Au fost numiți procurorii Parchetului European, condus de Kovesi

237
Au fost numiți procurorii Parchetului European, condus de Kovesi - lauracodruakovesi-1595875756.jpg

Articole recomandate

Consiliul UE a numit luni procurorii din cadrul Parchetului European (EPPO) care va fi condus de Laura Codruța Kovesi. România va fi reprezentată de Cătălin-Laurențiu Borcoman, relatează Agerpres.


Borcoman, fost șef al DIICOT Brașov, este unul dintre cei trei candidații desemnați de Ministerul Justiției pentru funcția de procuror european, alături de Daniel Horodniceanu și Claudiu Dumitrescu.


14 procurori europeni, printre care și cel român, au fost numiți pentru un mandat de șase ani, care poate fi prelungit cu maximum trei ani prin decizie a Consiliului UE. Alți opt au fost numiți pentru o perioadă de trei ani, întrucât normele tranzitorii aplicabile primului mandat de la înființarea EPPO prevăd că procurorii europeni din o treime din statele membre, selectați prin tragere la sorți, vor deține un mandat cu această durată, care nu poate fi reînnoit. Este cazul procurorilor din Grecia, Spania, Italia, Cipru, Lituania, Țările de Jos, Austria și Portugalia.


Procurorii europeni vor supraveghea investigațiile și urmăririle penale și vor constitui Colegiul EPPO, împreună cu procurorul-șef european.


Fiecare stat membru și-a desemnat candidații pentru funcția de procuror european, care trebuiau să fie membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii respectivului stat membru, să prezinte toate garanțiile de independență și să dețină calificările necesare pentru numirea, în statele lor membre respective, în funcții înalte din cadrul parchetelor și al magistraturilor. De asemenea, ei trebuiau să aibă o experiența practică relevantă în ceea ce privește sistemele juridice naționale, investigațiile financiare și cooperarea judiciară internațională în materie penală.


Juriul de selecție a întocmit apoi avizele motivate și clasamentul pentru fiecare dintre candidații desemnați care au îndeplinit condițiile. După primirea avizelor motivate, Consiliul a selectat, pentru fiecare stat membru participant, unul dintre candidați și l-a numit în funcția de procuror european.


Parchetul European va fi un organism independent al UE, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii, precum corupție sau fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane de euro. În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.


În 2019, Laura Codruța Kovesi a fost numită de către Consiliu și Parlamentul European prima procuroare-șefă europeană pentru un mandat de șapte ani care nu poate fi reînnoit.


În prezent, 22 de state membre participă la EPPO (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania). Se preconizează că EPPO, care va avea sediul la Luxemburg, își va începe activitatea la sfârșitul anului 2020.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.59 secunde