Ce obligații aveți și ce nu trebuie să faceți atunci când vă oprește un polițist local

2440
10
Ce obligații aveți și ce nu trebuie să faceți atunci când vă oprește un polițist local - politialocala1-1495358227.jpg
Care sunt diferențele între "locali" și polițiști? Are voie să vă oprească în trafic un polițist local și ce se întâmplă dacă nu opriți? La mai multe întrebări de acest gen, administratorul paginii Polițiștii au Umor a vrut să înlăture confuziile existente și a oferit răspunsurile cât mai concrete, în baza legii. 


Are voie un polițist local să efectueze semnal de oprire în trafic? "Răspunsul este destul de ambiguu, deși nu ar trebui să fie așa. Localii vă pot efectua semnal de oprire în trafic doar atunci când dirijează circulația, ați pătruns pe un drum cu accesul interzis sau încălcați normele legale privind masa maxima admisă. Orice altă oprire, pentru alte aspecte, exced competenței acestora și intră sub incidența legii penale", explică Dan Georgescu.
 
Ce se întâmplă când nu opriți la semnalul unui polițist local?


"Deși nu recomand acest lucru, din punct de vedere juridic nu vi se poate întâmpla nimic. Polițiștii locali nu au competență materială în a vă suspenda permisul de conducere pentru faptul că nu opriți la semnalul acestora. Repet: nu recomand acest lucru", se mai arată pe pagina Polițiștii au Umor. 


Ce documente vă poate solicita un polițist local?


"Un local nu vă poate solicita alt document, în afară de cartea de identitate, nu are voie să vă rețină documente, nu are voie să vă solicite asigurarea obligatorie, certificatul de înmatriculare, rovinietă, sau alte documente care vă privesc pe dumneavoastră. sau autoturismul condus". 


Poate un local aplice sancțiuni pentru că nu folosiți centura, vorbiți la telefon și aveți folii pe geamurile autoturismului?
"Nu! Poliția locală poate aplica sancțiuni doar pentru opriri, staționări, circulația pe sectoare de drum cu accesul interzis, masă agabaritică și trafic pietonal. Orice altă sancțiune poate fi aplicată DOAR DE POLIȚIȘTII RUTIERI DIN CADRUL POLIȚIEI ROMÂNE.


Sunteți obligați să vă legitimați la cererea unui polițist local? Dacă nu vă legitimați, vă poate conduce forțat la sediu?
Da, sunteți obligați să vă legitimați în fața unui polițist local cu cartea de identitate sau orice alt document care poate folosi la stabilirea identității. De asemenea aceștia au voie, prin prisma prevederilor art. 20, lit f și h din legea 155/2010, să folosească forța și să vă conducă la sediu în vederea identificării proporțional cu starea de fapt care justifica utilizarea acesteia, în cazul nerespectarii dispozitiilor pe care le-a dat in exercitarea atributiilor de serviciu.


Au voie polițiștii locali să pătrundă în trafic pe culoarea roșie a semaforului, folosind rampa luminoasă?


NU! Autoturismele localilor nu sunt prevăzute la art.32 din OUG 195/2002 ca fiind autospeciale cu regim prioritar", mai sunt câteva dintre răspunsurile oferite pentru înlăturarea confuziilor. 




Comentează știrea

Gogu
21 mai 2017
Lipsa educatie

Prostia nu are limite, unii incearca sa ne convinga de acest lucru.

Jan
21 mai 2017
Dle georgescu

Politistii dvs au dreptul sa faca gratare in timpul serviciului, sa ia "spaga", sa conduca bauti, sa faca trafic de influienta, sa trateze cu indiferenta reclamatiile, sa protejeze infractorii, sa....??? Cititi doar articolele din presa in ultimul an si va veti convinge!

Cetatean
21 mai 2017
Lipsa educatie, lipsa moralitate

Intransigenta si obiectivismul, care ar trebui sa va caracterizeze (dl Hulubei si dl Georgescu), s-au transformat intr-o campanie inversunata de denigrare.

Ionut
21 mai 2017
Hahaha

"Rade harb de oala sparta"

Vatafu
21 mai 2017
Canci, sprit, pauza

Ziarist cu studii la spiru la fr. In afara de articolele cu localii ce alte articole prezinti!? Scrie un articol inteligent!

...
21 mai 2017
Dle georgescu

Doua luni in urma 12 OFITERI politie cercetati ptr divulgare secrete de serviciu

....
21 mai 2017
Dle georgescu!

Cca 1,5 luni in urma...politistii din Giulesti fac gratar si asculta muzica lautareasca in timpul serviciului...infractorii asteapta!

...
21 mai 2017
Dle Georgescu

03.05.2017. Politisti buzoieni acuzati ca s-au pus in slujba infractorilor

....
21 mai 2017
Dle Georgescu!

19.04.2017. Doi politisti rupti de beti se bat intr-un bar langa Timisoara

...
21 mai 2017
Dle Georgescu

Cateva titluri din presa, in ultima perioada, referitor la politistii pe care ii reprezentati... Nu-i asa ca politistii au umor!?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.012 secunde