Ce gafă monumentală fac șoferii când le apare un pericol în față

1414
3
Ce gafă monumentală fac șoferii când le apare un pericol în față - accident-1366996773.jpg
Odată cu dezvoltarea industriei mașinilor s-a înmulțit și numărul accidentelor soldate cu vătămări corporale grave și decese. Pentru a diminua numărul acestor evenimente nefericite trebuie să știm exact cum să ne comportăm în caz de impact și să alegem mereu cea mai bună soluție. 

Mașinile din ziua de azi nu mai circulă cum circulau cele de acum 20-30 de ani. Vorbim despre mașini performante, începând de la confortul din interior până la performanțele dinamice, accelerație, viteză, frânare. Tocmai din această cauză, câteodată, din cauza condițiilor de trafic specifice României, ești nevoit să frânezi brusc, pentru că ți-a apărut un câine, îți sare un copil în fața mașinii, nu oprește cineva sau îți taie fața o altă mașină. 

"În astfel de situații, instinctul unui conducător auto care nu are foarte multă experiență este să frâneze. Însă este important să știm că sunt situații în care manevrele sau accelerarea te pot salva din evenimente nefericite. Părerea mea este că în cel puțin 90 % dintre cazuri, instinctul șoferului este să frâneze fără a încerca să ia alte măsuri. O măsură corectă în unele cazuri, însă ineficientă în cele mai multe situații", precizează Petru Orhei, expert auto.

Cel puțin o secundă nu poți face nimic

În momentul în care te confrunți cu o situație bruscă, creierul tău nu poate face nimic timp de minim o secundă.

"Un conducător auto, în momentul în care se lovește de o situație de acest gen, o frânare bruscă, are un timp de reacție. Întâi, acesta vede factorul extern, de exemplu un câine, un copil, un copac. După aceea, ochiul percepe, transmite creierului, care la rândul său analizează. Apoi, în funcție de alte elemente, ia soluția, în acest caz să apese cu piciorul pe frână, să vireze la dreapta și altele. Toate aceste lucruri se derulează, cel mai rapid, între 0,82 și 1,1 secunde. Practic, din momentul în care îți apare ceva în fața mașinii până începi să faci ceva trece o secundă, timp în care mașina încă merge. Dacă merg cu 30 de kilometri pe oră, parcurge într-o secundă nu mai puțin de nouă metri. În această situație, dacă mi-a sărit ceva în față, aproape trei metri eu nu pot face nimic", spune expertul auto.

O frânare bruscă te duce cu capul direct în parbriz

"Prima reacție pe care o ai când îți apare un obstacol în față este să frânezi. În acel moment, mașinile moderne creează o decelerație de 4,5 metri pe secundă. S-a constatat că, de cele mai multe ori, o frânare bruscă te duce cu capul în parbriz, fără să mai menționăm că te duce cu corpul în volan, în cazul conducătorului auto. Din această cauză, cercetătorii din domeniul auto au ales să protejeze în special corpul uman. În momentul în care ești prins în centură, la un impact, centura se va bloca, adică vei rămâne în scaun, foarte puțin te vei deplasa. Practic, ești un corp omogen cu mașina", afirmă Petru Orhei.

Comentează știrea

Teodorescu
28 aprilie 2013
CORECT

In mod gresit, soferii fara experienta franeaza atunci cand in fata le apare un pieton, chiar si pe trecerea de pietoni. Acest lucru nu ii face decat sa isi toceasca cauciucurile si, doamne fereste, sa toceasca si placutele de frana. Trebuie sa precizez ca aceste daune nu sunt acoperite prin CASCO. Un sofer cu experienta, cum probabil ca este intervievatul dvs, nu ar calca frana, ci ar intra drept in pieton, pentru ca daunele rezultate in urma accidentului ar fi acoperite prin polita CASCO si nu ar afecta bugetul familiei conducatorului auto.

Constantean
29 aprilie 2013
Pentru Teodorescu.

Ai mare dreptate, nu stiu ce sunt cu articolele astea atat de reusite. De fapt ziaristii au niste articole pe masura pregatirii lor. Cred ca ma fac redactor sef :-D

Răspuns la: CORECT
Adăugat de : Teodorescu, 28 aprilie 2013
In mod gresit, soferii fara experienta franeaza atunci cand in fata le apare un pieton, chiar si pe trecerea de pietoni. Acest lucru nu ii face decat...
Men
6 mai 2013
Acest articol este o gafa monumentala !

Nimic nou sub soare

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4004 secunde