Cameră specială pentru audierea copiilor, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța

459
Cameră specială pentru audierea copiilor, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța - fondaudierecopil1-1612291742.jpg

Articole de la același autor

Audierea unui copil care a fost victima unei infracțiuni poate fi traumatizantă. De aceea, este nevoie de amenajarea unor spații special create pentru cei mici, cu jucării și culori vesele, care să vină atât în sprijinul copiilor, cât și al anchetatorilor. O astfel de încăpere, intitulată „Loc de bine” urmează să fie realizată luna aceasta în incinta Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

În ultimii ani, tot mai mulţi copii au intrat în contact cu sistemul judiciar din România, fie din postura de victimă, martor sau… infractor. De exemplu, în 2020, 2.111 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată, iar în 2019 au fost victime 2.222 de copii. „Adică o cincime din totalul victimelor înregistrate în rechizitoriile parchetelor din România, în decurs de un an. Prin ochii copilului, audierea înseamnă retraumatizare, prin repetarea unor întrebări dureroase puse de reprezentanții instituțiilor statului”, spun specialiștii din cadrul Asociației „Zi de Bine”. Este nevoie de schimbări în modul cum se desfășoară audierea acestor mici victime. Iar primul pas îl reprezintă crearea unor camere speciale de audiere. „Loc de Bine înseamnă nu doar amenajarea prietenoasă a unui spațiu rece, precum o instituție din justiție, ci o metodă științifică de interviu realizat de oameni pregătiți, în încăperi special create pentru copii. Loc de Bine va fi un spațiu confortabil, unde copilul poate căpăta curaj să vorbească despre experiența prin care a trecut, fără riscul retraumatizării”, au arătat reprezentanții asociației.



Audierile vor fi realizate după un protocol adaptat vârstei


Pentru început, astfel de încăperi vor fi realizate în Parchetele de pe lângă Tribunalele din Constanța, Vâlcea și Vrancea. Un astfel de spațiu funcționează deja la București. Valoarea proiectului este de 35.000 de euro, iar banii vor fi investiți în amenajarea și dotarea celor trei camere.

„Loc de Bine dă șansa desfășurării audierii minorului după un protocol adaptat vârstei și de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat specific pentru copii, cu elemente și materiale de sprijin care să îi ajute să își spună povestea. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică. Fereastra unidirecțională dintre cele două camere permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Pe lângă autenticitate, înregistrarea furnizează, așa cum cere CEDO în multe condamnări contra statului român, premisele unei evaluări psihologice obligatorii în dosarele cu victime vulnerabile. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară”, au mai arătat reprezentanții asociației.

Inițiativa este apreciată de procurori. „Existența unor camere de audiere dedicate minorilor este o necesitate care a fost identificată de procurori în urma experienței acumulate în timp. Crearea acestora va limita impactul negativ resimțit de minori în relația cu organele judiciare și va diminua presiunea procedurilor formaliste, rigide și neprietenoase pentru copil. Un astfel de spațiu contribuie la crearea unui pod de comunicare între intervievator și copil”, a declarat Gill Julien Grigore Iacobici, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

La realizarea proiectului participă și Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4099 secunde