Câinii - polițiști de frontieră, cei mai buni în găsirea drogurilor

2042
2
Sunt angajații model: muncesc fără să ceară salariu, se antrenează ore bune în fiecare zi, iar când ies pe teren nu le scapă nimic. Jucăuși și cu un miros extrem de fin, labradorii din cadrul Grupului de Nave Constanța sunt cei mai buni în găsirea drogurilor și țigărilor de contrabandă. 

Oricât de avansată ar fi tehnica din dotarea polițiștilor de frontieră, oricâtă aparatură de supraveghere ar avea, tot câinii reprezintă cel mai bun mijloc pentru a da de urma transfugilor ori pentru a depista drogurile și țigările de contrabandă ascunse. De aceeași părere sunt și oficialii Uniunii Europene, de vreme ce una dintre cerințele pentru acceptarea în spațiul Schengen o constituie mărirea și modernizarea bazei chinologice de pe frontiera externă a României.

Navele care ajung în Portul Constanța, răvășite de labradori

Polițiștii de frontieră din țara noastră sunt ajutați în activitatea lor de ciobănești germani, ciobănești belgieni (Malinois), rottweiller și, mai puțin obișnuit, de labradori. Astfel, potrivit agentului șef princ. Nicolae Nica, specialistul coordonator al Compartimentului de antrenament câini serviciu, din cadrul Grupului de Nave Constanța, dacă rotweillerii și ciobăneștii au aptitudini în urmărire și intervenție, pentru detectarea de substanțe, narcotice sau altfel, labradorii sunt printre cei mai buni. Tocmai de aceea, în urmă cu șapte ani, când Poliția de Frontieră Constanța a primit, ca donație, două femele din această rasă - Coca și Cica, ajunse astăzi la o vârstă respectabilă - agentul șef princ. Nica a avut inițiativa măririi efectivului cu patrupede din această rasă.

"Câinele cu cel mai fin nas este Bloodhound-ul (copoiul de Saint Hubert), are 400 de milioane de celule olfactive. Avem un singur exemplar din această rasă în cadrul Gărzii de Coastă, la Tulcea. Pe locul secund, ca simț olfactiv, este labradorul. Are cu 20 de milioane de celule olfactive mai mult decât ciobănescul german. În plus, este un câine curajos, îi place să intre în toate cotloanele și, foarte important, nu se teme de apă, ba din contră. De aceea, este preferat pentru zona porturilor, pentru controlul navelor, unde câinilor din alte rase le-ar fi teamă să urce", explică polițistul coordonator.

Doi câini specializați pe depistarea țigărilor de contrabandă

În prezent, în dotarea Grupului de Nave Constanța sunt zece labradori (toți descendenți ai celor două cățele donate instituției) și trei ciobănești germani; cei mai mulți dintre ei sunt specializați pe detectarea de droguri și doar doi pentru descoperirea țigărilor.

"Până acum, cerințele operative au fost altele, s-a pus baza pe descoperirea drogurilor. Acum, având în vedere că s-a intensificat contrabanda cu țigări, se impune și instruirea unor câini cu aptitudini pentru depistarea tutunului. Avem două cățele, tinere, dar cu aptitudini foarte bune", a afirmat agentul șef princ. Nicolae Nica.

Betty este una dintre cele două cățele care și-au început munca din iunie anul acesta, după un antrenament intens, la baza din Portul Constanța, apoi la Centrul Chinologic din Sibiu. La aproape doi ani este jucăușă și reprezintă o mare speranță.

Unul dintre cei mai buni câini din dotarea Gărzii de Coastă a fost Sara, un labrador care a murit, însă, în urmă cu puțin timp, la vârsta de patru ani, în urma unui cancer la sistemul digestiv. "Era un câine foarte bun, nu trebuia să o țin în lesă, intra înaintea mea în cabine și răvășea totul cu nasul", își amintește Nicolae Nica.

Femele sunt mai bune

De altfel, în cadrul bazei sunt, la ora actuală, numai cățele. Sunt mai bune în detectarea substanțelor, ne explică specialistul. "Datorită secreției de estrogen, mirosul este mai fin. Un alt avantaj în folosirea femelelor este că sunt concentrate pe sarcinile care li se dau. Am avut și un mascul la detecție, dar am renunțat repede la el. Avea instincte foarte bune, dar când trebuie să caute, își petrecea timpul mai mult marcând locul. La fel, în la urmărire, femelele sunt mai bune", a afirmat Nicolae Nica.

Pentru a fi bine pregătiți, câinii trebuie să facă antrenamente cel puțin cinci ore pe zi. Dar, dacă conductorul este priceput, totul este perceput de patruped ca o joacă, iar progresele se văd de la o zi la alta. Până în prezent, câinii din dotarea Grupului de Nave Constanța au făcut două descoperiri de narcotice: una pe o navă sosită în Portul Constanța, iar una domiciliară, când au fost solicitați pentru o percheziție de polițiștii de la Crimă Organizată.

Totul depinde de dresor

Agentul șef princ. Nicolae Nica lucrează cu câinii din 1984. Este o muncă frumoasă și i se luminează fața când ne povestește despre fiecare dintre exemplarele a căror antrenament îl supraveghează, astăzi, din funcția de coordonator al departamentului.

"Câinele înțelege ușor, totul este să știi tehnica dresajului. În primul rând trebuie să știi cum să alegi câinele: trebuie să aibă instinct de pradă, să se joace cu mingea, să-l atragă obiectele în mișcare; să aibă vitalitate, un câine moale nu are ce căuta în niciun tip de dresaj; să nu se sperie de zgomote și nici când intră într-o zonă aglomerată. Odată selecționat câinele, totul depinde cum aplici tehnica de dresaj. Dacă nu ești un bun dresor, poți să dai peste cap un câine priceput", a mai spus polițistul de frontieră.

"Garda de Coastă are în dotare 62 de câini, 32 în structurile din Constanța, iar 30 în cele din Tulcea. Dintre aceștia, 15 câini sunt în predresaj, au până într-un an de viață și urmează să plece la Centrul Chinologic de la Sibiu pentru pregătire", a afirmat insp. princ. Ionuț Codreanu, de la Biroul Supraveghere și Control Trecere Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

Comentează știrea

vanatorul
22 octombrie 2012
caini anti drog

Ce seamana a maidanezi. Nu cumva si sunt, macar unii, macar in parte, in ciuda a ce se scrie in articol?

maidanezu
22 octombrie 2012
maidenezu

da, maidanezii sunt mai sanatosi si rezistenti decat cainii de rasa.

Răspuns la: caini anti drog
Adăugat de : vanatorul, 22 octombrie 2012
Ce seamana a maidanezi. Nu cumva si sunt, macar unii, macar in parte, in ciuda a ce se scrie in articol?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7074 secunde