Ce îi sfătuiește decanul Baroului Constanța pe studenții de la Drept

1344
1
Ce îi sfătuiește decanul Baroului Constanța pe studenții de la Drept - gabrielgrigore4-1321298695.jpg
Ieri, în sala principală Nicolae Grigorescu din cadrul Muzeului de Artă din Constanța, aproximativ 100 de studenți ai facultăților de drept au participat la un proiect organizat de Asociația LiderJust, "Despre Valori în cariera ta!".

Moderator a fost tânărul avocat Costin Udrea. El spune că această conferință reprezintă, de fapt, evenimentul de lansare al programului "Busolă în carieră", care reprezintă o acțiune complexă de internshipuri și "mentorat" pentru studenții la drept, al cărui scop este de a-i pregăti pe aceștia pentru a face o alegere potrivită în privința carierei.

Ieri, au avut loc, simultan, în patru orașe din România (București, Iași, Craiova și Constanța) conferințe pe aceeași temă, având invitați de onorare din rândul Justiției.

"Vrem să le arătăm studenților ce oportunități au după ce termină facultatea, să le acordăm o șansă. Astăzi (n.r. - ieri), vor avea loc discuții libere, studenții putând pune invitaților întrebările care-i frământă cu privire la ceea ce-i așteaptă la finalizarea studiilor", ne-a declarat avocatul Costin Udrea.

În cadrul acestui proiect, finanțat de Ambasada Americii, vor fi acordate și 20 de burse, studenții de la Constanța fiind, poate și din acest motiv, extrem de interesați de evenimentul organizat ieri, dovadă prezența mare de la Muzeul de Artă.

Anca Țenoiu, anul I la Facultatea de Drept, în cadrul Universității "Ovidius" - Constanța, ne-a declarat că, la finalizarea studiilor, vrea să devină judecător. Întrebată de ce a ales o astfel de carieră, tânăra s-a dovedit destul de practică: "Știți vorba aceea: «Haina statului e mai strâmtă, dar este călduroasă»".

Un alt student ne-a povestit că dorește să devină magistrat pentru că are un unchi judecător, la Medgidia, și dorește să-i calce pe urme.

Printre persoanele invitate să dea lecții studenților în cadrul acestui eveniment, s-a numărat și decanul Baroului Constanța, avocat Gabriel Grigore. Primul și marele sfat pe care acesta l-a dat studenților a fost următorul: "Puneți mâna să învățați!", pentru că există o concurență acerbă atât la intrarea în barouri, cât și la intrarea în magistratură, încât, dacă nu sunt suficient de bine pregătiți, nu au cum să facă față.

Alți invitați la eveniment, profesori universitari, ne-au declarat că o mare parte dintre studenți sunt extrem de slab pregătiți, dar că cei care se pregătesc cu simț de răspundere pot face față peste tot unde

s-ar duce. De asemenea, o mare problemă este că ei vin la facultate în stadii diferite de pregătire, din cauza haosului din sistemul de învățământ din ultimii ani, și este extrem de greu, dacă nu imposibil, să lucrezi cu fiecare în parte în funcție de nivelul lor.

O altă mare problemă este că există atât de multe facultăți particulare, care scot pe bandă rulantă promoții de studenți a căror pregătire este mai mult decât îndoielnică. "Fabrici de bani" pentru oameni la care, din nefericire, pregătirea tinerilor este pe ultimul loc… Este ceea ce sistemul de învățământ din România încă mai permite. Din câte

ne-au mărturisit profesorii universitari cu state vechi în domeniu, semnalele sunt că, la centru, se lucrează ca astfel de univer-sități să dispară, treptat, de pe piață. Rămâne de văzut și în cât timp… 

Comentează știrea

PETRA
19 aprilie 2012
ADEVAR

NU FACULTATILE PRIVATE SUNT O PROBLEMA SUSTINEREA EXAMENELOR DE ADMITERE IN MAGISTRATURA SUNT O PROBLEMA. CATEVA PUBLICATII ARATAU CA AU FOST PROMOVATI PROCURORI FARA SUSUTINEREA ACESTOR EXAMENE. DACA IN"' CASA LEGII' SE FAC FARADELEGI , IN INSTANTE ESTE DEZASTRU. DREPTATEA ,ADEVARUL IN ROMANIA SUNT GREU DE GASIT.

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5654 secunde