Bătălia pentru un loc de parcare în Constanța. Cum îți poți închiria locul și ce faci cu vecinii invidioși

11514
23
Bătălia pentru un loc de parcare în Constanța. Cum îți poți închiria locul și ce faci cu vecinii invidioși - fondlocurideparcare-1380131509.jpg

Articole de la același autor

Locurile de parcare reprezintă una dintre cele mai mari dureri ale constănțenilor. Sunt puține și este bătaie pe ele! Tocmai

de aceea, mulți constănțeni aleg să plătească o taxă către Primăria Constanța, pentru a le rezerva. Ce se întâmplă, însă, atunci când un vecin a parcat pe spațiul respectiv sau v-a blocat accesul către locul de parcare? Poliția Locală intervine la orice oră și în orice condiții?

Acestea sunt întrebări care ne-au fost adresate de cititorii "Cuget Liber" și pe care, la rândul lor, le-am adresat angajaților Poliției Locale și Primăriei Constanța.

"Am loc rezervat, ridic plăcuța tot timpul, se mai strecoară câte un nebun și atunci începe distracția. Când am sunat la Poliția Comunitară, să vină să rezolve treaba, polițistul mi-a răspuns că nu am drept de rezervat decât după ora 17,00, până dimineață, iar în week-end non-stop. Am sunat la primărie, iar de acolo mi s-a spus că am drept de rezervare, atât timp cât plătesc, indiferent de intervalul orar.

Mi s-a spus că, dacă am amabilitatea, să mai las pe timp de zi vecinii să parcheze, dacă nu mă folosesc de loc. Zis și făcut, am lăsat, doar că respectivii au uitat să-și ia mașinile și am fost nevoit să trag în altă parte. Dacă ridici plăcuța, nu e bine, căci cei fără loc și galeria de pe stradă spun că ești nesimțit, dar măcar atunci găsești loc de parcare. Dacă faci un gest și o lași coborâtă, nu e bine că te ia lumea de prost și nu mai scapi de ei. Care e adevărul, în ce interval orar am rezervarea?", ne-a sesizat un cititor.

O solicitare similară a avut și un alt cititor: "Aceeași întrebare am și eu. Chiar aseară în cartier la mine un șmecher a parcat pe loc rezervat, a venit proprietarul să-și parcheze mașina și era ocupat locul. A parcat în fața lui, blocându-l și i-a lăsat și o carte de vizită. Apoi șmecherul a sunat că nu poate să iasă și de aici bâlciul. Nici azi dimineață șmecherul nu plecase cu mașina din parcare. Păcat că vecinul plecase deja la muncă și eliberase calea de ieșire din parcare. Așadar, răspunsuri do-resc și eu… care este intervalul orar?".

"Indicatorul de rezervare trebuie să stea ridicat!"

Atât angajații Primăriei Constanța, cât și ai Poliției Locale contac-tați au subliniat un aspect: în municipiul Constanța NU este un interval orar la care se limitează rezervarea locurilor de parcare. De altfel, în anexa 7 a HCLM 82/2013, privind modificarea și completarea HCM 330/2012 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru 2013, care vizează "taxa de parcare" nu se menționează nimic despre intervalul orar.

Se atrage atenția, însă, asupra faptului că "proprietarul indicatorului are obligația menținerii înscrisului de identificare a autovehiculului în stare lizibilă", iar "în absența autoturismului, indicatorul de rezervare trebuie menținut în poziție verticală".

Ionuț Dumitru, șeful Serviciului Rutier din cadrul Poliției Locale ne-a declarat că, zilnic, primesc în jur de 10 - 15 solicitări privind blocarea sau ocuparea locurilor de parcare închiriate. Dar, în aproape jumătate dintre cazuri nu pot lua măsuri de sancționare a celor acuzați tocmai pentru că proprietarii nu și-au lăsat indicatorul în poziție verticală!

"Aceasta este obligația proprietarului. Dacă lasă indicatorul coborât, poate fi interpretat că a permis parcarea altor autoturisme în spațiul respectiv".

În schimb, dacă indicatorul a fost ridicat, iar "vecinul" a forțat și l-a deteriorat, va fi amendat atât pentru ocuparea abuzivă a spațiului, cât și pentru deteriorare. Amenzile sunt între 400 și 800 de lei, fiecare, cu posibilitatea achitării a 200 de lei în primele două zile lucrătoare.

"Dar, pentru ocuparea abuzivă sau pentru blocarea locului se aplică, de asemenea, și măsura ridicării mașinii. Cu mențiunea, bineînțeles, ca indicatorul să fie lăsat în poziție verticală", a subliniat și Daniel Bratu, directorul Poliției Locale.

Atenție! Dacă se constată că indicatorul a fost distrus, vă puteți alege cu dosar penal, situație în care cercetările sunt preluate de Poliția Națională.

În consecință, polițiștii locali afirmă că pot fi sesizați, telefonic, la orice oră din zi și din noapte (dispeceratul este 0241.485.523), dar aceștia vor interveni numai dacă este îndeplinită condiția menți-onată mai sus și, bineînțeles, dacă au echipaje disponibile.

Comentează știrea

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
Mihai- vecinul "invidios"
26 septembrie 2013
Lege ca-n Romania..

Una dintre cele mai stupide decizii e aceasta cu placutele. Bun, v-ati documentat cum sta treaba cu ocuparea abuziva a locului de parcare ( desi si aici sunt multe de spus) dar ce facem cu cei care nu au "prins" loc de parcare ? 1. Credeti ca noi astia restu` care nu am avut pile la primarie sau administrator nu am fi vrut un loc de parcare cu doar 150 lei pe an, nu am fi vrut confortul acesta la atat de putini bani ?! Am parcat in timpul zilei pe locuri rezervate si am gasit bilete in geam de genul "nu mai parca pe locul meu platit" ..zi zau ca te spetesti din greu sa platesti cei 150 lei pe an. Dai banii astia si ai 2-3 m patrati ai tai in strada si politia care-ti protejeaza terenul. Propun taxa de 2000 lei/ an sa vad atunci cati din astia cu pretentii de proprietari buni platnici de impozite mai au placute (pana la urma locul de parcare rezervat e un confort de lux in ziua de azi corect? din moment ce 1 ora de parcare in zonele de interes costa 2 lei ) . 2. Ce facem cu placutele false de prin gradini ? e plina Constanta de ele si de urangutani ce revendica un loc public infigand un fier in pamant ori pe trotuar ( se dau locuri pe trotuar? -vezi imaginea articolului- nu stiam..) . Decizia placutelor e stupida din capul locului, produce doar cearta intre posesorii de masini. Inca un argument ca a fost luata pripit si nu e pusa la punct e faptul ca nici ei nu stiu prea bine cum sta treaba cu orele, sa zicem ca au cazut de acord totusi si ca nu exista restrictii de interval orar si ca asa zisul proprietar daca ridica placuta nu ai voie (nu prea ai nici cum ce-i drept) sa parchezi, dar am vazut prin oras pe bulevarde un nou stil de placute, pe bordura care nu se pot ridica, ce te faci in situatia asta.. pam-pam .

noni
26 septembrie 2013
Va multumesc

Eu sunt cel care a cerut lamuriri pt aceasta problema si va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra promt. Exista intradevar riscul s anu gasesti un loc de parcare, adevarat, ce nu se stie, este ca sunt foarte multi cei care uita, sau nu mai doresc sa inchirieze, nu mai stau la acele adrese, etc si automat, daca pana pe 15 martie locul nu e revendicat, o puteti face dvs. Sunt multe locuri abandonate, dar cu placuta in pamant, proprietarii nu mai platesc mizand pe prezenta placutei si pe lipsa de informatie a trecatorilor. Eu am placuta, de cand s-a inventat in Cta, am stat la mai multe adrese si mereu am gasit locuri, le-am eliberat pe cele vechi prin declaratie la primarie si am luat altele noi, nerevendicate, nefolosite de nimeni. Daca mergeti la primarie, puteti cere o situatie, pt oric eloc de parcare din oras. Personal, nu am avut nici o pila, nu am dat nici o spaga, am fost pur si simplu si am intrebat daca e ceva liber in zona mea. Administratorul E OBLIGAT, sa semneze cererea pt parcare, nu e indreptatit s ava refuze, ca nu de la el o primim. Asa ca s anu mai fie nimeni invidios si carcotas, sa mearga sa intrebe. Tocmai pt ca am avut norocul sa gasesc loc, am manifestat si intelegere in a-l imparti cu vecinii, camd nu ma folosesc de el, des nu ma obliga nimeni. Inca o data multumesc Cuget pt raspuns.

NINO
26 septembrie 2013
muhaaha

Desi am loc de parcare, pe care m-am preocupat sa-l cumpar decum s-au darmat garajele si reasfaltat (cea mai joasa spetza de asfalt si indreptare de teren in stil pur RO, dar e alta discutie) sunt de acord cu cel de nr.1. Locurile de parcare ar trebui sa fie mult mai scumpe. In Londra (ca exemplu) un loc de parcare pe an in parcare incepe de la 500lire si pana la 1200lire in centru. E adevarat ca suntem saraci fatza de englezi, insa si ptr ei e scump si nu oricine da banii astia. Toate rapciugile de masini care pleaca odata pe luna la LIDL cel mai probabil, tin locuri neplatite ocupate. NONI - esti omniprezent pe cujet liber, si consecvent in nickname-ul tau. Poate te rezolvi de un post de reporter la Cujet. A , ce zici ? Mai baga la alea cu cainii tu-i in gura cu javrele lor .. Huaa

george
26 septembrie 2013
parcare

pt nr 3: tocmai, la noi in oras este scump locul de parcare (150 lei) fii realist, nu cu londra trebuie facut comparatie,ca nu traiesti acolo si nu ai salariul lor....daca dadeau in articol cateva preturi din alte orase romanesti,veai ca noi in Ct suntem in top la preturi mari...si in capitala e mai ieftin, era undeva pe la 70 lei/an ! ce tot faceti comparatii aberante,nu stiu...

noni
26 septembrie 2013
hai salut

nu pot sa nu remarc , ca m-ai remarcat, stii nickname-ul, mi-ai citit comentariile...inseamna ca si tu esti mereu prezent, deci te salut. Despre caini, cu prima ocazie, despre parcari...ma bucur ca e doar 150 de lei. Ma bucur ca am reusit sa aduc in discutie aceasta polemica. Cat despre cariera la Cuget..ii las pe ei sa faca oferta...:)))).... Mai vb...

Răspuns la: muhaaha
Adăugat de : NINO, 26 septembrie 2013
Desi am loc de parcare, pe care m-am preocupat sa-l cumpar decum s-au darmat garajele si reasfaltat (cea mai joasa spetza de asfalt si indreptare de...
FONDURI EUROPENE
26 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe: crestereaprepelitelor. ro

eu
26 septembrie 2013

hai sa iti spun cu sta treaba cu "pilele la primarie", m-am mutat la bloc, timp de 3 sau 4 ani nu a cerut nimeni rezervare pt locul ala, m-am dus la primarie am depus o cerere si s-a aprobat cam dupa o luna, nu am dat un leu spaga sau ceva aberatii din astea. dupa care a inceput scandalul ca domne dc nu ne-ai intrebat pe noi daca vrem locul ala te-ai dus tu si ai rezervat. este normal? dc nu s-au dus ei cei doritori de parcare inainte sa depuna cerere? exista o autorizatie o plata anuala pe care o dau la primarie. care este problema?

Răspuns la: Lege ca-n Romania..
Adăugat de : Mihai- vecinul "invidios", 26 septembrie 2013
Una dintre cele mai stupide decizii e aceasta cu placutele. Bun, v-ati documentat cum sta treaba cu ocuparea abuziva a locului de parcare ( desi si...
FONDURI EUROPENE
26 septembrie 2013
FONDURI EUROPENE NERAMBURSABILE

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati: cultivareaciupercilor. ro

eu
26 septembrie 2013
eu

inca ceva inainte sa comentezi ca aveam nush ce masina etc...era o dacia din 79...

Răspuns la: [email protected]
Adăugat de : eu, 26 septembrie 2013
hai sa iti spun cu sta treaba cu "pilele la primarie", m-am mutat la bloc, timp de 3 sau 4 ani nu a cerut nimeni rezervare pt locul ala, m-am dus la...
FONDURI UE
26 septembrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

23 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4493 secunde