Aveți amenzi neplătite? Ați putea ajunge la închisoare dacă refuzați munca în folosul comunității

1172
Aveți amenzi neplătite? Ați putea ajunge la închisoare dacă refuzați munca în folosul comunității - fond1-1528302315.jpg

Articole de la același autor

Cei care încalcă legea și sunt amendați ar putea avea un termen mai lung pentru a-și plăti amenda. În caz contrar, aceștia pot ajunge la închisoare. Sancțiunile contravenționale vor fi transformate în pedepse cu închisoarea, dacă senatorii vor adopta un proiect normativ ce a trecut deja de Camera Deputaților.

Proiectul legislativ propune modificarea articolului 39 din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Concret, persoanele sancționate contravențional vor avea 60 de zile suplimentare, față de termenul inițial de 30 de zile, pentru plata amenzii. Dacă termenul suplimentar este depășit, instanța va înlocui amenda cu activitate în folosul comunității, efectuată sub supravegherea poliției locale. Proiectul prevede și posibilitatea plății amenzii în mod eșalonat.

În condițiile în care contravenientul nu se va prezenta la primărie, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinței definitive, edilul trebuie să se adreseze instanței pentru transformarea pedepsei cu muncă în folosul comunității în pedeapsă cu închisoare.

"Munca și întreaga documentație pentru recuperarea sumelor care provin din amenzi sunt greoaie și implică alte sume de bani prin înștiințări de plată. În măsura în care persoana nu are nicio sursă de venit sau dacă cel în cauză nu locuiește acolo unde ar trebui să aibă domiciliul stabil, organele de urmărire din cadrul UAT-urilor, pe baza documentelor solicitate, întocmesc dosare de insolvabilitate", explică deputatul Neculai Iftimie, în expunerea de motive.

În prezent, dacă instanța dispune înlocuirea amenzii cu sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității, contravenientul "este invitat" să se prezinte la sediul primăriei unde își are domiciliul stabil, pentru întocmirea unui program pentru efectuarea orelor de muncă. De regulă, contravenienții nu se prezintă la sediul primăriei sau, dacă se prezintă, tratează cu indiferență sancțiunea prestării unei activități în folosul comunității.

"Prin modificarea art. 39 urmărim reducerea cheltuielilor cu urmărirea, executarea silită a contravenienților, întocmirea dosarelor de insolvabilitate și a cheltuielilor cu evidența specială a acestor dosare. De asemenea, urmărim încasarea la bugetul local a unor sume considerabil mai mari de la contravenienți, reducerea faptelor care constituie contravenții și mărirea timpului alocat, de către organele de urmărire din cadrul UAT-urilor, activităților de urmărire și executare a impozitelor și taxelor locale", mai explică Neculai Iftimie.

În momentul de față, dacă o amendă contravențională nu este plătită, sancțiunea este transformată în muncă în folosul comunității, fără a exista posibilitatea transformării sancțiunii în pedeapsă cu închisoarea. Proiectul de act normativ a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, iar pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6351 secunde