Bilanţ la Garda de Coastă. Peste 10 milioane de ţigarete, confiscate

255
Bilanţ la Garda de Coastă. Peste 10 milioane de ţigarete, confiscate - bilantgarda-1612511538.jpg

Articole de la același autor

Garda de Coastă a prezentat, joi, 4 februarie, bilanţul pentur anul 2020. La şedinţa de evaluare a activităţii instituţiei, desfăşurată în sistem videoconferinţă, au participat chestorul principal de poliţie Bogdan Ivănescu, adjunct al inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, și şefii de structuri din cadrul Gărzii de Coastă. 
Directorul Gărzii de Coastă, comisar şef de poliţie Laurențiu-Cristian Cicu, a prezentat principalele realizări ale poliţiştilor de frontieră constănţeni şi tulceni în anul 2020.
Anul 2020 a reprezentat pentru personalul Gărzii de Coastă o perioadă în care s-au continuat eforturile pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi pentru realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin Poliţiei de Frontieră Române – controlul şi supravegherea frontierei de stat şi cooperarea poliţienească.
În anul 2020, au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordinea Gărzii de Coastă, un număr de 1.351.090 persoane şi  525.263 mijloace de transport,  astfel, comparativ cu perioada similară a anului 2019, se constată o scădere de aproximativ  69,50 %  al numărului de călători şi o scădere de aproximativ  56.30 % al numărului mijloacelor de transport, această scădere fiind determinată de reducerea traficului în contextul pandemiei corona virus – COVID 19. Totodată scăderea valorilor de trafic este determinată şi de închiderea temporară, pe perioada stării de urgenţă, a PTF Negru Vodă, PTF Lipniţa şi PTF Dobromir.


Fapte ilegale constatate la frontieră
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au desfăşurat acţiuni de constatare şi cercetare a faptelor prevăzute de legea penală pentru a realiza cunoaşterea, documentarea şi probarea fenomenului infracţional în zona de competenţă.
Astfel, în anul 2020 au fost constatate 692 infracţiuni, au fost aplicate 1.305 contravenţii cu o valoare de 1.123.860 lei, iar valoarea bunurilor confiscate a fost de 16.199.627 lei. 


Combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de migranţi
Structurile specializate ale Gărzii de Coastă au acţionat pe această linie de muncă în cooperare cu alte structuri ale statului cu atribuţii în domeniu, pentru identificarea fluxurilor migraţioniste pe teritoriile statelor membre, depistarea străinilor cu şedere ilegală şi a celor care au făcut obiectul traficului de migranţi.
Măsuri de întărire a dispozitivului de supraveghere a frontierei de stat au fost dispuse atât la graniţa cu Bulgaria, cât şi la Marea Neagră, Garda de Coastă dispunând de dotările și capacitățile navale necesare pentru a asigura patrularea și intervenția pe mare.
În perioada analizată au fost înregistrate un număr de 64 de cazuri de trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei, în care au fost implicate 146 de persoane. Din cele 64 de evenimente înregistrate, 31 au fost cazuri de trecere / tentativă de trecere ilegală a frontierei în scop de migrație, în care au fost implicate 84 persoane.
În baza acordurilor bilaterale încheiate între România şi  Bulgaria, toate persoanele traficate, în aceste cazuri, au fost predate autorităţilor bulgare nefiind înregistrate solicitări de azil.
În ultimul an, numărul facilitatorilor descoperiți în zona de competență a Gărzii de Coastă a rămas constant comparativ cu anul trecut. 
În acest an la nivelul Gărzii de Coastă nu au fost cu cazuri de migraţiune ilegală pe Marea Neagră.


Combaterea traficului ilegal cu bunuri




În perioada analizată au fost înregistrate 46 cazuri de trafic cu ţigarete şi tutun în care au fost implicate 66 de persoane. Poliţiştii de frontieră au depistat 10.416.032  ţigarete  diferite mărci, şi 5.396 kg tutun vrac în valoare de 6.494.599 lei.


Combaterea traficului cu bunuri contrafăcute şi nedeclarate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au acţionat, alături de lucrătorii vamali, în zona de competenţă pentru combaterea infracţiunilor privind dreptul de proprietate intelectuală şi a folosirii actelor nereale faţă de autoritatea vamală, activităţile desfăşurându-se cu precădere în porturile Constanța Sud Agigea şi Constanţa, astfel în anul 2020 au fost înregistrate 59 cazuri în care au fost implicate 65 persoane, cetăţeni români şi străini. 
În perioada de referință au fost ridicate în vederea confiscării un număr de aproximativ 585.422 de articole diverse, constând în: articole de îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării pentru copii, uz casnic, produse cosmetice şi de parfumerie, ceasuri, unităţi optice de stocare, valoarea acestora, dacă ar fi fost originale, fiind de aproximativ 6.831.571 lei.
Poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat faptul că cea mai mare parte din aceste mărfuri a fost depistată în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate de administratorii unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat. Aceste bunuri sunt expediate pe cale maritimă prin folosirea unor firme de transport care îşi desfăşoară activitatea în mod legal în România. Majoritatea societăţilor comerciale implicate în acest fenomen infracţional au sediul în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi au puncte de lucru în cadrul platformelor comerciale din apropierea capitalei.
Ceea ce trebuie evidenţiat în perioada analizată sunt activităţile desfăşurate pe linia monitorizării transporturilor containerizate care au condus la identificarea a două societăţi comerciale care au efectuat importuri de deşeuri din Marea Britanie şi Australia sub paravanul derulării unor operaţiuni comerciale cu articole de casă second-hand, fiind identificate 37 de containere. După finalizarea activităţilor de control, marfa a fost reintrodusă în containere şi returnată societăţii comerciale expeditoare.




Combaterea traficului internaţional cu auto furate
Pentru combaterea fenomenului infracţional pe această linie au fost executate acţiuni în punctele de trecere și în zona de frontieră, fiind efectuate verificări și schimb de date suplimentare prin intermediul centrelor de contact cu biroul SIRENE şi INTERPOL, având ca rezultat depistarea autovehiculelor furate, precum şi a faptelor de fals, uz de fals a documentelor autoturismelor.
Poliţiştii de frontieră au constatat în zona de competenţă, independent sau în cooperare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Constanţa – Compartimentul Furturi Auto, un număr de 24 infracţiuni, în care s-au întocmit 24 dosare penale, fiind depistate 24 autovehicule furate în valoare aproximativă de 2.641.985 lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.674 secunde