Bătălia pentru un loc de parcare în Constanța. Cum îți poți închiria locul și ce faci cu vecinii invidioși

Miercuri, 25 Septembrie 2013
11378
Locurile de parcare reprezintă una dintre cele mai mari dureri ale constănțenilor. Sunt puține și este bătaie pe ele! Tocmai

de aceea, mulți constănțeni aleg să plătească o taxă către Primăria Constanța, pentru a le rezerva. Ce se întâmplă, însă, atunci când un vecin a parcat pe spațiul respectiv sau v-a blocat accesul către locul de parcare? Poliția Locală intervine la orice oră și în orice condiții?

Acestea sunt întrebări care ne-au fost adresate de cititorii "Cuget Liber" și pe care, la rândul lor, le-am adresat angajaților Poliției Locale și Primăriei Constanța.

"Am loc rezervat, ridic plăcuța tot timpul, se mai strecoară câte un nebun și atunci începe distracția. Când am sunat la Poliția Comunitară, să vină să rezolve treaba, polițistul mi-a răspuns că nu am drept de rezervat decât după ora 17,00, până dimineață, iar în week-end non-stop. Am sunat la primărie, iar de acolo mi s-a spus că am drept de rezervare, atât timp cât plătesc, indiferent de intervalul orar.

Mi s-a spus că, dacă am amabilitatea, să mai las pe timp de zi vecinii să parcheze, dacă nu mă folosesc de loc. Zis și făcut, am lăsat, doar că respectivii au uitat să-și ia mașinile și am fost nevoit să trag în altă parte. Dacă ridici plăcuța, nu e bine, căci cei fără loc și galeria de pe stradă spun că ești nesimțit, dar măcar atunci găsești loc de parcare. Dacă faci un gest și o lași coborâtă, nu e bine că te ia lumea de prost și nu mai scapi de ei. Care e adevărul, în ce interval orar am rezervarea?", ne-a sesizat un cititor.

O solicitare similară a avut și un alt cititor: "Aceeași întrebare am și eu. Chiar aseară în cartier la mine un șmecher a parcat pe loc rezervat, a venit proprietarul să-și parcheze mașina și era ocupat locul. A parcat în fața lui, blocându-l și i-a lăsat și o carte de vizită. Apoi șmecherul a sunat că nu poate să iasă și de aici bâlciul. Nici azi dimineață șmecherul nu plecase cu mașina din parcare. Păcat că vecinul plecase deja la muncă și eliberase calea de ieșire din parcare. Așadar, răspunsuri do-resc și eu… care este intervalul orar?".

"Indicatorul de rezervare trebuie să stea ridicat!"

Atât angajații Primăriei Constanța, cât și ai Poliției Locale contac-tați au subliniat un aspect: în municipiul Constanța NU este un interval orar la care se limitează rezervarea locurilor de parcare. De altfel, în anexa 7 a HCLM 82/2013, privind modificarea și completarea HCM 330/2012 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2013, care vizează "taxa de parcare" nu se menționează nimic despre intervalul orar.

Se atrage atenția, însă, asupra faptului că "proprietarul indicatorului are obligația menținerii înscrisului de identificare a autovehiculului în stare lizibilă", iar "în absența autoturismului, indicatorul de rezervare trebuie menținut în poziție verticală".

Ionuț Dumitru, șeful Serviciului Rutier din cadrul Poliției Locale ne-a declarat că, zilnic, primesc în jur de 10 - 15 solicitări privind blocarea sau ocuparea locurilor de parcare închiriate. Dar, în aproape jumătate dintre cazuri nu pot lua măsuri de sancționare a celor acuzați tocmai pentru că proprietarii nu și-au lăsat indicatorul în poziție verticală!

"Aceasta este obligația proprietarului. Dacă lasă indicatorul coborât, poate fi interpretat că a permis parcarea altor autoturisme în spațiul respectiv".

În schimb, dacă indicatorul a fost ridicat, iar "vecinul" a forțat și l-a deteriorat, va fi amendat atât pentru ocuparea abuzivă a spațiului, cât și pentru deteriorare. Amenzile sunt între 400 și 800 de lei, fiecare, cu posibilitatea achitării a 200 de lei în primele două zile lucrătoare.

"Dar, pentru ocuparea abuzivă sau pentru blocarea locului se aplică, de asemenea, și măsura ridicării mașinii. Cu mențiunea, bineînțeles, ca indicatorul să fie lăsat în poziție verticală", a subliniat și Daniel Bratu, directorul Poliției Locale.

Atenție! Dacă se constată că indicatorul a fost distrus, vă puteți alege cu dosar penal, situație în care cercetările sunt preluate de Poliția Națională.

În consecință, polițiștii locali afirmă că pot fi sesizați, telefonic, la orice oră din zi și din noapte (dispeceratul este 0241.485.523), dar aceștia vor interveni numai dacă este îndeplinită condiția menți-onată mai sus și, bineînțeles, dacă au echipaje disponibile.

Pagina a fost generata in 0.3146 secunde