifice băncile în care un suspect deține unul sau mai multe conturi'.

În fine, aceasta dorește să actualizeze normele UE privind exportul și importul de arme de foc de uz civil, îmbunătățind procedurile de control și consolidând schimbul de informații.

Sursa: Agerpres



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4753 secunde