Atenție, șoferi! Poliția poate suspenda înmatricularea mașinii și radierea din oficiu

4455
Atenție, șoferi! Poliția poate suspenda înmatricularea mașinii și radierea din oficiu - fondsuspendarea1-1503069570.jpg
Guvernul României a aprobat, ieri, ordonanța prin care se introduce conceptul de suspendare a înmatriculării, ce vizează interzicerea temporară a dreptului de a circula cu un vehicul pe drumul public. În acest context, autovehiculul va figura în continuare înmatriculat pe numele proprietarului, cu mențiunea de suspendare a înmatriculării. Pe durata măsurii, proprietarul este obligat să-și plătească impozitul și toate datoriile fiscale către bugetul local. 


Se poate propune suspendarea înmatriculării în doar două situații, și anume: dacă noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului sau dacă inspecția tehincă periodică a vehiculului este expirată sau anulată. 


Actul normativ prevede instituirea unui mecanism potrivit căruia, în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar să se înscrie în evidențele autorităților competente de înmatriculare simultan cu menționarea încetării calității de titular al înmatriculării a fostului proprietar. Pentru realizarea acestei operațiuni, noul proprietar va fi obligat să solicite transcrierea dreptului de proprietate, în termen de 90 de zile de la cumpărarea autoturismului. 


"În cadrul acestui mecanism, organul fiscal care operează scoaterea autovehiculului din evidența fiscală a fostului proprietar va avea obligația de a notifica înstrăinarea acestuia în cadrul schimbului de informații prevăzut de reglementările în materie fiscală în termen de cinci zile lucrătoare autorității competente de înmatriculare. Totodată, se propune ca autoritatea competentă de înmatriculare să facă mențiunea privind înstrăinarea vehiculului în Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate constituit de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în termen de 30 de zile de la primirea notificării", explică Executivul. 


De asemenea, odată cu aprobarea ordonanței pentru modificarea OUG 195/2002, Poliția Rutieră primește drept de acces la Registrul național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate în scopul verificării efectuării inspecției tehnice periodice a vehiculului, respectiv a valabilității acesteia. Totodată, radierea din oficiu a vehiculelor este reglementată, aceasta fiind posibilă doar după notificările autorităților competente, care atestă că vehiculul a fost definitiv scos din uz. În cazul radierii, titularul certificatului de înmatriculare va fi informat cu privire la această operațiune, în termen de 30 de zile de la radiere. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3016 secunde