Carantina din comuna Cuza Vodă, ridicată. "Arealul va fi monitorizat în continuare!"

255
Carantina din comuna Cuza Vodă, ridicată.

Articole de la același autor

După două săptămâni de carantină, comuna Cuza Vodă era deja "pe un butoi de pulbere", cum a atras atenția în repetate rânduri primarul localității, Viorel Dulgheru. De vineri dimineață, măsura de carantinare parțială a fost ridicată. Încă de la primele ore ale dimineții, specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Constanța au fost în comună pentru a împărți oamenilor avize epidemiologice.

De vineri dimineață, de la ora 8,00, măsura de carantinare a unui cartier din comuna constănțeană Cuza Vodă a fost ridicată de autorități. "Hotărârea a fost luată la propunerea Direcției de Sănătate Publică, care a coordonat un screening în zona delimitată, pe data de 5 mai. În total, au fost testate 90 de persoane, iar în urma analizelor de laborator efectuate, nu s-a identificat niciun caz nou de infectare cu virusul SARS-CoV-2", au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Constanța.

Mai multe străzi din comuna Cuza Vodă au fost împrejmuite și carantinate încă din 21 aprilie, în urma unui ordin semnat de secretarul de stat Raed Arafat, ca măsură preventivă pentru evitarea răspândirii noului coronavirus. Măsura a fost impusă după ce un cetățean din Fetești, confirmat cu COVID 19, a venit în vizită la rudele din Cuza Vodă și a transmis virusul la alte nouă persoane. "După instituirea carantinei, alte două persoane au fost pozitivate, astfel că numărul total de locuitori din Cuza Vodă infectați cu virusul SARS-CoV-2 a ajuns la 12", au mai adăugat reprezentanții Instituției Prefectului.

Ieri dimineață, militarii care păzeau perimetrul și-au strâns lucrurile și au plecat. În schimb, zona a fost împânzită de specialiști ai DSP, care au mers din casă în casă și au acordat avize epidemiologice localnicilor. "Sunt avize pe care cei care părăsesc localitatea să le poată arăta, să facă dovada că nu mai sunt în zona carantinată. De asemenea, sunt acte necesare celor care au absentat de la locurile de muncă", a explicat primarul Dulgheru.

În cele două săptămâni în care localitatea a fost carantinată, atmosfera a fost una tensionată. "Stăm pe un butoi de pulbere", a subliniat primarul Viorel Dulgheru, în condițiile în care comunitatea este una săracă, iar oamenii puneau pe masa de seară ceea ce câștigau în timpul zilei.

Mulțumiri pentru primarul din Medgidia

În această situație, autoritățile locale au apelat la donații, oameni de bine, pentru a le asigura locuitorilor mâncarea de zi cu zi. "Mulțumesc pe această cale celor care m-au sprijinit în această perioadă. Mulțumesc în primul rând omului Valentin Vrabie (n.r. primarul orașului Medgidia), umărul pe care am plâns în această perioadă și care mi-a fost alături în susținerea acestei situații", a afirmat primarul Viorel Dulgheru.

În zilele următoare, autoritățile locale speră să primească un ajutor financiar prin Direcția de Sănătate Publică, în acest sens realizându-se o anchetă socială în 180 de familii.

Zilnic, 125 de forțe de ordine – din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Grupării Mobile de Jandarmi Tomis, Poliția Locală Constanța și Ministerul Apărării Naționale au asigurat perimetrul stabilit pentru carantinare. De asemenea, cu sprijinul Inspectoratului General de Aviație, au avut loc și acțiuni de survol cu elicoptere, menite să sprijine dispozitivele din teren.

"Mă bucur că situația a fost ținută eficient sub control, iar autoritățile implicate au luat cele mai bune decizii pentru a evita răspândirea virusului. Toată zona carantinată a ieșit de sub regimul de restricție, dar în continuare arealul va fi monitorizat, iar cetățenii vor trebui să respecte prevederile ordonanțelor militare aflate în vigoare", a afirmat George Niculescu, prefectul județului Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3218 secunde