Cărăușii de bani - o nouă modă printre infractori, care a ajuns și în România!

383
Cărăușii de bani - o nouă modă printre infractori, care a ajuns și în România! - carausidebani2-1607012866.jpg

Articole de la același autor

Poliția Română alături de autorități de aplicare a legii din alte 25 de state și Europol participă la campania internațională de prevenire și combatere a activității cărăușilor de bani. În perioada septembrie - noiembrie 2020, Poliția Română, alături de poliții din alte 25 de state și Europol, au acționat în cadrul unei operațiuni internaționale de prevenire și combatere a activității cărăușilor de bani.

Pe parcursul activităților desfășurate, la nivel internațional, au fost identificați 4.031 de cărăuși de bani și 227 de recrutori de cărăuși de bani, iar 422 de persoane au fost arestate în întreaga lume. Pe durata operațiunii, autoritățile de aplicare a legii din țările participante au inițiat 1.529 de investigații. Cu sprijinul sectorului privat, incluzând peste 500 de bănci și instituții financiare, au fost identificate 4.942 de tranzacții frauduloase, la nivel global, în care ar fi fost implicați cărăuși de bani, prevenindu-se astfel o pierdere totală estimată la 33,5 milioane de euro.

În România, în această perioadă, au fost identificați 19 cărăuși de bani și 5 recrutori. De asemenea, au fost depistate 310 tranzacții suspecte, în valoare de 700.000 de euro. Pentru documentarea activităților ilicite, au fost inițiate 41 de investigații și au fost efectuate 24 de percheziții, iar 7 persoane au fost arestate și 2 plasate sub control judiciar.

„Cărăușii de bani sunt persoane care, adesea fără să-și dea seama, au fost recrutate de organizații infracționale ca agenți de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate. Fără să știe că se angajează în activități infracționale și ademeniți de promisiunea unor bani obținuți ușor, cărăușii de bani efectuează, în numele altor persoane, transferuri de bani proveniți din surse ilicite. Adesea, transferurile se realizează între țări diferite, iar, în schimbul serviciilor efectuate, primesc un comision. Recrutarea se poate realiza prin contact direct sau e-mail, iar infractorii apelează din ce în ce mai mult la rețelele sociale pentru a atrage noi complici, fiind folosite oferte de locuri de muncă false (de exemplu „agenți de transfer de bani”), anunțuri pop-up online sau aplicații de mesagerie instantanee”, au transmis polițiștii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2889 secunde