Avertisment de la polițiști pentru șoferii drogați: "Suntem peste tot cu aparatele de testare!"

1337

Articole de la același autor

Consumul de droguri în rândul tinerilor și nu numai a curmat multe vieți în țara noastră, în ultimii ani. Mulți oameni nevinovați au pierit în accidente provocate de șoferi drogați. Recent, polițiștii din Constanța au fost dotați cu aparate de testare cu care speră să-i descurajeze pe inconștienții care se urcă la volan sub influența substanțelor stupefiante.  


Cinci noi pachete de depistare a șoferilor care au consumat droguri au intrat, ieri, în posesia Inspectoratului de Poliție Județean Constanța. Acestea se alătură celor opt aparate pe care polițiștii constănțeni le au deja în dotare de aproximativ două luni și cu ajutorul cărora au prins deja numeroși șoferi drogați, la volan.


"Începând cu luna mai a acestui an, Poliția Rutieră Constanța a primit, în două tranșe, opt astfel de aparate Drager. Împreună cu cele pe care le-am primim acum, de la Consiliul Județean Constanța, vom avea 13. Șoferii trebuie să știe că nu le ținem aici pentru Constanța, le-am distribuit în tot județul, nu doar pe zona de litoral, ci la toate structurile de poliție rutieră din acest județ. Asta înseamnă că șoferii din zona Cernavodă, de exemplu, nu trebuie să se bazeze pe faptul că poliția rutieră acționează cu astfel de aparate doar acolo unde avem aglomerație urbană. Suntem și vom fi peste tot cu astfel de aparate. Marea majoritate a poliției rutiere are competență generală în acest județ, astfel că inclusiv și în mediul rural ne vom face simțită prezența cu aceste aparate", a declarat, pentru "Cuget Liber", comisarul șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.


Tot mai mulți consumatori de droguri, în trafic
Cele cinci pachete de determinare a drogurilor din salivă și 20 de cutii cu teste de determinare a opt substanțe au fost achiziționate de către Consiliul Județean Constanța prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică. Valoarea totală a dispozitivelor este de aproximativ 130.000 de lei, iar fondurile provin din bugetul Consiliului Județean Constanța.
Aparatele sunt sută la sută portabile și le ușurează foarte mult munca polițiștilor care, dacă suspectau că un șofer ar fi consumat droguri, erau nevoiți să îl conducă la spital, pentru a-i fi prelevate probe biologice. 


"În ultimii ani ne confruntăm cu un număr tot mai mare de consumatori de stupefiante și tot mai mulți consumatori se întâlnesc în trafic. Suntem primul județ din țară care achiziționează aceste dispozitive din bugetul Consiliului Județean. Este important să avem echipamentele necesare în lupta contra drogurilor și cred că acest tip de investiții reprezintă un pas important în limitarea accesului consumatorilor de droguri în traficul rutier. Aș vrea ca, prin acțiunile noastre, să reușim să îi convingem pe cei care au căzut în plasa acestor substanțe că mirajul stupefiantelor le pune viața în pericol", a precizat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.


Testări permanente în trafic
De când au ieșit polițiștii din Constanța cu aparatele de testare pe șosele, numărul inconștienților care se urcă la volan după ce au consumat droguri pare că a mai scăzut. Asta arată că Drug-testele deja își fac treaba.
"De la debutul sezonului estival, am avut periodic acțiuni pe linia depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor stupefiante. Observăm de la acțiune la acțiune o scădere a numărului de constatări. O punem pe seama faptului că s-a mediatizat îndelung capacitatea Poliției Rutiere Constanța de a constata astfel de acțiuni și astfel, de teama repercusiunilor legale, șoferii aleg să respecte legea din acest punct de vedere. Cea mai întâlnită substanță, cel puțin din testele pe care noi le-am făcut aici în Constanța, este canabisul. Alături de etilotest vom merge cot la cot în testarea conducătorilor auto. Cine este testat cu aparatul etilotest va fi testat și cu aparatul Drug-test", a mai subliniat șeful Serviciului Rutier Constanța.


De la 1 la 5 ani de închisoare
Potrivit acestuia, aparatul este un mijloc tehnic certificat și omologat care oferă indicii din punct de vedere al legislației cu privire la prezența în organism a substanțelor stupefiante. "Procedural, după un test pozitiv, conducătorul auto este condus la cea mai apropiată unitate spitalicească unde i se recoltează probe biologice care se trimit la medicină legală pentru analiză. Un conducător auto poate refuza testarea cu dispozitivul, însă dacă refuză și recoltarea probelor biologice, care va deveni obligatorie din momentul în care nu dorește să fie testat cu acest mijloc, deja săvârșește infracțiunea de refuz de recoltare de probe biologice, care se pedepsește mult mai aspru decât conducerea sub influența acestor substanțe. Conducerea sub influența substanțelor stupefiante este pedepsită cu închisoare de la unu la cinci ani, refuzul recoltării probelor biologice se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani. De asemenea, se reține permisul de conducere, fără drept de a conduce până la soluționarea cauzei", a completat comisarul șef Ciprian Sobaru.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.396 secunde