Ce trebuie să faci dacă ți-a fost suspendat permisul în afara țării

14875
4
Ce trebuie să faci dacă ți-a fost suspendat permisul în afara țării - politiegermania-1360946582.jpg

Articole de la același autor

Mulți constănțeni rămân, în fiecare an, fără permisul de conducere după o ieșire în afara graniței. Fie că le este suspendat pentru viteză, alcool sau alte nereguli, fiecare conducător auto trebuie să știe cum își poate recupera permisul de conducere. Atenție, însă. Legislația rutieră este diferită pentru fiecare stat în parte. Iată care sunt diferențele între țări din punct

de vedere rutier.

Nu mai este o surpriză pentru nimeni că șoferii români, și implicit constănțeni, sunt indisciplinați în trafic. Cu atât mai mult în afara granițelor noastre, pentru că le permite calitatea drumurilor. În timp ce unele țări au legi mai drastice pentru șoferii indisciplinați, alte țări sunt mai permisive. Țara noastră se află undeva la mijlocul acestei categorii. De la începutul anului și până în prezent, 31 de șoferi străini au rămas fără permis pe raza județului Constanța.

Bulgarii restituie permisul românilor și în șase luni

"Statul unde a fost reținut per-misul auto românesc are obligația să trimită actul către ambasada ce-l reprezintă în România, însoțit de o dovadă justificativă, prin care se menționează motivul pentru care a fost reținut. Mai departe, reprezentanții ambasadei transmit actele către Direcția Rutieră de la nivelul Poliției Române care le trimite către unitatea din localitatea unde domiciliază posesorul permisului. Iar de la acest serviciu permisul poate fi recuperat de șoferi. Există o posibilitate, mai ales la vecinii bulgari, să dureze și vreo șase luni restituirea permisului. Suspendarea se aplică din momentul în care expiră dovada, dacă este cu drept de circulație. În schimb, dacă sancțiunea este fără drept de circulație, suspendarea se aplică din momentul acela", afirmă comisarul șef Tudorel Dogaru, șeful Biroului Accidente din cadrul Serviciului Poliției Rutiere.

Care e situația în alte state ale Uniunii Europene

"Există posibilitatea ca anumite fapte, care la noi constituie con-travenție și atrag ca măsură complementară suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă de până la trei luni, în afară să nu existe. De exemplu, conform legislației germane, doar în momentul în care ai consumat băuturi alcoolice îți este suspen-dat permisul de conducere.

Așadar, dacă noi reținem un permis de conducere al unui german pentru depășire, el nu va avea dreptul să conducă timp de 30 de zile pe teritoriul României, dar în momentul în care permisul lui va ajunge în Germania, acesta îl va recupera, pentru că în statul german, depășirea neregulamen-tară nu atrage și măsura suspen-dării permisului de conducere. Altă situație se petrece în Franța, unde permisul de conducere este suspendat dacă depășești viteza regulamentară cu 40 de kilometri pe oră, iar în România este suspendat dacă depășești viteza cu 50 de kilometri pe oră. Dacă autoritățile franceze rețin permisul unui șofer de la 41 de kilometri pe oră în plus față de viteza legală, acesta nu va avea dreptul să conducă pe teritoriul Franței, însă când ajunge în România i se restituie permisul. Însă dacă și în statul în care s-a luat măsura suspendării și în statul emitent sancționează într-o manieră similară fapta respectivă, atunci persoana respectivă va sta fără permis și pe teritoriul României, dar și pe teritoriul statului emitent", explică șeful Biroului Accidente.

Șoferii nu mai așteaptă returnarea permisului, ci îl declară pierdut

"Am avut situații în care șoferul care a rămas fără permis în afara țării s-a prezentat la poliție și a declarat că și-a pierdut permisul, însă acest lucru a venit ca urmare a faptului că permisul de con-ducere nu a ajuns nici măcar după expirarea perioadei de suspendare. Aici intră și permisele reținute de colegii noștri bulgari, care nu au ajuns nici după șase luni în țară. Însă a-ți declara permisul pierdut în aceste condiții nu este legal, pentru că în acel moment trebuie să faci o declarație pe propria răspundere în care să arăți că ai pierdut permisul în împrejurări necunoscute, ori situația aceasta nu reprezintă o situație necunoscută, din contră, știi ce s-a întâmplat cu permisul și nu este pierdut", spune Tudorel Dogaru.

271 de permise reținute de polițiștii constănțeni din 2012

"Noi nu întârziem cu transmiterea permiselor. De la noi din țară, în maximum trei săptămâni pleacă permisele. Avem destule cazuri în județ în care polițiștii au reținut permise ale străinilor, mai ales vara, la radar", afirmă comisarul șef.

Mai exact, în 2012, polițiștii rutieri au reținut 240 de permise ale cetățenilor străini care mergeau neregulamentar pe teritoriul județului nostru.

De la începutul anului, 31 de șoferi străini și-au pierdut permisul de conducere în Constanța.

"Legislația din România este medie. De exemplu, francezii și spaniolii au o legislație mai platonică. În schimb, olandezii au o legislație foarte dură", adaugă Tudorel Dogaru. 

Comentează știrea

guvidasch
16 februarie 2013
unde e sfatul sau sfaturile?

bun am inteles si in cazul asta ce trebuie sa faci? ori urmeaza maine continuarea?

X
17 februarie 2013
permis

Nu trebuie sa faci nimic, sa astepti frumos pana trece perioada suspendarii dupa care il ridici de la unitatea teritoriala, in cazul nostru SPR Constanta.

adrian
29 mai 2014
suspendare permis

buna ziua as avea si eu o intrebare legata de permisul de conducere,momentan eu locuesc in Franta aici lucrez si am fost prins sub influenta alcolului cu o cantitate de 0,46 in aerul expirat, la care mi-au suspendat permisul pe 3 luni si m-au obligat sa schimb permisul romanesc cu unul francez. Este normal sa te oblige sa schimbi permisul de conducere ? va multumesc

albert
4 iulie 2015
sunt interzise atacurile la persoana,limbajul vulgar sau tendentios si postarea materialelor publicitare.incalcarea acestor norme va fi sanctionata cu stergerea imediata a comentariului

Buna ziua,as avea si eu o intrebare,am fost depistat pozitiv la un control al jandarmeriei si aveam o alcolemie de 0,52g in aeru expirat,eu locuiesc in franta,ce pedeapsa mi se poate da?este prima abatere.astept un raspuns de la cineva ,va multumesc

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 13 Februarie 2013
Stire din Eveniment : SINUCIGAȘII de pe șoselele Constanței
Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Eveniment : CONSTANȚA, CA O PÂNZĂ DE PAIANJEN
Pagina a fost generata in 2.2691 secunde