Autoritățile, lipsite de interes! Colțișor dedicat artei, din centrul Constanței, lăsat pradă degradării

1868

Articole de la același autor

Într-o Constanță gri, în care tronează mizeria iar evenimentele culturale sunt o raritate, un colțișor dedicat artei vizuale se degradează de pe o zi pe alta, sub privirile trecătorilor. Galeria de artă „Virgil Coman”, amenajată în pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare, și-a pierdut strălucirea: pereții sunt scorojiți, plini de păianjeni, culorile din ce în ce mai șterse și mai triste.





Cultura a fost mereu pusă pe „lista de așteptare” la Constanța. Promisiuni au fost multe, dar vremea punerii lor în practică a tot fost amânată, invocându-se de fiecare dată lipsa fondurilor necesare. Așa se face că, rând pe rând, galeriile de artă au fost închise, muzeele au îmbătrânit tot așteptând să fie renovate, în sălile de spectacole se simte răceala, din toate punctele de vedere, iar grădinile de vară au devenit doar o tristă amintire. În acest context, apariția neconvenționalei Galerii de Artă „Virgil Coman”, în urmă cu fix patru ani, în pasajul pietonal de pe strada Ștefan cel Mare, a fost primită cu mult entuziasm. Pe de o parte, pentru că a fost inaugurată ca un omagiu unui mare om de cultură al Constanței, Virgil Coman (autor și coautor al unor volume de documentare istorică, director al Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale), decedat subit în august 2016. De altfel, prezent la inaugurarea galeriei, în 2017, prof. univ. dr. Vasile Sârbu, reputat chirurg constănțean, puncta la acel moment: „Virgil Coman ne va face să ne plecăm puțin frunțile, ca să trecem prin pasajul lui”, așa cum șade bine oricărei națiuni, să plece capul în fața culturii...



Iar pe de altă parte, pentru că tinerii de la Asociația „Wild Art” care au realizat galeria și-au propus și au reușit să scoată cultura din sălile somptuoase în stradă, pentru a fi accesibilă tuturor. De menționat că metoda este utilizată și în alte orașe europene, precum Barcelona sau Roma, cu mare succes.

În primii ani de existență, galeria a reprezentat o pată de culoare, frumusețe și informare în centrul Constanței. Prin creioanele colorate, pensulele și penițele elevilor de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, dar și ale colegilor de la alte unități de învățământ, au luat naștere opere sensibile, care au bucurat privirile cetățenilor. Fie că erau expoziții dedicate istoriei României, multiculturalității Dobrogei, unor aspecte care țin de sănătate, de mediu sau de imaginație, picturile și fotografiile expuse au fost admirate de toți trecătorii.



Din primăvara lui 2020, expozițiile s-au mutat în online

De la începutul lui 2020 însă, galeria neconvențională a intrat într-un con de umbră. Membrii asociației „Wild Art” nu au mai avut fondurile necesare pentru a renova pereții exteriori ai pasajului și pentru a reîmprospăta picturile, astfel că în ultimele luni, totul s-a degradat. Restricțiile impuse i-au determinat inclusiv să se retragă în mediul online cu expozițiile. Prin urmare, din primăvara lui 2020, în galerie sunt expuse aceleași desene care invocă tuberculoza.



„Înainte de galerie, aici era o mizerie, o pată pe obrazul Constanței!”

„Aici era o frumusețe, îți era mai mare dragul când mergeai prin pasaj. Priveam fiecare desen în parte, de fiecare dată, mai ales că erau realizate de copii. Îți umpleau inima de bucurie și speranță, când vedeai ce tineri talentați avem și ce desene frumoase ies din mâinile lor. Nu știu dacă se mai ține minte, dar pasajul acesta a fost o rușine, o pată pe obrazul Constanței, înainte de a fi realizată această galerie. Ani la rând, noi, cei care locuim în zonă, făceam reclamații către primărie și către presă – inclusiv către „Cuget Liber” scriam la câteva luni! – pentru că nu se făcea curățenie, era o mizerie de nedescris, un miros insuportabil și ne era deja frică să îl mai folosim. Ne-am bucurat când a apărut galeria. Acum, totul pare că se duce de râpă. Cad literele de pe frontispiciu, se scorojesc pereții, se degradează totul”, ne-a semnalat Georgiana V., o constănțeancă ce locuiește în centrul urbei.

Potrivit informațiilor noastre, Asociația „Wild Art” s-a preocupat încă de la inaugurarea galeriei neconvenționale de realizarea picturilor de pe pereți, de renovări și alte reparații necesare. Între timp, din cauza pandemiei și restricțiilor impuse, dar și a lipsei fondurilor, astfel de lucrări nu au mai putut fi realizate. La rândul lor, nici angajații Primăriei Constanța nu au realizat lucrările respective, invocând faptul că pasajul este cuprins în proiectul de reabilitare al străzii Ștefan cel Mare. Fiind vorba despre un proiect cu finanțare europeană, una dintre reguli este ca pe tronsonul supus viitoarei reabilitări să nu fie realizate reparații în cel puțin cinci ani anteriori demarării proiectului.



În consecință, singura speranță a pasajului pietonal să fie înfrumusețat din nou rămâne demararea proiectului de reabilitare al străzii Ștefan cel Mare. Acesta urmează să înceapă însă abia după finalizarea lucrărilor privind canalizarea. Pe de altă parte, rămâne de văzut dacă după reabilitare va mai fi menținută galeria de artă în pasaj, acest aspect nefiind încă decis la nivelul autorităților locale. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.798 secunde