Cartea de salvare la bordul mașinii și amenzile Poliției Rutiere. Cine minte și cu ce scop?

Luni, 21 Noiembrie 2016
121295
În utlimele zile, mai multe articole au creat confuzie în rândul șoferilor, care au fost "informați" despre faptul că o nouă prevedere legislativă impune participanților la trafic să aibă în autovehicule o anume fișă, numită cartea de salvare la bord. Ba mai mult, circulă tot felul de povești cu șoferi amendați cu 1.000 lei de poliția rutieră pentru lipsa acestui document la bordul autoturismului.

Cu ajutorul acestei fișe, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare vor fi informate că la bordul autoturismului dumnea-voastră se află o carte de salvare la bord, ce va scădea cu 30% durata de descarcerare a victimelor.

"Nu avem legislație în acest sens"

Polițiștii exclud posibilitatea ca șoferii să fie opriți și amendați pentru că nu ar avea cartea de salvare la bord atașată autoturismului.

"Nu avem legislație în acest sens, deocamdată nu există legislație care să prevadă sancțiuni pentru cartea de salvare la bord", a declarat pentru "Cuget Liber", comisar șef Constantin Dancu, șeful Serviciului Rutier Constanța. De asemenea, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Dobrogea" au precizat faptul că nu au luat la cunoștință cu privire la faptul că ar fi obligatorie cartea de salvare la bord.

"Nu știm dacă va fi obligatorie"

Reprezentanții celor care au încercat să ușureze munca autorităților și să scadă timpii de intervenție, prin crearea cărții de salvare la bord, spun că proiectul este la stadiul de propunere și nicidecum că șoferii ar fi obligați să aibă la bord această carte. "Cartea de salvare la bord nu este obligatorie, este doar la stadiul de propunere. Nu știm dacă va fi obligatorie, pentru că producătorii nu au pus la dispoziție cărți de salvare la bord pentru toate tipurile de autoturisme și nu se pot găsi sub nicio formă. Astfel, nu poate exista o lege în acest sens, în condițiile actuale. Oricum trebuie să știți faptul că aceste cărți nu sunt de vânzare, ci se pun gratuit la dispoziția automobiliștilor", au precizat reprezentanții Automobil Club Român.

Totuși, pentru cei care vor să aibă o astfel de carte de salvare la bord, trebuie să știe faptul că ea poate fi descărcată de pe site-ul www.acr.ro. Înainte de a descărca, trebuie să aveți în vedere marca, modelul și anul fabricației autoturismului, întrucât în caz contrar puteți descărca o carte de salvare a unui alt tip de autovehicul. Odată descărcată, cartea poate fi tipărită color și apoi lipită cu un autocolant la parasolarul din dreptul condu-cătorului auto. Foarte important de știut este faptul că nu trebuie să scoateți niciun ban din buzunar pentru a intra în posesia cărții de salvare la bord.

Pagina a fost generata in 0.1988 secunde